Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
16. 7. 2023,
17.50

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,86

Natisni članek

Yamaha Jeremy Seewer Kawasaki Romain Febvre GasGas Jorge Prado KTM Jan Pancar Loket Honda Tim Gajser Tim Gajser MXGP motokros

Nedelja, 16. 7. 2023, 17.50

9 mesecev, 2 tedna

MXGP Češke

Gajser množico navijačev navdušil že na prvi dirki po poškodbi

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,86
Loket Tim Gajser Honda | Tim Gajser je prvo dirko po težki poškodbi končal na sedmem mestu. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser je prvo dirko po težki poškodbi končal na sedmem mestu.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

V Loketu na zahodu Češke je potekala 12. velika nagrada letošnjega svetovnega prvenstva v motokrosu. Za aktualnega svetovnega prvaka v elitnem razredu MXGP Tima Gajserja je bila prva, saj se je vrnil po poškodbi. V prvi vožnji so mu še nagajale roke in je bil deveti, v drugi pa je bil že mnogo boljši, z zaostankom deset sekund peti. Tako je osvojil sedmo mesto. Tretjič zapored je zmagal Romain Febvre. Slovenca smo imeli tudi v razredu MX2. Jan Pancar je osvojil 17. mesto.

Loket Tim Gajser
Sportal Na treningu nas je Gajser osupnil, kvalifikacijska vožnja solidna

Tim Gajser | Foto: Matej Podgoršek Tim Gajser Foto: Matej Podgoršek V soboto je v Loketu pripekalo sonce, bilo je krepko čez 30 stopinj Celzija. V nedeljo so najboljše motokrosiste na svetu pričakali povsem drugačni pogoji. Ponoči in zjutraj je namreč deževalo. Tako je bila proga nekoliko blatna, temperature pa prijetnejše (okoli 26 stopinj Celzija). So pa vročico dvigovali številni navijači. Tu se jih vsako leto zbere krepko čez deset tisoč, morda 20 tisoč. Tudi letos so med najbolj številnimi Slovenci, čeprav jih ni toliko kot lani. Petkratni svetovni prvak Tim Gajser (Honda) se je vrnil. Rehabilitacija po zlomu stegnenice je bila uspešna, zdaj želi do konca prvenstva voziti brez pritiska, čim bolj sproščeno in se tako pripraviti na sezono 2024. Opoldne si je vzel čas tudi za navijače, delil avtograme ter se z njimi fotografiral. Nič manj glasne podpore pa ni bil deležen Jan Pancar (KTM), deseti v skupnem seštevku razreda MX2.

V prvi vožnji so se Timu zategnile roke

Jorge Prado | Foto: Matej Podgoršek Jorge Prado Foto: Matej Podgoršek Timov štart v prvi vožnji je bil povprečen, iz prvega zavoja je zapeljal na sedmem mestu. V primerjavi z najboljšimi je dirkal od dve do tri sekunde na krog počasneje. Ker je od zadnje prave dirke minilo deset mesecev, je pričakovano, da mu nagajajo zategnjene roke (t. i. arm pump). Pa še Loket ni njegova najljubša proga, tukaj sploh še nima zmage. Mitcha Evansa (Kawasaki) mu ni uspelo napasti, pravzaprav je do konca izgubil še dve mesti. Na devetem mestu je vožnjo končal 55 sekund za najhitrejšim. To je bil Romain Febvre (Kawasaki). Francoz je vodil od štarta do cilja, nekaj sekund pred Švicarjem Jeremyjem Seewerjem (Yamaha) in vodilnim v prvenstvu Špancem Jorgejem Pradom (GasGas), ki je na dobri poti do prvega naslova prvaka.

V drugi pa že napadel kot nekoč

Navdušeni navijači | Foto: Matej Podgoršek Navdušeni navijači Foto: Matej Podgoršek V drugi vožnji je bil Gajser že videti skoraj kot dobri stari šampionski Gajser. Po štartu sedmi, nato je z dvema uspešnima prehitevanjema napredoval na peto mesto, v zadnjih minutah pa je brez težav sledil in napadal četrtega Febvra. Ta je dvakrat padel in se ob prvem padcu udaril v ramo. Za presenetljivo najhitrejšim Calvinom Vlaandernom (Husqvarna) je Gajser zaostal samo deset sekund. Prado je bil drugi v drugi vožnji, Seewer pa tretji.

V seštevku obeh voženj je Gajser z 28 točkami osvojil sedmo mesto. Pred mesecem dni je dejal, da bo na prvih dirkah zadovoljen že z uvrstitvami okoli šestega, sedmega mesta. In to mu je uspelo. S 43 točkami je veliko nagrado osvojil Febvre, a v bolečinah in le točko pred Pradom in Seewerjem ter dve pred Vlaandernom. Francoz je zmagal tretjič zapored, nobenemu vozniku Kawasakija to ni uspelo že več kot 25 let. V skupnem seštevku sezone za vodilnim Pradom zaostaja 104 točke.

