Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 4. 2023,
17.46

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

Natisni članek

Jeremy Seewer Jorge Prado Jeffrey Herlings Yamaha GasGas KTM Honda MXGP Jaka Peklaj Jan Pancar Tim Gajser Tim Gajser motokros

Ponedeljek, 10. 4. 2023, 17.46

1 leto

MXGP Švice

Prado tudi na tretji dirki brez zmage, Pancar zadovoljen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50
Jan Pancar Mantova | Jan Pancar je v razredu MX2 v Švici osvojil deveto mesto. | Foto Grega Valančič/Sportida

Jan Pancar je v razredu MX2 v Švici osvojil deveto mesto.

Foto: Grega Valančič/Sportida

V Švici so odpeljali tretjo veliko nagrado v letošnjem svetovnem prvenstvu v motokrosu. Vodilni v prvenstvu Jorge Prado je znova dobil prvo vožnjo, a ostal brez zmage, saj je bil v drugi šele tretji. Zmagal je Maxime Renaux. V razredu MX2 je mladi slovenski motokrosist Jan Pancar osvojil deveto mesto.

Ruben Fernandez Honda Argentina
Sportal Pancar vodil tri kroge, osvojil tri kvalifikacijske točke #video

Po štirih letih so motokrosisti znova dirkali v Švici, na spremenjeni progi v Frauenfeldu. To je bila tretja od 19 dirk letošnjega svetovnega prvenstva MXGP in MX2. Popoldanski dirkaški spored na velikonočni ponedeljek so s prvo vožnjo začeli dirkači na 250-kubičnih motorjih. Jan Pancar, ki je bil na treningih in v sobotni kvalifikacijski vožnji vselej sedmi ali osmi (po odličnem štartu je v kvalifikacijah tri kroge celo vodil), je zamudil na štartu in bil po prvem krogu deseti. Z dobro minuto zaostanka je bil deseti tudi na koncu. Najboljši je bil Nizozemec Roan van de Moosdijk (Husqvarna), potem ko je na začetku vožnje vodilni Jago Geerts (Yamaha) padel. Belgijec, ki vodi v prvenstvu, je bil na koncu sedmi.

Drugo vožnjo je dobil Thibault Benistant (Yamaha), ki je bil drugi v prvi in je tako tudi osvojil veliko nagrado. Geerts, ki je zmagal uvodni dve dirki sezone, je bil tokrat samo peti (tretji v drugi vožnji). Pancar je drugo vožnjo končal na devetem mestu. Mladi slovenski motokrosist je s 23 točkami osvojil deveto mesto. "V prvi vožnji nisem peljal najbolje, saj mi štart ni uspel. V drugi pa mi je šlo bolje in sem zadovoljen z dvema vožnjama v prvi deseterici. Sem se obenem kar veliko naučil, zato mi bo to dobro pomagalo za naprej," je Pancar na kratko ocenil svojo nastop v Frauenfeldu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jan Pancar (@janpancar253)

Prado v drugih vožnjah izgublja zmage

Jorge Prado | Foto: Juan Pablo Acevedo/GasGas Jorge Prado Foto: Juan Pablo Acevedo/GasGas Prvo vožnjo v razredu MXGP je dobil Jorge Prado (GasGas), in sicer brez pravega tekmeca. Po najboljšem štartu vodstva ni več izpustil iz rok. Španec je vodilni v letošnjem prvenstvu, saj je trikrat dobil kvalifikacije, trikrat prvo vožnjo velike nagrade, v drugi vožnji pa je bil dvakrat šesti. To sezono mu je tako manjkala samo še "grand prix" zmaga. Po Argentini in Sardiniji mu ni uspelo niti v Švici. V drugi vožnji je bil tokrat tretji, najhitrejši pa Maxime Renaux (Yamaha). Ker je bil Francoz drugi v prvi vožnji, je v točkovnem seštevku tako premagal Prada. Tretje mesto na tretji veliki nagradi sezone je osvojil Romain Febvre (Kawasaki).

Največji razočaranji dirke pa petkratni svetovni prvak Jeffrey Herlings (KTM) in domači adut Jeremy Seewer (Yamaha). Herlings je v prvi vožnji sicer dobro štartal, a so ga brez večjih težav prehiteli Febvre, Calvin Vlaanderen (Yamaha) in Ruben Fernandez (Honda). S pol minute zaostanka za Pradom je bil Nizozemec šesti. To je daleč od njegovih šampionskih voženj, potem ko je zaradi poškodbe izpustil celotno lansko sezono. V drugi vožnji je bil četrti in tudi skupno četrti. Medtem je Seewer v prvi vožnji dvakrat padel in jo končal na 20. mestu. Že v Argentini in na Sardiniji je bil aktualni podprvak večkrat na tleh. V drugi vožnji je bil peti, kar je v skupnem seštevku obeh zadoščalo za 11. mesto.

MXGP Švice:

1. Maxime Renaux (Yamaha) 47 točk

2. Jorge Prado (GasGas) 45
3. Romain Febvre (Kawasaki) 42
4. Jeffrey Herlings (KTM) 33
5. Cavin Vlaanderen (Yamaha) 32
6. Ruben Fernandez (Honda) 29

Skupni seštevek (3/19):

1. Jorge Prado (GasGas) 155 točk

2. Jeffrey Herlings (KTM) 134
3. Maxime Renaux (Yamaha) 131
4. Romain Febvre (Kawasaki) 129
5. Calvin Vlaanderen (Yamaha) 101
6. Ruben Fernandez (Honda) 94

Peklaj 32. v EMX125

V Švici je ob svetovnem potekalo še evropsko prvenstvo EMX125 in EMX250. Na 125-kubičnih motorjih so dirkali Jaka Peklaj, Žan Oven in Miha Vrh. V konkurenci 94 voznikov se je na dirko najboljših 40 prebil le Peklaj. V sobotni prvi vožnji je bil 28., v ponedeljkovi drugi pa 30. Po velikem padcu v sobotni vožnji se na ponedeljkovi na motorju ni počutil najbolje. Ostal je brez točk in bil skupno 32.

Jeffrey Herlings Sardinija
Sportal Herlings se je vrnil: stota zmaga!

Prihodnji konec tedna "slovenski" Trentino

Slovenci ob zavoju v Trentinu | Foto: Matej Podgoršek Slovenci ob zavoju v Trentinu Foto: Matej Podgoršek Svetovno prvenstvo MXGP in MX2 ter tudi EMX125 se bo po švicarski veliki nagradi nadaljevalo že prihajajoči konec tedna (15. in 16. april), ko bo VN Trentina v Pietramurati pri Gardskem jezeru. Gre za dirko, najbližjo Sloveniji, na kateri se običajno zbere več tisoč slovenskih navijačev. Zaradi odsotnosti poškodovanega Tima Gajserja jih bo letos sicer nekoliko manj, a gotovo si tudi preostali slovenski motokrosisti zaslužijo podporo.

Garda Nord
Trendi Navijaj za motokrosiste in odkrij skriti biser Italije #foto #video
Ne spreglejte