Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 4. 2023,
17.50

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

Natisni članek

Ruben Fernandez Jorge Prado Jeremy Seewer Jeffrey Herlings Jaka Peklaj Jan Pancar Tim Gajser Tim Gajser motokros MXGP

Sobota, 8. 4. 2023, 17.50

1 leto

MXGP Švice, kvalifikacije v soboto, dirka v ponedeljek

Pancar vodil tri kroge, osvojil tri kvalifikacijske točke #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50
Ruben Fernandez Honda Argentina | Ruben Fernandez je zmagal v Argentini, nato pa na Sardiniji razočaral s 16. mestom. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Ruben Fernandez je zmagal v Argentini, nato pa na Sardiniji razočaral s 16. mestom.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Svetovno prvenstvo v motokrosu MXGP se tudi na tretji postaji nadaljuje brez svetovnega prvaka Tima Gajserja (Honda), ki okreva po poškodbi stegnenice. V razredu MX2 pa se zato uvrstitve v prvo deseterico nadeja Jan Pancar, saj mu trda podlaga v Švici mnogo bolj ustreza kot peščena na prejšnji dirki na Sardiniji. In to je dokazal že v sobotni kvalifikacijski vožnji, ko je bil osmi.

Jeffrey Herlings Sardinija
Sportal Herlings se je vrnil: stota zmaga!

Brez Tima Gajserja (Honda) in z Jeffreyjem Herlingsom (KTM), ki mu po letu odsotnosti manjka tekmovalnega ritma, je bil začetek prvenstva MXGP izenačen in precej nenavaden. Uvodno veliko nagrado v Argentini je dobil Ruben Fernadez (Honda), Herlings pa drugo na Sardiniji, pa sploh ni dobil nobene od posamičnih voženj. V skupnem seštevku z dvema tretjima mestoma, a dvema zmagama na kvalifikacijski vožnji, ki po novem prinaša deset točk, vodi Jorge Prado (GasGas). Ima sto točk oziroma sedem več od Herlingsa in 22 točk prednosti pred Maximom Renauxjem (Yamaha) in Romeinom Febvrom (Kawasaki).

Gajserjev ekipni kolega Fernandez je po zgolj 16. mestu na Sardiniji s 63 točkami sedmi. Trda podlaga na tretji postaji prvenstva v Švici bi mu morala spet bolj ustrezati. Enako velja za Jeremyja Seewerja (Yamaha), ki se bo na domači dirki skušal odkupiti za slab začetek sezone. Na pripravljalnih dirkah je bil zelo hiter, v Argentini in na Sardiniji pa večkrat na tleh. In tako je osvojil zgolj sedmo in šesto mesto. Po dveh od 19 velikih nagrad je tako aktualni podprvak na osmem mestu (57 točk).

V soboto je bil v vožnji na čas najhitrejši Seewer, na kvalifikacijski dirki pa je znova padel. Vseeno jo je končal na šestem mestu. Tako kot v Argentini in na Sardiniji jo je dobil Prado, Febvre je bil drugi, Herlings pa tretji.

Dirka šele v ponedeljek
Zaradi praznikov je program tekmovanja nekoliko spremenjen. Po sobotnih treningih in kvalifikacijah imajo v nedeljo prosto, glavne vožnje v MX2 in MXGP bodo namreč v ponedeljek. V MX2 ob 13.15 in 16.10, v MXGP pa ob 14.15. in 17.10.
Motokros splošna
Sportal Pancar začel branjenje italijanske lovorike, v Prilipah prva dirka DP

V Švici dirkajo štirje Slovenci

Jan Pancar | Foto: AMZS/Goran Krošelj Jan Pancar Foto: AMZS/Goran Krošelj V MX2 slovenske barve z zasebno ekipo zastopa Jan Pancar (KTM). Sezono je odprl z desetim mestom v Argentini, kjer je nastopal sploh prvič. Na Sardiniji pa je bil pred dvema tednoma 11., kar je njegov najboljši dosežek na peščeni podlagi. Tudi on je bil pozimi poškodovan (ob padcu mu je šlo koleno "v minus") in je zato en mesec motor stal v garaži. A zdaj ima za sabo že tri težke dirke, saj je pretekli konec tedna nastopal na italijanskem prvenstvu in osvojil deveto mesto. Za razliko od Sardinije, kjer je bilo na štartu le 21 voznikov, jih je tokrat le nekaj več, 35. V tako številni konkurenci je dober štart ključen in Pancarju je na kvalifikacijski dirki uspel. Vodil je prve tri kroge in za sabo zadrževal tovarniške voznike. Nato so ga nekateri le prehiteli in končal je še vedno na zavidljivem na osmem mestu. Tako bo v ponedeljek kot osmi izbiral štartno rampo, pa še tri dodatne točke zanj za skupni seštevek sezone.

Poglejte, kakšen štart je uspel Janu Pancarju:

Ni pa Pancar edini Slovenec v Švici, saj ob robu svetovnega tam poteka tudi prva od desetih dirk evropskega prvenstva na 125 kubičnih motorjih (EMX125). V konkurenci kar 94 voznikov nastopajo Jaka Peklaj, Žan Oven in Miha Vrh. Peklaj je dobro formo potrdil z drugim mestom na dirki italijanskega prvenstva pred tednom dni. Oven je bil v prvi skupini vožnje na čas 26., Vrh pa 35., Peklaj je dirkal v drugi skupini in se z 12. časom prebil v obe glavni vožnji najboljše štirideseterice. V prvi, ki so jo izpeljali v soboto popoldne je bil 28. (vozil je na 11. mestu, nato pa padel), druga pa v ponedeljek zjutraj.

Naslednji konec tedna "slovenski" Trentino

Slovenci, zavoj v Trentinu. | Foto: Matej Podgoršek Slovenci, zavoj v Trentinu. Foto: Matej Podgoršek Svetovno prvenstvo MXGP in MX2 ter tudi EMX125 se bo po švicarski veliki nagradi nadaljevalo že naslednji konec tedna, ko bo tradicionalna VN Trentina. Gre za dirko, najbližjo Sloveniji, kjer se običajno zbere več tisoč slovenskih navijačev. Zaradi odsotnosti Tima Gajserja jih bo letos sicer nekaj manj, a gotovo si tudi preostali slovenski motokrosisti zaslužijo podporo.

Garda Nord
Trendi Navijaj za motokrosiste in odkrij skriti biser Italije #foto #video
Ne spreglejte