Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 9. 2024,
22.49

Osveženo pred

2 uri, 31 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Natisni članek

spidvej Bartosz Zmarzlik

Sobota, 28. 9. 2024, 22.49

2 uri, 31 minut

Zmarzlik z zmago le še potrdil naslov prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00
Bartosz Zmarzlik | Bartosz Zmarzlik je status najboljšega na svetu potrdil še z eno zmago. | Foto Guliverimage

Bartosz Zmarzlik je status najboljšega na svetu potrdil še z eno zmago.

Foto: Guliverimage

Z zadnjo dirko se je danes v poljskem Torunu končala sezona svetovnega prvenstva v spidveju. Naslov prvaka, že petega v karieri, si je že pred zadnjo postajo privozil Poljak Bartosz Zmarzlik, ki je danes status najboljšega na svetu potrdil še z eno zmago.

Odločitev o prvaku je padla že v danskem Vojensu pred dvema tednoma, ko si je svetovni prvak iz sezone 2023 in 2024 privozil neulovljiv naskok pred tekmeci. Zanj je bil to peti naslov v karieri, tretji zaporedni, najboljši pa je bil še v letih 2019 in 2020.

Tako 29-letnega Poljaka zdaj le še ena končna zmaga v sezoni loči od rekordnih šestih naslovov, ki jih imata v lasti najboljša dirkača v zgodovini, Novozelandec Ivan Mauger in Šved Tony Rickardsson.

A poljski spidvejistični zvezdnik se ni zadovoljil z naslovom, danes je pred svojimi navijači v Torunu postavil še piko na i. V velikem finalu je slavil pred Dancem Leonom Madsnom in Britancem Danom Bewleyjem, brez stopničk je v zadnji vožnji sezone ostal Šved Fredrik Lindgren.

Lindgren je v seštevku sezone končal na tretjem mestu, na drugem je pristal Britanec Robert Lambert, danes sicer brez polfinala na desetem mestu.

V končnem seštevku sezone 2024 je Zmarzlik, ki je danes dosegel tretjo letošnjo zmago po Rigi in švedski Malilli, zbral 179 točk, Lambert 144, Lindgren pa 141.

Poleg starega in novega svetovnega prvaka so letos zmagovali še Slovak Martin Vaculik (Praga, Vroclav), ki je edini ob Zmarzliku z več kot eno zmago, ter Lambert (Vojens), Lindgren (Gorzow), Bewley (Cardiff), Avstralec Jack Holder (Goričan) in Danec Mikkel Michelsen (Landshut).

V tej sezoni je nekaj točk, dve, dobil tudi Slovenec Matej Žagar, ki je na uvodni dirki v hrvaškem Goričanu zasedel 15. mesto. Žagar je na Hrvaškem dirkal s povabilom prireditelja. Nekoč stalni član elitne konkurence tudi v tej sezoni ni bil med 15 dirkači, ki nastopajo na vseh dirkah. V karieri je Žagar nastopil na 128 dirkah in jih pet tudi dobil. Letošnje SP je končal na 28. mestu.

Preberite še:

Bartosz Zmarzlik
Sportal Bartosz Zmarzlik petič svetovni prvak v spidveju
Ne spreglejte