Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
7. 8. 2022,
17.46

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

3

Natisni članek

Jeremy Seewer KTM Honda Jan Pancar Tim Gajser Tim Gajser MXGP motokros

Nedelja, 7. 8. 2022, 17.46

1 leto, 8 mesecev

MXGP Švedska

Gajser kljub bolečinam drugi, zlata tablica pa še ni njegova

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

3

TiM Gajser Honda Švedska | Tim Gajser je v soboto na treningu padel in čuti bolečine v zapestju. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser je v soboto na treningu padel in čuti bolečine v zapestju.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser bo vsaj še en teden čakal, da petič dvigne rdečo tablico svetovnega prvaka. Na Švedskem ni bil stoodstoten, saj je na treningu padel in na dirki vozil z bolečim zapestjem. Pa vseeno osvojil drugo mesto. Zmagal je njegov tekmec za prvaka Jeremy Seewer. V razredu MX2 je Jan Pancar osvojil deveto mesto.

Tim Gajser Honda Tiga243Land
Sportal Gajser tlakoval pot za deveto zmago v sezoni, navdušil tudi Pancar

Tim Gajser (Honda) bi ob idealnem razpletu lahko že na VN Švedske petič postal svetovni prvak. A Makolčan je v soboto grdo padel na treningu na čas. Bil je tudi na pregledu pri zdravniku. Nekaj bolečin čuti v zapestju in prstih na nogi. Vseeno je v soboto dobro odpeljal kvalifikacijsko dirko, ki jo je končal na drugem mestu.

V prvi nedeljski vožnji vrhunski štart vseh treh tovarniških voznikov na Yamahi, Gajser pa je bil po prvem zavoju šesti. A je bil vodilni v letošnjem prvenstvu že po nekaj zavojih četrti. Sledila je ena dolgočasnejših voženj v sezoni: Maxime Renaux, Jeremy Seewer, Glenn Coldenhoff in Gajser so na mestih od ena do štiri vozili eden za drugim, brez prehitevanj. In tak je bil tudi končni vrstni red prve vožnje.

MXGP Švedska:

1. Jeremy Seewer (Yamaha) 47 točk
2. Tim Gajser (Honda) 40
3. Glenn Coldenhoff (Yamaha) 36
4. Romain Febvre (Kawasaki) 35
5. Jorge Prado (GasGas) 31
6. Mitch Evans (Honda) 29

TiM Gajser Honda Švedska | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Bolj dramatična je bila druga vožnja, vsaj njen začetek. Renaux je že v prvem krogu grdo padel in odstopil v bolečinah. Gajser je bil po solidnem štartu peti, a nato z nekaj agresivnimi prehitevanji že v nekaj zavojih napredoval na drugo mesto. Vodil je Seewer. Tima je nekaj minut še ogrožal Romain Febvre (Kawasaki), a pravega ritma, da bi prehitel Slovenca, ni imel. Vožnjo je tako dobil Seewer, dve sekundi pred Gajserjem in šest pred Febvrom.

VN Švedske je s sedmimi točkami več od Gajserja osvojil Seewer. To je Švicarjeva tretja zmaga v sezoni, za Slovenca pa že enajste stopničke. V seštevku sezone se je Timova prednost pred Jeremyjem s 122 znižala na 115 točk. Na preostalih treh dirkah sezone pa je na voljo še 150 točk. A če se VN Finske naslednjo nedeljo konča približno tako kot tokratna VN Švedske, bo Gajser že četrtič svetovni prvak v MXGP. Teoretično je v igri za prvaka še Jorge Prado (GasGas), ki zaostaja 149 točk.

Skupni seštevek MXGP (15/18):

1. Tim Gajser 645 točk

2. Jeremy Seewer 530
3. Jorge Prado 496
4. Glen Coldenhoff 478
5. Maxime Renaux 466
6. Ruben Fernandez 354

Pancar si je veliko obetal, a padel v prvi vožnji

Jan Pancar | Foto: Grega Valančič/Sportida Jan Pancar Foto: Grega Valančič/Sportida Jan Pancar (KTM) je v MX2 izvrstno odpeljal kvalifikacijsko dirko. Dolgo je vozil na drugem mestu, bil na koncu peti. Pa nima tovarniškega motorja. Nastopa pa z zasebno ekipo. Štart prve vožnje se mu ni posrečil kot v soboto. Vseeno je dirkal v prvi deseterici, a si morda ustvaril nekaj preveč bremena dobrega rezultata in v deveti minuti padel. V cilj je pripeljal z minuto zaostanka na 12. mestu. V ospredju sta bila spet razred zase Tom Vialle (KTM) in Jago Geerts (Yamaha).

V drugi vožnji je Pancar odpeljal, kot zna. Za Geertsom, ki jo je dobil pred Viallom in tako tudi osvojil 15. grand prix sezone, je zaostal le 25 sekund. Bil je šesti, kar je izenačenje njegove najboljše uvrstitve v posamični vožnji. Za sabo je pustil tudi nekaj voznikov s tovarniškim motorjem. Z novimi 24 točkami je veliko nagrado sklenil na devetem mestu. V seštevku sezone ostaja 12., še naprej točko za Liamom Evertsom (KTM)

V nedeljo dopoldne so v Uddevalli odpeljali še drugo vožnjo v evropskem prvenstvu s 125-kubičnimi motorji. In enega svojih najboljših nastopov na tej ravni je prikazal Jaka Peklaj (Husqvarna). Varovanec Klemna Gerčarja je bil 16.

Jan Pancar
Sportal Dokazuje, kaj je čar motokrosa: da je voznik pomembnejši od motorja
Loket Gajser Honda
Sportal Kaj je "arm pump", ki je Gajserju ponagajal na Češkem
Lommel Gajser Honda
Sportal Nizozemci zasenčili Gajserja, a ni panike v boju za prvaka
Ne spreglejte