Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 5. 2024,
17.10

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

Natisni članek

Lando Norris Mercedes-AMG F1 Lewis Hamilton George Russell Carlos Sainz ml. McLaren Oscar Piastri Ferrari Charles Leclerc Red Bull Racing Max Verstappen Monte Carlo VN Monaka Formula 1

Sobota, 25. 5. 2024, 17.10

3 tedne, 1 dan

VN Monaka, kvalifikacije

Navdušenje v Monaku: Leclerc prvi, Verstappen prvič premagan, in to kako!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72
Monako Charles Leclerc Ferrari | Na osmi dirki sezone bo na prvem štartnem mestu Monačan Charles Leclerc. Njegovi domači so bili navdušeni. | Foto Reuters

Na osmi dirki sezone bo na prvem štartnem mestu Monačan Charles Leclerc. Njegovi domači so bili navdušeni.

Foto: Reuters

Svetovno prvenstvo formule 1 se zapleta. Max Verstappen (Red Bull) ni več nepremagljiv. Prvič letos ni dobil kvalifikacij, še več: v Monte Carlu je po svoji napaki odpeljal samo šesti najhitrejši čas. Na osmi dirki sezone bo na prvem štartnem mestu Charles Leclerc (Ferrari), ob njem pa v prvi vrsti še mladi Oscar Piastri (McLaren). Na zadnjih 12 dirkah v kneževini je kar sedemkrat zmagal dirkač, ki je bil na "pole positionu".

Monako Oscar Piastri McLaren Senna
Sportal McLaren Senna hiter, a ne kot Ferrari, upanje za Hamiltona

V McLarnu, poslikanem v barve čelade Ayrtona Senne, je bil drugi na kvalifikacijah Oscar Piastri. | Foto: Reuters V McLarnu, poslikanem v barve čelade Ayrtona Senne, je bil drugi na kvalifikacijah Oscar Piastri. Foto: Reuters Charles Leclerc je s časom 1:10,270 odpeljal najhitrejši krog zadnjega dela kvalifikacij na domačih ulicah Monte Carla. Na manj kot dve desetinki se mu je približal samo Oscar Piastri (McLaren). V prvih dveh vrstah bodo vozniki Ferrarija in McLarna, za tisočinko je drugo vrsto zgrešil George Russell (Mercedes). Noben od prve peterice, tudi tretji Carlos Sainz (Ferrari) in četrti Lando Norris (McLaren), na tej dirki še ni zmagal. 

Dvakratni zmagovalec velike nagrade Monaka in vodilni v letošnjem prvenstvu Max Verstappen (Red Bull) je zaostal skoraj tri desetinke in dosegel zase skromen šesti čas. V zadnjem hitrem krogu je zadel v ograjo v zavoju Sainte Devote in moral opustiti lov na "pole position". Tudi sicer bi ga težko dosegel. Njegov dirkalnik ga že na treningih ni ubogal. Tako je končan njegov niz osmih zaporednih najboljših štartnih položajev, kar je izenačen rekord Ayrtona Senne. V barvah Brazilčeve čelade v Monaku sicer ta konec tedna dirka McLaren.

Max Verstappen ni presegel rekorda Ayrtona Senna po zaporednih najboljših štartnih položajih. Imata jih osem. | Foto: Reuters Max Verstappen ni presegel rekorda Ayrtona Senna po zaporednih najboljših štartnih položajih. Imata jih osem. Foto: Reuters

Leclerc: Iz preteklosti vem, da kvalifikacije vendarle niso vse

Na "pole positionu" prvi adut Ferrarija | Foto: Reuters Na "pole positionu" prvi adut Ferrarija Foto: Reuters "Občutek je odličen. A iz preteklosti vem, da kvalifikacije vendarle niso vse. Smo pa v dobrem položaju. Zmaga je naš cilj," je v prvi izjavi povedal Leclerc, ki je bil doslej že dvakrat na prvem štartnem položaju na domači dirki v Monaku, a je ni še nikoli končal na stopničkah. "Pomemben bo štart. Če bomo na prvih dveh mestih, bomo nato lahko nadzorovali dirko in bomo lažje prišli do zmage." Sainz mu je po kvalifikacijah obljubil pomoč v boju za zmago pred njegovimi domačimi in rojaki.

