Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 6. 2023,
13.30

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Esapekka Lappi Kalle Rovanperä Ford M-Sport Toyota Elfyn Evans Sebastien Ogier Hyundai Thierry Neuville reli Sardinija reli

Nedelja, 4. 6. 2023, 13.30

10 mesecev, 3 tedne

Reli Sardinija

Neuville se s prvo zmago sezone vrača v boj za prvaka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Thierry Neuville Hyundai | Thierry Neuville je zmagovalec relija za svetovno prvenstvo na Sardiniji. | Foto Guliver Image

Thierry Neuville je zmagovalec relija za svetovno prvenstvo na Sardiniji.

Foto: Guliver Image

Thierry Neuville je zmagovalec relija za svetovno prvenstvo na Sardiniji. To je njegova prva zmaga letos, s katerim so znova postale žive njegove sanje o prvem naslovu prvaka. Z drugim mestom je Hyundaiu dvojno zmago pripeljal Esapekka Lappi. Na razmočenih cestah s številnimi vodnimi pastmi napak njunih tekmecev ni manjkalo, v soboto je na bankini obtičal tudi Sebastien Ogier (Toyota).

Sebastien Ogier Toyota
Sportal Vodne pasti in blatne ceste terjale visok davek #video

V konkurenci z dirkalniki razreda WRC1 so v cilj vseh 19 hitrostnih preizkušenj relija Sardinija prišli le štirje dirkači. Zmagal je Belgijec Thierry Neuville (Hyundai), ki je imel po treh urah in 40 minutah dirkanja 33 sekund prednosti pred Fincem Esapekko Lappijem (Hyundai), ki je sicer vodil po petkovem dnevu dirke. Aktualni prvak Finec Kalle Rovanperä (Toyota) je na tretjem mestu zaostal skoraj dve minuti, četrti Valižan Elfyn Evans (Toyota) pa na četrtem več kot pet minut.

Kalle Rovanperä  | Foto: AP / Guliverimage Kalle Rovanperä Foto: AP / Guliverimage Rovanperä je v nedeljo opoldne dobil zadnjo hitrostno preizkušnjo, t. i. power stage, in s tem dodatnih pet točk za svetovno prvenstvo. Estonec Ott Tänak (M-Sport Ford) in Japonec Takamoto Katsuta (Toyota), ki sta bila v soboto žrtvi ene od vodnih pasti na razmočenih sardinijskih makadamskih cestah, sta tolažilne točke za skupni seštevek sezone dosegla vsaj za drugo oziroma tretje mesto na zadnjem brzincu. Eno točko pa je za peto mesto osvojil osemkratni svetovni prvak Francoz Sebastien Ogier (Toyota), ki je prav tako predčasno končal sobotni del dirke, ko je obtičal ob robu ceste.

Reli Sardinija, končni vrstni red (po 19 hitrostnih preizkušnjah):

1. Thierry Neuville (Hyundai)
2. Esapekka Lappi (Hyundai) +33,0
3. Kalle Rovanperä (Toyota) +1:55,3
4. Elfyn Evans (Toyota) +5:20,5
5. Andreas Mikkelsen (Škoda) +9:33,3
6. Temu Suninen (Hyundai) +11:48,9

Skupni seštevek (6/13):

1. Kalle Rovanperä (Toyota) 118 točk

2. Thierry Neuville (Hyundai) 93
3. Ott Tänak (Ford) 85
4. Elfyn Evans (Toyota) 83
5. Sebastien Ogier (Toyota) 70
6. Esapekka Lappi (Hyundai) 67

"Več kot očitno je bil konec tedna zelo zahteven. Prišli smo prepričani, da lahko zmagamo, prvi dan je bil zelo zahteven, a se je potem vse obrnilo v naš prid in obdržali smo vodstvo do konca," je uspeh ekipe poudaril Neuville. Spomnil se je tudi na tragično preminulega sotekmovalca v ekipi Craiga Breena, Irec se je smrtno ponesrečil na treningu pred dirko na Hrvaškem. "To je naša prva dvojna zmaga letos. Spominjamo se Craiga Breena, želeli smo zmagati na Hrvaškem, zdaj smo zmago zanj dosegli tu."

Po 18. zmagi v karieri in prvi v tej sezoni se je Neuville v seštevku prvenstva pomaknil na drugo mesto. Zdaj ima 93 točk, še naprej pa vodi Rovanperä s 118. Naslednja postaja bo reli Safari v Keniji med 22. in 25. junijem.

reli Sardinija Esapekka Lappi Hyundai
Sportal Po 140 kilometrih razlika med prvim in drugim ne bi mogla biti manjša #video
Ne spreglejte