Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 5. 2023,
17.00

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

KTM Simon Längenfelder Romain Febvre Honda Kawasaki Rick Elzinga Yamaha Maxime Renaux Tim Gajser Tim Gajser MXGP motokros

Sobota, 13. 5. 2023, 17.00

11 mesecev, 1 teden

MXGP

V tednu dni so jo težje skupili štirje motokrosisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Romain Febvre Mantova | Romain Febvre | Foto Grega Valančič/Sportida

Romain Febvre

Foto: Grega Valančič/Sportida

V tednu dni so jo težje skupili kar štirje motokrosisti tovarniških ekip, ki nastopajo v svetovnem prvenstvu. Romain Febvre (pretres) naj bi se vrnil že do naslednje dirke, Maxima Renauxja z več zlomljenimi kostmi v stopalu in gležnju čaka daljše okrevanje. Med tednom sta se na treningu poškodovala še voznika iz MX2 Simon Längenfelder (zlom roke) in Rick Elzinga (zlom ključnice).

Madrid Jeffrey Herlings KTM
Sportal Rekorder, ker ima toliko zmag v MX2: "To je sr***! Zmaga je zmaga."

Poškodbe so del motokrosa. V zadnjih dneh tekmovalcem v svetovnem prvenstvu ne prizanašajo. Najprej je grd padec na kvalifikacijski dirki v Madridu doživel prvak MXGP iz leta 2015 Romain Febvre (Kawasaki). Odnesel jo je še dobro, le z lažjim pretresom možganov. Izpustil je VN Španije. "Počutim se že kar dobro. Nekaj dni bom počival, nato pa se vračam," je zapisal dan po šesti dirki letošnjega prvenstva. Do naslednjega konca tedna, ko je na sporedu prav njegova domača dirka, VN Francije, naj bi bil tako že pripravljen.

Maxime Renaux | Foto: AP / Guliverimage Maxime Renaux Foto: AP / Guliverimage Daljše okrevanje pa čaka zmagovalca letošnje dirke v Švici še enega Francoza Maxima Renauxja (Yamaha). Po prečkanju cilje črte na kvalifikacijski dirki v Španiji je izgubil nadzor nad motorjem. Da ne bi padel, je nogo spustil s stopalke in tako nesrečno zadel s stopalom ob zemljo, da si je zlomil več kosti v stopalu in gležnju. "Potrebnih bo več pregledov, operacija in daljše okrevanje," je zapisal na Instagramu. Petkratni svetovni prvak Jeffrey Herlings, ki je imel podobno poškodbo lani, pravi, da Renauxja letos na dirkah ne pričakuje več. Francoz res nima svojega leta. "Že od začetka leta se spopadam z veliko ovirami. Najprej sem imel mononukleozo in sem komaj kaj treniral. Pred dirko na Portugalskem sem si poškodoval ramo in nisem mogel dirkati s polno močjo. Stiskal sem zobe, zdaj pa si bom vzel čas in vse zacelil." Naj čim prej okreva, mu je zapisal aktualni svetovni prvak Tim Gajser (Honda).

Nesreča pa ne počiva niti na treningih. Po VN Španije se je poškodoval tekmec Jana Pancarja v MX2 Nizozemec Rick Elzinga (Yamaha). Enajsti v prvenstvu si je v četrtek zlomil ključnico. Izpustil bo VN Francije, sam pa upa, da bo pripravljen za vrnitev že četrtega junija na dirki v Latviji. V torek pa se je poškodoval zmagovalec španske dirke v MX2 Nemec Simon Längenfelder (KTM). "Stvari se hitro spremenijo. Od moje druge zmage v SP do padca na treningu in zlomljene roke. Ampak tak je pač šport, ki ga imam rad. Komaj čakam, da se še močnejši vrnem," je zapisal tovarniški voznik KTM.

Še naprej po februarskem zlomu stegnenice okreva Tim Gajser, ki še čaka zelo luč zdravnikov za vrnitev na motor. Njegov osebni trener Boštjan Renko je v pogovoru za Sportal sicer dejal, da kondicijsko že zelo dobro napreduje

Boštjan Renko
Sportal Občudoval Schwarzija, osvajal nagrade v bodibildingu, danes "gradi" prvaka Gajserja
Madrid Ruben Fernandez Honda
Sportal Motokros ni edini razlog, da se je zgledoval po Gajserju
Madrid Jan Pancar KTM
Sportal Sin in oče iz Slovenije, ki mešata štrene svetovni eliti
Madrid Jan Pancar KTM
Sportal Herlings z rekordno zmago, Pancar v drugi vožnji pokazal, kaj zmore
Ne spreglejte