 Pierre Gasly | Foto: Reuters Pierre Gasly Foto: Reuters Presenečenj na monaških kvalifikacijah ni manjkalo. Veliko gneče na stezi in rumene zastave ob napakah so pomenile, da v prvem delu niso vsi ujeli čistega hitrega kroga. Tako sta Fernando Alonso (Aston Martin) in Sergio Perez (Red Bull) obtičala na 16. in 18. mestu. Na drugi strani je lahko z 10. mestom zadovoljen Pierre Gasly (Alpine), potem ko dirkalnik Renaultovega koncerna na začetku sezone ni bil konkurenčen niti za preboj iz prvega v drugi del kvalifikacij.

VN Monaka, kvalifikacije:

1. Charles Leclerc (Ferrari) 1:10,270

2. Oscar Piastri (McLaren) +0,154
3. Carlos Sainz (Ferrari) +0,248
4. Lando Norris (McLaren) +0,272
5. George Russell (Mercedes) +0,273
6. Max Verstappen (Red Bull) +0,297
7. Lewis Hamilton (Mercedes) +0,351
8. Juki Cunoda (RB) +0,588
9. Alex Albon (Williams) +0,678
10. Pierre Gasly (Alpine) +1,041

11. Esteban Ocon (Alpine)
12. Nico Hülkenberg* (Haas)
13. Daniel Ricciardo (RB)
14. Lance Stroll (Aston Martin)
15. Kevin Magnussen* (Haas)

16. Fernando Alonso (Aston Martin)
17. Logan Sargeant (Williams)
18. Sergio Perez (Red Bull)
19. Valtteri Bottas (Sauber)
20. Guanju Džov (Sauber)

*Dirkača ekipe Haas sta bila diskvalificirana s kvalifikacij zaradi tehnično neustreznega dirkalnika (zadnje krilce) in bosta tako dirko začela kot zadnja iz boksov.

Leclerc po petku najhitrejši tudi na sobotnem treningu

Charles Leclerc na domači VN Monaka ni bil še niti na stopničkah. | Foto: Reuters Charles Leclerc na domači VN Monaka ni bil še niti na stopničkah. Foto: Reuters

Lewis Hamilton  | Foto: Reuters Lewis Hamilton Foto: Reuters Da je Leclerc oziroma Ferrari prvi favorit kvalifikacij, je bilo jasno že po opoldanskem treningu, ko je Monačan dosegel najboljši čas 1:11,369. Dve desetinki je zaostal Verstappen, dobre tri pa na tretjem mestu Lewis Hamilton (Mercedes). Srebrna puščica se zdi najhitrejša letos, a še vedno za Ferrarijem, Red Bullom in McLarnom. So pa na tej ozki in zaprti ulični stezi razlike med dirkalniki še manjše kot sicer. Na tretjem treningu je bilo tako kar prvih 15 v razmiku vsega sekunde.

Pred osmo dirko sezone, ki bo v nedeljo ob 15. uri, Verstappen vodi v seštevku prvenstva s 161 točkami pred Leclercom (113) in Perezom (107). Verstappen je lani in leta 2021 zmagal na tej zahtevni ulični dirki, Perez pa leta 2022.

Monako Carlos Sainz
Sportal Nepričakovani snubec za Sainza
Monte Carlo formula 1
Sportal Blišč Monte Carla. "Najlepši konec tedna v letu, razen nedelje."
Graham Hill
Sportal Samo eden ima dirkaško trojno krono. Dosežek, ki je neponovljiv?
Ne spreglejte