Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 6. 2023,
16.35

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12

Natisni članek

Aston Martin Fernando Alonso Ferrari Charles Leclerc Carlos Sainz ml. Red Bull Racing Sergio Perez Max Verstappen Mercedes-AMG F1 McLaren Lando Norris Lewis Hamilton VN Španije Formula 1

Nedelja, 4. 6. 2023, 16.35

10 mesecev, 2 tedna

VN Španije ob 15.00

Prebujenje Mercedesa, o zmagovalcu pa nobenega dvoma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12
Barcelona Max Verstappen Red Bull Carlos Sainz Ferrari | Carlos Sainz je bil blizu Maxu Verstappnu samo v prvem zavoju. | Foto Reuters

Carlos Sainz je bil blizu Maxu Verstappnu samo v prvem zavoju.

Foto: Reuters

Zmagovalec VN Španije je Max Verstappen (Red Bull), kar je njegova 40. zmaga v formuli 1. Tekmeca v Barceloni, kjer je leta 2016 prvič zmagal, ni imel. Na zmagovalni balkon sta se povzpela še oba voznika Mercedesa, Lewis Hamilton s četrtega štartnega mesta in George Russell, ki je bil na štartni vrsti šele 12.

Barcelona Max Verstappen
Sportal "Pole" za prvaka, Ferrariju šlo vse narobe, trk Mercedesov

Prvi zavoj VN Španije v Barceloni, ki jo je brez težav dobil Max Verstappen. | Foto: Reuters Prvi zavoj VN Španije v Barceloni, ki jo je brez težav dobil Max Verstappen. Foto: Reuters "Dobra dirka, fantje," je po prečkanju kariraste zastave v mirnem tonu dejal zdaj že vajen serijskega zmagovanja Max Verstappen (Red Bull). Bil je na prvem štartnem mestu in prvega mesta ni izpustil niti za trenutek. Ob koncu dirke je za dodatno točko odpeljal še najhitrejši krog na dirki. To je njegova 40. zmaga in že 84. stopničke v formuli 1. Prvič je zmagal prav v Barceloni leta 2016.

"Mega delo. Hvala vsem. Zdaj se kaže vaše trdo delo. Mega tudi George," pa so bile prve besede četrtega na štartu Lewisa Hamiltona, ki je s 24 sekundami zaostanka osvojil drugo mesto.  "Takšnega rezultata res nismo pričakovali. Naš cilj je, da ujamemo bike. Če ne letos, pa prihodnje leto." George Russell je z drugim Mercedesom pridobil še več, saj je bil na 12. štartnem mestu.

Lewis Hamilton | Foto: Reuters Lewis Hamilton Foto: Reuters Ritem na dirki prenovljenega dirkalnika W14 je res boljši, kot je bil na uvodnih dirkah. Za razliko od Ferrarija, ki je imel znova ogromno težav z obrambo pnevmatik. Carlos Sainz je z drugega zdrsnil na peto mesto in zaostal kar 45 sekund. Charles Leclerc, ki je po težavah na kvalifikacijah in nočnem delu mehanikov na F1-23 štartal iz boksov, je dirko končal brez točke, na 11. mestu.

VN Španije:

1. Max Verstappen (Red Bull)

2. Lewis Hamilton (Mercedes) +24,1
3. George Russell (Mercedes) +32,4
4. Sergio Perez (Red Bull) +35,8
5. Carlos Sainz (Ferrari) +45,6
6. Lance Stroll (Aston Martin) +63,3
7. Fernando Alonso (Aston Martin) +64,1
8. Esteban Ocon (Alpine) +69,2
9. Guanju Džov (Alfa Romeo) +71,8
10. Pierre Gasly (Alpine) +73,5
11. Charles Leclerc (Ferrari) +74,4
12. Juki Cunoda (Alpha Tauri) +75,4
13. Oscar Piastri (McLaren) +1 krog
14. Nyck de Vries (Alpha Tauri) +1 krog
15. Nico Hülkenberg (Haas) +1 krog
16. Alex Albon (Williams) +1 krog
17. Lando Norris (McLaren) +1 krog
18. Kevin Magnussen (Haas) +1 krog
19. Logan Sargeant (Williams) +1 krog
20. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) +1 krog

Dirko so v živo v "paddocku" spremljali številni znani obrazi, med njimi nogometaša Kylian Mbappe in Neymar ter pevka Shakira. | Foto: AP / Guliverimage Dirko so v živo v "paddocku" spremljali številni znani obrazi, med njimi nogometaša Kylian Mbappe in Neymar ter pevka Shakira. Foto: AP / Guliverimage Najslabšo uvrstitev sezone je s sedmim mestom dosegel Fernando Alonso (Aston Martin), ki pa je ob koncu dirke prikazal tri izvrstna prehitevanja. Pred tednom dni je bil drugi. Ekipnega kolega Lanca Strolla ob koncu dirke ni poskušal prehiteti. Kanadčan je sploh prvič letos končal pred Špancem.

