Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
16. 5. 2016,
9.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

formula1 Red Bull Max Verstappen

Ponedeljek, 16. 5. 2016, 9.36

6 let, 7 mesecev

Rušilca rekordov Verstappna krasi ponižnost, kar je prava redkost v formuli 1

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Nizozemec Max Verstappen je z zmago na dirki formule 1 za VN Španije kot 18-letnik za dve debeli leti popravil rekord Nemca Sebastiana Vettla. Nov mejnik bi lahko še dolgo časa ostal nedotaknjen.

Max Verstappen je z 18 leti in 228 dnevi postal najmlajši zmagovalec dirke formule 1. Prejšnji rekord Sebastiana Vettla (VN Italije 2008) je popravil za več kot dve leti (21 let in 73 dni).

 

Nizozemec se je med dirkaškim koncem tedna VN Španije znašel pod izjemnim medijskim pritiskom kar trikrat. Najprej so ga vsi obletavali, ker je pred Barcelono iz Toro Rossa prestopil v Red Bull. Po kvalifikacijah, ko je osvojil četrto mesto in drugo štartno vrsto, so ga vsi spraševali, ali se vidi na stopničkah, po dirki pa je moral razlagati, kako je mogoče, da je že na prvi dirki z Red Bullom zmagal.

 

Maxu se je zdelo vse tako preprosto

"Mislim, da sem se v prvem delu dirke z mehkim kompletom gum kar dobro peljal, potem ko sta mercedesa trčila. Nato smo se odločili, da bomo prešli na gume medium. Občutki v dirkalniku so po tem spet postali super in od takrat sem moral samo še ohranjati hitrost in čuvati gume."

Vettel je Verstappnu takoj po dirki čestital, čeprav mu je ta speljal rekord najmlajšega zmagovalca formule 1. | Foto: Vettel je Verstappnu takoj po dirki čestital, čeprav mu je ta speljal rekord najmlajšega zmagovalca formule 1.

"Mislim, da smo izbrali najboljšo mogočo taktiko (Max in Raikkonen sta menjala gume enkrat, Vettel in Ricciardo pa dvakrat, op. p.). V zadnjem delu dirke je name začel pritiskati Kimi, a ker je v Barceloni dokaj težko prehitevati, je šlo samo za to, da nisem delal napak in da nisem blokiral sprednjih koles. To sem skušal početi. Meril sem na stopničke, a to, da sem takoj zmagal, je neverjeten občutek," je svojo pot do sanjske zmage opisal Max Verstappen.

 

Tabla mehanikov je Verstappnu mešala glavo

Najbolj moteča stvar, ki je nizozemskemu najstniku mešala glavo v zadnjem delu dirke, je bila tabla, ki so mu jo kazali njegovi mehaniki: "V zadnjih petih krogih se mi je zdelo, da vozim vzdržljivostno dirko. Nisem mogel verjeti, da vodim na dirki. Mislim, da sem bil v zadnjem krogu že malo zakrčen. Postal sem vznemirjen. Pogledoval sem na tablo, videl sem svoje ime. Potem pa sem si govoril: 'Ne glej več table, osredotoči se na gume in skušaj pripeljati dirkalnik čez cilj.' To sem storil, kar je super občutek, tega absolutno nisem pričakoval."

 

Max si v svoji analizi dirke ni pripisal vseh zaslug za prvo zmago v karieri, temveč je izpostavil tudi taktiko moštva in stezo, ki daje minimalen manevrski prostor za prehitevanje. Ostal pa je tudi ponižen, čeprav je zrušil svetovni rekord. To je odlika, ki jo v formuli 1, kjer kraljuje zvezdništvo, bolj redko vidimo.

Ne spreglejte