Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 1. 2024,
16.30

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Ricky Brabec Sebastien Loeb Toni Mulec Simon Marčič Dakar reli Dakar 2024

Petek, 12. 1. 2024, 16.30

3 mesece, 2 tedna

Reli Dakar (drugi del 6. etape)

Mulec takoj za najboljšimi, nato pa zanj visoka kazen #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Vozniki na najtežjem vzdržljivostnem reliju Dakar so dokončali drugi del maratonske dvodnevne šeste etape. Toni Mulec je bil v cilju sicer z 11. časom, a je dobil šest minut kazenskega pribitka, kar ga je pahnilo na 15. mesto. V skupnem seštevku se je vseeno prebil na 16. mesto (brez kazni bi bil 14.). Po prvi polovici svojega drugega Dakarja je vseeno zadovoljen in z nasmehom, sporoča iz Savdske Arabije (poglejte v zgornjem videu). Simon Marčič je odstopil že na četrtkovem delu etape.

Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Brutalna etapa: Mulec med najboljšimi, Marčiča drugič reševal helikopter

Kraljevska šesta etapa je potekala v dveh delih z vmesno nočitvijo sredi Velike Arabske puščave in brez pomoči ekip. Pri motoristih je zmagal Francoz Adrien Van Beveren (Honda). Najbolje je opravil že prvi del šeste etape, ko je do mesta za prenočevanje prišel najhitreje. V petek je delo dokončal, po skupno 758 kilometrih pa je imel nekaj več kot štiri minute prednosti pred tekmeci. Najbolj se je približal Avstralec Toby Price (KTM), tretji je bil Američan Ricky Brabec (Honda).

Toni Mulec | Foto: Rally Zone Toni Mulec Foto: Rally Zone Toni Mulec je odpeljal svojo najboljšo etapo na Dakarju doslej. Za najhitrejšim je zaostal dobrih 40 minut in tako dosegel 11. čas, kar je za voznika brez tovarniške podpore izjemen uspeh. V razredu rally2, kjer štejejo voznike, ki ne nastopajo v svetovnem prvenstvu, je bil celo drugi. Je pa dve uri po koncu etape prišla informacija, da je dobil šest minut kazenskega pribitka. Kazen ga je doletela, ker je v hitrostno območje pripeljal oziroma kar priletel s precej višjo hitrostjo od dovoljene.

Tako je etapo uradno končal na 15. mestu med vsemi motoristi in na šestem v razredu rally2. "Včasih slaviš, včasih se česa naučiš. Prvo polovico relija sem končal z visoko kaznijo. Pričakujem, da bom v drugem tednu relija nadoknadil izgubljeno," je na družabnih omrežjih v prvi izjavi zapisal Korošec. V skupnem seštevku je po šesti etapi vendarle napredoval z 19. na 16. mesto. Za vodilnim Brabecom zaostaja dve uri in štiri minute. V razredu rally2 pa je skupno šesti, brez kazni bi bil že četrti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Toni Mulec #501 (@tonimulec)

"Dirkaje na hlape"

"Dirkanje včeraj in danes ni bilo nič drugega kot dirkanje na hlape, oba dneva je bilo treba voziti z manj plina kot običajno, saj so bile 'tank cone' postavljene tako na redko, da je marsikateri tekmovalec dejansko tudi ostal brez bencina. Takšno dirkanje je eno samo kalkuliranje, naporno je, ker moraš istočasno misliti na navigacijo in obenem zavestno spuščati gas. Nič ne pretiravam, če rečem, da sem vozil večinono časa na 70 odstotkih, mestoma tudi na 50. A vedel sem, da bo šlo z gorivom zelo 'na knap', a kaj je boljše: da izgubiš nekaj minut ali čakaš na dobro dušo v etapi, kjer vsi vozijo na hlape?" je s prizorišča sporočil Mulec. "K sreči sem našel dober tempo, dober ritem v sipinah, zaradi česar sem na tej etapi tudi dejansko zelo užival. Fizično je takšna etapa neverjetno naporna, a očitno sem dovolj fit tudi za največje in najmehkejše sipine. Sicer je tako, da že po stotih kilometrih  v glavi izklopiš gumb za utrujenost, ker bi sicer preveč trpel, in se osredotočiš na drsenje po drobnem pesku. To je pa nekaj tako lepega, da zdaj niti nimam pravih besed. Sipine te preprosto posrkajo vase in postaneš del njih."

Marčič: Ne bom se predal

Simon Marčič | Foto: Denis Janežič Simon Marčič Foto: Denis Janežič Drugi slovenski motorist na dirki Simon Marčič je v četrtek uničil menjalnik in bil prisiljen še drugič na letošnjem Dakarju odstopiti. V cilj je njega in motor pripeljal helikopter. Mariborčan po tiho upa, da mu bo do nedelje uspelo najti rezervne dele in popraviti motor, da bi vendarle lahko odpeljal preostalih šest etap. "Zagotovo se ne bom predal, bo pa zelo težko, saj sem sam, brez mehanika," je v videu sporočilu iz Savdske Arabije sporočil Marčič. V soboto je na dirki prost dan.

Poglejte še izjavo Simona Marčiča po šesti etapi Dakarja (vir: Denis Janežič):

Loebu etapa, skupno vodstvo Sainzu

Med avtomobilisti je bil najboljši nekdanji svetovni prvak v reliju Sebastien Loeb. Član ekipe Prodrive Hunter je premagal Španca Carlosa Sainza (Audi) za dve minuti. Zadnji je prevzel vodstvo v skupnem seštevku, medtem ko je lanski zmagovalec Katarec Nasser Al-Attijah izgubil praktično vse možnosti za obrambo naslova. Zaradi težav z volanskim mehanizmom je zaostal dve uri in 45 minut. Že v prvi polovici etape je nastop na Dakarju končal do tedaj vodilni v skupni razvrstitvi, Savdijec Jazeed Al-Rajhi, ki se je prevrnil na eni od sipin in povsem uničil svojo Toyoto.

Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal "Z glavo sem zadel v navigacijo, a sem še v enem kosu" #video
Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Mulec pretresen v cilju, a ostaja na 19. mestu
Sebastien Loeb
Sportal Prva zmaga letos za Loeba, Mulec že med dvajseterico #video
Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Mulec drugič zapored na stopničkah, Marčič spet dirka
Stephane Peterhansel, Dakar 2024
Sportal Peterhansel ujel rekorderja, Mulec odličen, Marčič popravljal motor #video
Ross Branch
Sportal Mulec prehiteval drugega za drugim, Marčič v cilj s helikopterjem #video
Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Mulec že prvi dan dobil opomin, a je tega vesel
Ne spreglejte