Novo razočaranje pa za ekipo McLaren. Lando Norris je bil v drugi štartni vrsti, a še pred prvim zavojem zadel v Hamiltonom dirkalnik in moral s poškodovanim nosom dirkalnika takoj v bokse. Dirko je nadaljeval iz začelja in na 17. mestu ostal točk. Tudi 13. Oscar Piastri jih ni osvojil.

Verstappen je po peti zmagi na sedmih letošnjih preizkušnjah še povečal naskok v prvenstvu. Zdaj ima 53 točk prednosti pred Perezom. Alonso ostaja tretji, lanski podprvak Leclerc pa je s kar 128 točkami zaostanka na sedmem mestu. Prvenstvo se bo čez dva tedna nadaljevalo z običajno eno najbolj zanimivih dirk VN Kanade v Montrealu.

Skupni seštevek (7/22):

1. Max Verstappen (Red Bull) 170 točk

2. Sergio Perez (Red Bull) 117
3. Fernando Alonso (Aston Martin) 99
4. Lewis Hamilton (Mercedes) 87
5. George Russell (Mercedes) 65
6. Carlos Sainz (Ferraru) 58
7. Charles Leclerc (Ferrari) 42
8. Lance Stroll (Aston Martin) 35
9. Esteban Ocon (Alpine) 25
10. Pierre Gasly (Alpine) 15

1. Red Bull Honda 287 točk
2. Mercedes 152
3. Aston Martin Mercedes 134
4. Ferrari 100
5. Alpine Renault 40
6. McLaren Mercedes 17

Hamilton je moral požreti svoje besede

Lewis Hamilton je moral požreti besede, češ da na kvalifikacijah ne bo med desetimi. | Foto: Reuters Lewis Hamilton je moral požreti besede, češ da na kvalifikacijah ne bo med desetimi. Foto: Reuters Pred tednom dni so bila na ozki ulični stezi v Monte Carlu prehitevanja skoraj nemogoča in tako dirkači iz začelja niso mogli priti naprej. Perez se je z 20. prebil le na 16. mesto. Na široki progi Catalunya pri Barceloni pa s prehitevanji ne bi smeli imeli težav. Tako je drugi v štartni vrsti Sainz pred štartom celo napovedal dvojno zmago Red Bulla. "Težko bom končal na drugem mestu. Checo bo prišel z 11. mesta. Pričakujem, da mi bodo inženirji povedali, da simulacija predvideva, da bosta oba Red Bulla končala pred nami. In tako me čaka boj z Landom, pa Mercedesoma, tudi z Aston Martinom, ne vem, zakaj sta bila na kvalifikacijah bolj zadaj. Težko bo priti na stopničke." Norris in Hamilton sta bila v drugi štartni vrsti. Oba sta bila še sama prijetno presenečena. "Že med kvalifikacijami sem si rekel: Hudiča, včeraj sem rekel, da ne bomo prišli v tretji del kvalifikacij in zdaj bom moral požreti svoje besede," se je smejalo sedemkratnemu svetovnemu prvaku.

Kako se je razpletala dirka

CILJ. S 23 sekundami prednosti pred Hamiltonom in 30 pred Russlllom in Perezom je Verstappen dobil sedmo dirko sezone. To je Nizozemčeva 40. zmaga v karieri. Prvič je pred sedmimi leti zmagal prav v Barceloni.


Še zadnji krog: Verstappen je odpeljal še najhitrejši krog na dirki.

Še 3 krogu: 1. Verstappen, 2. Hamilton +19,4, 3. Russell, 4. Perez, 5. Sainz, 6. Stroll, 7. Alonso, 8. Ocon, 9. Cunoda, 10. Džov, 11. Gasly, 12. Leclerc.

Še 8 krogov: Verstappen ima varnih 18 sekund prednosti pred Hamiltonom. Četrti Perez pa je samo še pet sekund za Russllom.

Še 12 krogov: 1. Verstappen, 2. Hamilton +16,8, 3. Russell, 4. Perez, 5. Sainz, 6. Stroll, 7. Alonso, 8. Ocon, 9. Cunoda, 10. Džov, 11. Gasly, 12. Leclerc.

Še 13 krogov: Perez je za četrto mesto prehitel Sainza. Res neverjetno, koliko slabši je na dirki Ferrari, ko ima toliko težav z gumami.

Še 14 krogov: V bokse še vodilni Verstappen, ki se bliža 40. zmagi.

Še 15 krogov: Še eno vrhunsko prehitevanje Alonsa, še mimo Ocona.

Še 15 krogov: Postanek za Hamiltona in Pereza. Od vodilnih brez drugega postanka še vodilni Verstappen, ki je bil 16 sekund pred Hamiltonom.

Še 17 krogov: Alonso je prehitel Džova in Cunodo. Russell niza najhitrejše kroge in logi Pereza, ki ima še stare gume.

Še 20 krogov: Drugi postanek za Russlla. Na stezo se je vrnil pred Sainzom. V bokse krog pozneje pelje tudi Alonso.

Še 20 krogov: 1. Verstappen, 2. Hamilton +16,2, 3. Russell, 4. Perez, 5. Alonso, 6. Sainz, 7. Stroll, 8. Ocon, 9. Cunoda, 10. Džov ... 13. Leclerc.

