Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 3. 2009,
19.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

VN Italije

Sreda, 25. 3. 2009, 19.49

8 let

Predstavitev dirkališča v Monzi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dirkališče v Monzi v letošnjem svetovnem prvenstvu formule 1 gosti trinajsto dirko sezone.

Monzo veliko ljubiteljev formule 1 šteje med dirkališča, ki poosebljajo duh tega športa. Je izjemen primer silno hitre steze, ki od dirkačev zahteva malone nadčloveško obvladovanje dirkalnika. Za mnoge, predvsem pa italijanske navdušence, je Monza srce in duša formule 1. V Monzi so se odvile nekatere izmed najboljših dirk v zgodovini tega tekmovanja, vsaj toliko kot je bilo junakov na hitri italijanski stezi, je bilo tudi tragičnih figur. Zahtevna proga, ki prave dirkače vse preveč zlahka povleče prek roba njihovih sposobnosti, je namreč v svoji bogati zgodovini postregla z nekaj najhujšimi nesrečami ter vzela marsikatero življenje. Zdi se, kot da imena največjih dirkačev in hrumenje motorjev odmevajo v krošnjah dreves Kraljevega parka, ki obdaja to legendarno dirkališče.

Dela na stezi so se začela davnega leta 1922 in bila končana v manj kot šestih mesecih. Po stezah Brooklands in Indianapolis je bila Monza tretja stalna dirkaška steza v zgodovini motošporta. Sprva je bila steza - oval z nagnjenimi ovinki je bil zadružen z cestno stezo - dolga 10 kilometrov, sedanja dolžina dirkališča pa je 5793 metrov. Seznam znamenitih zmag in grozljivih nesreč je izjemno dolg, zaradi posebne "avre" pa si je Monza prislužila pridevnik čarobna. Italijani namreč tej stezi pravijo "La Pista Magica" in le malokdo se jim drzne oporekati.

Kljub številnim šikanam, ki so jih dodali na dirkališče v Monzi, to še danes velja za najhitrejše v formuli 1. Zadnji zavoj Parabolica je eden najbolj strašnih, na štartno-ciljni ravnini pa dirkači danes dosegajo hitrosti prek 340 kilometrov na uro. Na tej progi je podkrmarjenje večji problem kot na ostalih, saj je potrebne malo aerodinamike, zato je "downforce" nizek in posledično tudi oprijem.

V zadnjem desetletju je domači ponos Ferrari v kraljevem parku zmagal le trikrat, njihovemu prvemu adutu današnjega dne Fernandu Alonsu je uspelo leta 2010 (nekaj let prej je Španec slavil z McLarnom). V Monzi je leta 2008 svojo prvo zmago v formuli 1 dosegel Sebastian Vettel (Toro Rosso) in dosežek ponovil v sezonah 2011 in 2013.

Ne spreglejte