Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 6. 2023,
17.48

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

Natisni članek

Liam Everts Kawasaki Romain Febvre GasGas Jeffrey Herlings Yamaha Jago Geerts Jorge Prado Tim Gajser Tim Gajser Honda KTM Jan Pancar motokros MXGP

Nedelja, 11. 6. 2023, 17.48

11 mesecev

MXGP Nemčije

Po poskusu kraje motorja Pancar izenačil uspeh kariere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11
Jan Pancar | Jan Pancar je obe vožnji v Nemčiji končal na šestem mestu. | Foto Guliver Image

Jan Pancar je obe vožnji v Nemčiji končal na šestem mestu.

Foto: Guliver Image

Nemški Teutschenthal gosti deveto preizkušnjo svetovnega prvenstva v motokrosu. Jan Pancar je s šestim mestom izenačil uspeh kariere (v obeh vožnjah je bil šesti). Prvič je zmagal Liam Everts, sin legendarnega Stefana Evertsa. V elitnem razredu MXGP je drugič v sezoni zmagal Jorge Prado in krepko povišal prednost v skupnem seštevku, saj je zmagovalec rekordnih 103 dirk Jeffrey Herlings v prvi vožnji grdo padel in se poškodoval. Bil je 20., v drugi pa nato ni štartal.

Kevin Berginc Erzberg Rodeo
Sportal Ni ga ustavila strgana vez, ne bo ga "luknja v komolcu" #video

Favorit za prvaka Jago Geerts je dirkal manj kot mesec dni po poškodbi zapestja. | Foto: AP / Guliverimage Favorit za prvaka Jago Geerts je dirkal manj kot mesec dni po poškodbi zapestja. Foto: AP / Guliverimage Jan Pancar (KTM) je lani na VN Nemčije dosegel uspeh kariere – šesto mesto. Ta konec tedna je imel priložnost, da dosežek še izboljša. V sobotni vožnji na čas je dosegel drugi rezultat, nato pa bil osmi na kvalifikacijski dirki. Žal pa se mu je ponesrečil štart prve vožnje nedeljske velike nagrade. Po nekaj zavojih je bil šele 20. A sledil je izjemen povratek. Tekmece je prehiteval drugega za drugim. V zadnjih krogih je dosegal najboljše čase med vsemi! In vožnjo končal na šestem mestu. Za njim sta zaostala tudi najboljša voznika sezone, ki sicer fizično nista stoodstotna. Zmagovalec prejšnje velike nagrade in tokratni nosilec rdeče številke Kay de Wolf (Husqvarna) je bil 11. Zmagovalec treh letošnjih dirk Jago Geerts (Yamaha), ki se je vrnil vsega tri tedne po operaciji zapestja (operiral ga je isti kirurg kot Tadeja Pogačarja), pa je bil 13. Prvo vožnjo je dobil Lucas Coenen (Husqvarna).

VN Nemčije, MX2, končni vrstni red:

1. Liam Everts (KTM) 47 točk

2. Andrea Adamo (KTM) 42
3. Thibault Benistant (Yamaha) 38
4. Roan van de Moosdijk (Husqvarna) 32
5. Mikkel Haarup (KTM) 31
6. Jan Pancar (KTM) 30

Skupni seštevek (9/19):

1. Andrea Adamo (KTM) 405 točk

2. Thibault Benistant (Yamaha) 392
3. Kay de Wolf (Husqvarna) 388
4. Roan van de Moosdijk (Husqvarna) 345
5. Jago Geerts (Yamaha) 341
6. Liam Everts (KTM) 329
...
10. Jan Pancar (KTM) 193

Prvič je na svetovnem prvenstvu zmagal Liam Everts. Še sto zmag in dosegel bo očeta. | Foto: AP / Guliverimage Prvič je na svetovnem prvenstvu zmagal Liam Everts. Še sto zmag in dosegel bo očeta. Foto: AP / Guliverimage V drugi vožnji je Coenen odstopil, potem ko ga je že drugič letos na cedilu pustil motor. Bil je besen kot ris. Tako je "grand prix" osvojil Liam Everts (KTM), ki je bil drugi v prvi in prvi v drugi vožnji. Njegov oče je z desetimi naslovi svetovnega prvaka in 101 zmago najuspešnejši motokrosist vseh časov. Zmagoval pa je tudi Liamov dedek. S tokratnim drugim mestom je nov vodilni v prvenstvu drugi tovarniški voznik KTM Andrea Adamo. Še kako zadovoljen je bil tako tudi vodja ekipe Toni Cairoli (devetkratni svetovni prvak). Pancar je tudi drugo vožnjo končal na šestem mestu. Tokrat je bolje štartal, dolgo vozil na 10. mestu, v zadnjih minutah pa uspešno prehiteval, tudi Geertsa. Geerts je "grand prix" končal na devetem mestu, De Wolf pa na 11. V točkovnem seštevku obeh voženj je 23-letni Pancar s 30 točkami osvojil končno šesto mesto. Samo točko za petim in dve za četrtim!