Še 24 krogov: Sainz s četrtega mesta na drugi postanek. Za njim še Leclerc.

38. krog: 1. Verstappen, 2. Hamilton +15,4, 3. Russell, 4. Sainz, 5. Perez, 6. Alonso, 7. Piastri, 8. Gasly, 9. Leclerc, 10. De Vries.

35. krog: Russell je prehitel Sainza, tako sta zdaj oba Mercedesa med tri. Stroll že pelje na svoj drugi postanek, pa tudi Cunoda in Ocon.

31. krog: Neverjetno, kako nemočen je Leclerc s Ferrarijem, na 13. mestu štiri sekunde za Gaslyjem in ga ne dohiteva.

30. krog: 1. Verstappen, 2. Hamilton +12,4, 3. Sainz, 4. Russell, 5. Stroll, 6. Ocon, 7. Cunoda, 8. Alonso, 9. Perez, 10. Džov ... 13. Leclerc.

28. krog: Kot zadnji na prvi menjavo pnevmatik še Perez. Enajsti na štartu je zdaj deveti. Medtem je Hamilton za drugo mesto prehitel Sainza.

27. krog: Vodilni Verstappen na menjavo pnevmatik. Vrača se na prvo mesto.

26. krog: V bokse vendarle tudi Russell, 40 krogov pred ciljem. Samo še oba Red Bulla brez postanka.

25. krog: Prvi postanek za Hamiltona. Vrnil se je nazaj za Sainza.

24. krog: Verstappen ima 10 sekund prednosti pred Hamiltonom. Perez je s 25 sekundami zaostanka četrti. Vmes oba Mercedesa. Prvi štirje še niso bili v boksih. Peti Sainz je 21 sekund za drugim Hamiltonom.

21. krog: Russell sprašuje inženirja, če imajo lahko taktiko enega postanka. Vsi naj bi bili na dveh, a na obeh Mercedesih gume še držijo hitrost.

18. krog: 1. Verstappen, 2. Sainz +8,9, 3. Russell, 4. Alonso, 5. Perez, 6. Gasly, 7. Sainz, 8. Piastri, 9. Stroll, 10. Ocon ... 18. Leclerc

17. krog: V bokse z drugega mesta Sainz, tudi Leclerc že na menjavo gum, pa je začel na tri različici. Ferrariju očitno znova nagaja obraba.

15. krog: Začeli so se že prvi postanki, od vodilnih najprej Stroll. Hamilton je že tik za Sainzom. Russell pa zdaj četrti. Mercedes je hiter.

10. krog: 1. Verstappen, 2. Sainz +4,5, 3. Hamilton, 4. Stroll, 5. Ocon, 6. Russell, 7. Alonso, 8. Perez, 9. Džov, 10. Cunoda ... 15. Leclerc.

8. krog: Hamilton prehiteva nazaj Strolla za tretje mesto, Russell pred tem mimo Alonsa za šesto. Perez se je prebil na 9. mesto, Leclerc pa na 16.

4. krog: 1. Verstappen, 2. Sainz, 3. Stroll, 4. Hamilton, 5. Ocon, 6. Alonso, 7. Russell, 8. Hülkenberg, 9. Džov, 10. Perez ... 18. Leclerc.

3. krog: Verstappen z najhitrejšim krogom na že s sekundo in pol prednosti.

Štart. Dober štart Sainza, a Verstappen ostaja prvi. Hamilton je že tretji, Stroll pa četrti. Slab štart Norrisa, ki mora po trku s Hamiltonom v bokse na menjavo nosu dirkalnika. Alonso je že šesti, Perez pa je pridobil samo eno mesto.

Krog za ogrevanje.

Štartna vrsta:
1. Verstappen, 2. Sainz, 3. Norris, 4. Hamilton, 5. Stroll, 6. Ocon, 7. Hülkenerg, 8. Alonso, 9. Piastri, 10. Gasly, 11. Perez ... 19. Leclerc.

Še 10 min do štarta. Na dirki sta tudi nogometaša PSG Kylian Mbappe in Neymar.

Še pol ure do štarta. Na kvalifikacijah in treningih je nagajalo vreme, v času dirke pa je napovedano delno jasno vreme s temperaturo okoli 22 stopinj.

Še ura do štarta. Leclerc (Ferrari) in Sargeant (Williams) bosta štartala iz boksov, saj so njuna dirkalnika odpeljali iz "parc fermeja", da so ju lahko popravili in pripravili za dirko. Še težja naloga za Leclerca torej. Zato pa o zmagi doma sanja Sainz (Ferrari), ki je v prvi vrstni, a se obenem zaveda, da bodo uspeh že stopničke.
Barcelona Max Verstappen Red Bull
Sportal Izjemna napoved za kvalifikacije: še 17. zaostal manj kot sekundo
Barcelona Mercedes
Sportal Trenutek resnice: dirka, ki bo dala odgovore
Monako Fernando Alonso Aston Martin
Sportal Zakaj Alonso verjame, da je naslov prvaka še mogoč
Ne spreglejte