Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
10. 9. 2022,
10.10

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

Ferrari Red Bull Racing Mercedes-AMG F1 Michael Schumacher Lewis Hamilton Max Verstappen Monza VN Italije Formula 1

Sobota, 10. 9. 2022, 10.10

1 leto, 7 mesecev

Še sedem dirk v sezoni 2022

Rekorda brez primere, ki ju lovita Verstappen in Hamilton

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Max Verstappen Red Bull | Max Verstappen lahko doseže največ zmag v eni sezoni formule 1. Če dobi štiri od preostalih sedmih dirk. | Foto Reuters

Max Verstappen lahko doseže največ zmag v eni sezoni formule 1. Če dobi štiri od preostalih sedmih dirk.

Foto: Reuters

Do konca letošnjega prvenstva formule 1 je poleg VN Italije, ki v Monzi poteka ta konec tedna, še šest dirk. To je dovolj priložnosti, da Max Verstappen in Lewis Hamilton presežeta rekorda, ki sta res nekaj izjemnega.

Monza Ferrari Charles Leclerc
Sportal Rdeče-rumeni Ferrari najhitrejši, kazen za oba voznika Red Bulla

Max Verstappen (Red Bull) je na dozdajšnjih 15 dirkah letošnje sezone zmagal kar desetkrat. Tudi v Belgiji, ko je zmagal s 14. štartnega mesta. Ima izvrsten dirkalnik, pa še Ferrari dela napake. Tako ima na zadnjih sedmih dirkah priložnost, da doseže rekordno število zmag v eni sezoni. Tega imata s po 13 zmagami Michael Schumacher (2004 s Ferrarijem) in Sebastian Vettel (2013 z Red Bullom). 

Največ zmag v eni sezoni:

13 - Michael Schumacher (2004), Sebastian Vettel (2013)
11 - Michael Schumacher (2002), Sebastian Vettel (2011), 2014), Lewis Hamilton (2018, 2019, 2020)
10 - Lewis Hamilton (2015, 2016), Max Verstappen (2021, 2022*)

*aktualna sezona

Deseto zmago v sezoni in svojo 30. v formuli 1 je pred tednom dni osvojil v Zandvoortu. | Foto: AP / Guliverimage Deseto zmago v sezoni in svojo 30. v formuli 1 je pred tednom dni osvojil v Zandvoortu. Foto: AP / Guliverimage Na VN Italije, kjer Verstappen še ni zmagal, mu sicer ne bo tako lahko. Zamenjali so mu motor. Dobil bo pet kazenskih mest pribitka na svoj kvalifikacijski rezultat. Čeprav je Monza hitro dirkališče, pa za prebijanje iz ozadja vseeno ni tako idealno kot Spa. Pa še Ferrari je bil na petkovih treningih zelo hiter. "Videti so odlični. A me ne skrbi. Moramo pa nekaj stvari še popraviti. A če gledamo ritem za dirko, mislim, da nam kaže kar dobro. In to je najpomembneje," je po prostih treningih povedal Nizozemec. Ima prav. Red Bull že pred tednom dni v Zandvoortu na treningih ni bil najhitrejši, nato pa je Verstappen dosegel četrto zaporedno zmago. 

Pred letom dni sta Verstappen in Hamilton, ko sta se borila za naslov, v Monzi odstopila. | Foto: Reuters Pred letom dni sta Verstappen in Hamilton, ko sta se borila za naslov, v Monzi odstopila. Foto: Reuters

Monza Daniel Ricciardo
Sportal Hamilton o Ricciardu: Preveč je nadarjen, da bi bil tretji voznik

"Na rekord se ne osredotočam, seveda pa bi rad zmagal"

Lewis Hamilton je edini voznik v zgodovini, ki je zmagal v vsaki od sezon v formuli 1. Mu bo letos prvič spodletelo? | Foto: Reuters Lewis Hamilton je edini voznik v zgodovini, ki je zmagal v vsaki od sezon v formuli 1. Mu bo letos prvič spodletelo? Foto: Reuters Težje delo, da še izboljša prav poseben rekord, čaka Lewisa Hamiltona (Mercedes). Delita si ga s Schumacherjem – 15 zaporednih sezon z vsaj eno zmago. Pri tem za Britanca to pomeni, da je zmagal v prav vsaki svoji sezoni v formuli 1 (kot edini). Letos prvič nima dirkalnika, s katerim bi se lahko kosal za zmage. Še najbližje je bil pred tednom dni na Nizozemskem, ko je vodil, a ob koncu ob varnostnih avtomobilih taktika Mercedesa ni bila najboljša. "Na rekord se ne osredotočam, seveda pa bi rad zmagal. Ampak rekord mi pa res ni pomemben, saj me na splošno rekordi ne zanimajo." Hamilton je s 103 zmagami, 103 prvimi štartnimi položaji in sedmimi naslovi prvaka rekorder v najpomembnejšim statističnih kategorijah formule 1.

Največ zaporednih sezon z vsaj eno zmago:

15 - Michael Schumacher (1992 - 2006), Lewis Hamilton (2007 - 2021*)
10 - Alain Prost (1981 - 1990)
9 - Ayrton Senna (1985 - 1993)

*še aktiven niz

Nazadnje je zmagal na predzadnji dirki lanske sezone – v Savdski Arabiji. | Foto: Reuters Nazadnje je zmagal na predzadnji dirki lanske sezone – v Savdski Arabiji. Foto: Reuters Srebrna puščica je boljša kot na začetku leta, tako da z nekaj sreče (težave za Ferrari in Red Bull) Hamiltonu morda le uspe. "Odkrito, to mi ni posebej pomembno. Sem pa hvaležen, da sem imel od leta 2007 vedno možnost za zmago. Verjamem, da jo imam tudi letos. Imamo še sedem dirk. To je še vedno naš veliki cilj, da se vrnemo na vrh in borimo za zmago." V Monzi tudi zanj ne bo lahko, saj so tudi njemu menjali pogonski sklop in tako ne bo štartal iz ene od prvih vrst. Obenem je po petkovih treningih dejal, da se dirkalnik ne zdi posebej hiter. Res se Mercedes iz dirke v dirko drugače obnaša. "Sploh ne vem, kje bi lahko imeli priložnost za zmago. Nimam pojma, kje bo naš dirkalnik odličen. Bili smo presenečeni, ko je bil prejšnji konec tedna toliko boljši kot na eni dirki prej."

Monza Ferrari Leclerc Sainz
Sportal Na domači dirki Ferrari ne bo rdeč, temveč rumen?!
Ne spreglejte