Poskus ropa Pancarjevih motorjev
Janov oče Igor Pancar je za Šport TV povedal, da so jim pred začetkom dirkaškega konca tedna skušali ukrasti motorja. Tatovi so ponoči prerezali ograjo in vdrli v kombi družinske ekipe TEM JP253, a so jih slišali in ustavili varnostniki. Kraje ali poskusi se na dirkah MXGP dogajajo kar pogosto, še posebej v Angliji ali na primer v italijanski Mantovi.

Herlings vodil, grdo padel in se poškodoval

Jeffrey Herlings | Foto: KTM Jeffrey Herlings Foto: KTM Drugi Slovenec, ki sicer nastopa v svetovnem prvenstvu, Tim Gajser (Honda) po zlomu stegnenice še ni pripravljen za dirke. Ampak zadnja dva tedna že trenira na motorju. V MXGP so bili tako favoriti te dirke Jorge Prado (GasGas), Jeffrey Herlings (KTM) in Romain Febvre (Kawasaki). Prvo vožnjo je dobil Prado, z dobrima dvema sekundama zaostanka je bil drugi Jeremy Seewer (Yamaha), tretji pa Ruben Fernandez (Honda). Po manjši napaki na začetku vožnje je bil Febvre šele šesti.

A zgodba prve vožnje je Herlings. Vozil je dobro in vodil, nato pa tri kroge pred ciljem padel. Ob prehitevanju voznikov za krog je zamenjal linijo (kanali so bili vse globlji) in padel čez krmilo. Nato se je prek njega zvalil še motor. Zmagovalec rekordnih 103 dirk se je pobral in nadaljeval na sedmem mestu, a preostale kroge odpeljal tako počasi, da je čez cilj prišel kot 20. Držal se je za ramo. Sum na zlom ključnice pri glavnem favoritu za naslov svetovnega prvaka. Po koncu vožnje je šel neposredno v zdravniški center na dirkališču. V drugi vožnji nato ni nastopil. 

Prado z drugo zmago povišal prednost v prvenstvu

Vodilni v sezoni Jorge Prado je zmagal drugič letos in sedmič v razredu MXGP. | Foto: Guliverimage Vodilni v sezoni Jorge Prado je zmagal drugič letos in sedmič v razredu MXGP. Foto: Guliverimage Hitro, mirno in brez napake je Prado odpeljal tudi drugo vožnjo in osvojil veliko nagrado z maksimalnimi 50 točkami. Še deset pa jih je dobil z zmago na sobotni kvalifikacijski dirki. Tako je prednost v skupnem seštevku prvenstva pred Herlingsom povišal na 67 točk. V drugi vožnji je bil drugi Glenn Coldenhoff (Yamaha), tretji pa Febvre. Seewer je v prvem krogu padel, a se uspešno prebijal z začelja vse do petega mesta. V točkovnem seštevku obeh voženj so bili drugi Coldenhoff, tretji Fernandez in četrti Seewer. Svetovno prvenstvo se bo čez dva tedna nadaljevalo z dvema dirkama v Indoneziji, nato pa sredi julija sledi VN Češke, ki si jo v Loketu vsako leto ogleda tudi številna slovenska publika. In morda se takrat vrne Gajser.

VN Nemčije; MXGP, končni vrstni red:

1. Jorge Prado (GasGas) 50 točk

2. Glenn Coldenhoff (Yamaha) 40
3. Ruben Fernandez (Honda) 38
4. Jeremy Seewer (Yamaha) 38
5. Romain Febvre (Kawasaki) 35
6. Alberto Forato (KTM) 30
...
23. Jeffrey Herlings (KTM) 1

Skupni seštevek (9/19):

1. Jorge Prado (GasGas) 453 točk

2. Jeffrey Herlings (KTM) 386
3. Romain Febvre (Kawasaki) 347
4. Ruben Fernandez (Honda) 337
5. Jeremy Seewer (Yamaha) 320
6. Glenn Coldenhoff (Yamaha) 304
Madrid Jeffrey Herlings KTM
Sportal Rekorder, ker ima toliko zmag v MX2: "To je sr***! Zmaga je zmaga."

Štiri točke za Peklaja v EMX125

Ob robu dirke svetovnega prvenstva je v Teutschenthalu potekala še preizkušnja mladih talentov v evropskem prvenstvu. V EMX125 je štiri točke in 22. mesto osvojil Jaka Peklaj (Husqvarna). V obeh vožnjah je bil 19. V skupnem seštevku sezone je 26.

Jan Pancar KTM
Sportal Mivka, blato in dež, Pancar osvojil le peščico točk
Ne spreglejte