Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 9. 2024,
19.00

Osveženo pred

6 dni, 4 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Natisni članek

Peter Kauzer Žiga Lin Hočevar Eva Terčelj kanu kajak

Petek, 20. 9. 2024, 19.00

6 dni, 4 ure

Le Seu d'Urgell, svetovni pokal v slalomu na divjih vodah

Eva Terčelj odlična na zadnji tekmi svetovnega pokala: Škoda, da je že konec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
Eva Terčelj | Eva Terčelj je sezono svetovnega pokala sklenila z drugim mestom. | Foto Damiano Benedetto

Eva Terčelj je sezono svetovnega pokala sklenila z drugim mestom.

Foto: Damiano Benedetto

Tudi na zadnji tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v sezoni 2024 v La Seu d'Urgellu je slovenska ekipa praznovala. Za nove stopničke v svetovnem pokalu, druge zaporedne, je namreč poskrbela kajakašica Eva Terčelj, ki je bila v finalu druga. Žiga Lin Hočevar je bil v finalu kajakašev četrti, Peter Kauzer pa sedmi.

Kajakašica Eva Terčelj je ob zaključku tekmovalne sezone 2024 izjemno razpoložena. Ljubljančanka, ki bi brez napake na olimpijskih igrah v Parizu osvojila kolajno, je dobro formo prenesla na svetovna pokala v Italiji in Španiji. Pretekli konec tedna na reki Dora Baltea v Ivrei je bila tretja, tokrat pa je na brzicah reke Segre stopila še stopničko višje in bila druga.

V finalu kajakašic se je zmage veselila Španka Maialen Chourraut, ki je zmagala kljub dotiku. Z dvema kazenskima sekundama je v cilj prišla tudi Terčeljeva, ki je za domačinko zaostala za 2,37 sekunde. Tretja je bila Američanka Evy Leibfarth, ki je s progo opravila brez dotikov.

Super!

Po še enem uspehu je Eva Terčelj povedala: "Super! Vsako tekmo mi gre bolje. Če pogledam rezultate zadnjih svetovnih pokalov, četrto, tretje, drugo mesto, škoda, da je že konec. Nisem nezadovoljna. Cel teden je bil naporen, saj nisem bila najbolj zdrava. Tudi proga je bila zelo zahtevna fizično in tehnično. Čoln se je stalno ustavljal, neprestano si moral poganjati. Mislim, da smo vsi tekmovalci ob prihodu v cilj rekli, da je bilo zelo naporno. Vesela sem, da mi je uspelo sestaviti zmeraj boljšo vožnjo, tudi finalni spodnji del je bil zelo dober. Zelo sem zadovoljna."

 "Super! Vsako tekmo mi gre bolje. Če pogledam rezultate zadnjih svetovnih pokalov, četrto, tretje, drugo mesto, škoda, da je že konec." | Foto: Damiano Benedetto "Super! Vsako tekmo mi gre bolje. Če pogledam rezultate zadnjih svetovnih pokalov, četrto, tretje, drugo mesto, škoda, da je že konec." Foto: Damiano Benedetto

V polfinalu sta bili na startu še dve Slovenki. Eva Alina Hočevar je zasedla 16. mesto, Ajda Novak pa je bila 26.

Šteje dvojno

Tekma za svetovni pokal v Španiji ima še večjo težo, saj je finalna in šteje dvojno v skupnem seštevku svetovnega pokala. Tu je Eva Terčelj sezono končala na četrtem mestu (228 točk), pred njo so zmagovalka Nemka Ricarda Funk (252 točk), Francozinja Emma Vuitton (244 točk) in Avstralka Jessica Fox (239 točk). Ajda Novak je v skupnem seštevku 15., Eva Alina Hočevar se je uvrstila mesto za njo, na 16., Naja Pinterič, ki je nastopila v Krakovu je skupno 91., Lea Novak pa 94.

Dotik ga je stal zmage

Dva predstavnika smo imeli v finalu kajakašev, kjer je znova dišalo po kolajni. Žiga Lin Hočevar je tekmo namreč končal na četrtem mestu, le 14 stotink za bronasto medaljo. Usoden je bil dotik, ki mu je prinesel dve kazenski sekundi, tako da je za zmagovalcem tekme zaostal za 1,52 sekunde. Peter Kauzer, ki je bil pretekli konec tedna v Italiji tretji, v tokratnem polfinalu pa četrti, je v finalu zasedel končno sedmo mesto. Od stopničk sta ga ločili nekaj več kot dve sekundi. V polfinalu je svoje nastope zaključil Lan Tominc, ki je bil 20.

Žiga Lin Hočevar: Zelo boli, ampak tak je dan, tak je šport.  | Foto: Damiano Benedetto Žiga Lin Hočevar: Zelo boli, ampak tak je dan, tak je šport. Foto: Damiano Benedetto

"Četrto mesto in 14 stotink od zmagovalnega odra na svetovnem pokalu v kajaku je moja najboljša uvrstitev. Z današnjim veslanjem sem zelo zadovoljen, dotik me je stal zmage, posledično pa tudi stopničk v skupnem seštevku svetovnega pokala. Zelo boli, ampak tak je dan, tak je šport. Razlike so zelo majhne, jutri je nov dan," je povedal Žiga Lin Hočevar, ki bo v soboto lovil novo vrhunsko uvrstitev v kanuju.

Zmage se je veselil Čeh Jiri Prskavec, na drugo mesto je priveslal Brazilec Mathieu Desnos, tretji pa je bil Italijan Giovanni De Gennaro.

Veteran tretji v skupnem seštevku

V skupnem seštevku svetovnega pokala je med najboljšo trojico sezono končal 41-letni Peter Kauzer, ki je bil med kajakaši tretji (226 točk), kljub temu da je izpustil tekmo v Krakovu. "Nisem se preveč obremenjeval s skupnim seštevkom svetovnega pokala. Izpustil sem eno tekmo in bil tudi v zaostanku, sedaj pa sem se z zadnjima tekmama prebil na stopničke. Tega sem izredno vesel in ponosen," je povedal Kauzer, ki je prav na tej progi v Španiji dosegel nekaj izmed svojih največjih kariernih uspehov.

Peter Kauzer: Nisem se preveč obremenjeval s skupnim seštevkom svetovnega pokala. | Foto: Damiano Benedetto Peter Kauzer: Nisem se preveč obremenjeval s skupnim seštevkom svetovnega pokala. Foto: Damiano Benedetto

Najboljši kajakaš sezone je postal Francoz Anatole Delassus (260 točk), olimpijski prvak Giovanni De Gennaro iz Italije pa je bil drugi (241 točk). Visoko sta bila tudi mlajša člana slovenske reprezentance. Žiga Lin Hočevar je bil skupno namreč peti (210 točk), Lan Tominc pa osmi (187 točk). Tine Kancler, ki je namesto Kauzerja priložnost dobil na Poljskem, je bil skupno 71.

V soboto se svetovni pokal nadaljuje s polfinalnimi in finalnimi vožnjami kanuistk in kanuistov.

Preberite še:

Luka Božič
Sportal V polfinalu vsi kanuisti in Eva Alina Hočevar
Lan Tominc
Sportal V Španiji vsi slovenski kajakaši in kajakašice v polfinale
Benjamin Savšek
Sportal Je bil to za Benjamina Savška obliž na olimpijsko tekmo?
Ne spreglejte