Nizozemec Jeffrey Herlings (KTM), ki se je letos boril za nov naslov prvaka, zaradi poškodbe (počeno vretence) izpušča tretji grand prix zapored.

MXGP Češke:

1. Romain Febvre (Kawasaki) 43 točk

2. Jorge Prado (GasGas) 42 
3. Jeremy Seewer (Yamaha) 42
4. Calvin Vlaanderen (Yamaha) 41
5. Glenn Coldenhoff (Yamaha) 32
6. Ruben Fernandez (Honda) 30
7. Tim Gajser (Honda) 28

Skupni seštevek sezone (12/19):

1. Jorge Prado (GasGas) 614 točk

2. Romain Febvre (Kawasaki) 510
3. Jeremy Seewer (Yamaha) 465
4. Ruben Fernandez (Honda) 452
5. Glenn Coldenhoff (Yamaha) 428
6. Calvin Vlaanderen (Husqvarna) 402
6. Jeremy Herlings (KTM) 386
...
25. Tim Gajser (Honda) 33

Gajser: V prvi vožnji je šlo za preživetje, v drugi sem se sprostil

Tim Gajser | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Razplet VN Češke je Gajser za Sportal opisal takole: "V prvi vožnji sem bil pričakovano malo preveč trd, nisem se sprostil. Od začetka sem imel 'arm pump', tako da je šlo bolj za preživetje do konca. Za drugo pa smo malo spremenili nastavitve na motorju, kar se je pokazalo za dosti boljše. Tudi bolj sem se sprostil. Vožnja je bila dosti boljša, bolj napadalna, bolj konstantna. Do konca sem lahko pritiskal. Moram reči, da sem kar zadovoljen s prvo dirko po desetih mesecih. Sem sem prišel brez pritiskov, brez pričakovanj. Prva tekma je torej za nami in zdaj lahko samo napredujemo in gradimo na tem." Vseeno je bil pred prvo vožnjo še malo napet. "Ne toliko nervoza, bolj adrenalin, ker sem moral tako dolgo čakati. Poškodba je bila resna, prej je bila še celotna zima. Vesel in hvaležen sem, da sem prišel nazaj."

V MX2 zmaga za Geertsa, Pancar šele 17.

Jan Pancar | Foto: Matej Podgoršek Jan Pancar Foto: Matej Podgoršek Pancar je v prvi vožnji bolje štartal kot v soboto, a sta za prvim zavojem dva pred njim padla in tako je bil na repu dvajseterice. V naslednjih krogih je nekaj tekmecev prehitel, se prebil na 15. mesto, nato pa ni imel prave hitrosti, da bi ujel 14-uvrščenega. Pa še samo ena idealna linija je na tej progi. Prvih 12 pa si je tako ali tako že na začetku pridirkalo preveliko prednost. 

V drugi vožnji je 23-letni Slovenec 25 minut vozil dobro, bil 11., nato pa se mu je zgodil manjši padec in je skozi cilj prišel kot 16. Z enajstimi osvojenimi točkami je VN Češke končal na 17. mestu, kar je njegova najslabša uvrstitev sezone. V skupnem seštevku sezone ostaja na 10. mestu.

Iz ozadja sta se v prvi vožnji prebijala tudi oba tovarniška voznika KTM. Vodilni v prvenstvu Italijan Andrea Adamo je bil 13. (zaradi neupoštevanja rumenih zastav je dobil še dve mesti kazni), Belgijec Liam Everts pa 18. Zadnji je padel že na štartu, prvi pa se je sredi vožnje zapletel z Nizozemcem Rickom Elzingo (Yamaha). Po njej sta se oba besna zapletla še v manjši fizični obračun. Z vodstvom od prvega zavoja do ciljne črte je prvo vožnjo dobil Belgijec Jago Geerts (Yamaha), ki kljub dvema izpuščenima velikima nagrada še upa na svoj prvi naslov svetovnega prvaka.

Razočaran nad razpletom prve vožnje je Adamo v drugi vozil vrhunsko in bil najhitrejši, a je to v točkovnem seštevku obeh pomenilo končno peto mesto (33 točk). Grand prix je dobil Geerts, ki je bil v drugi vožnji tretji (45 točk). Italijan ima zdaj v skupnem seštevku samo še 40 točk prednosti pred Belgijcem.

MX2 Češke:

1. Jago Geerts (Yamaha) 45 točk

2. Simon Längenfelder (KTM) 40
3. Kay de Wolf (Husqvarna) 38
...
17. Jan Pancar (KTM) 11

Skupni seštevek (12/19):

1. Andrea Adamo (KTM) 531

2. Kay de Wolf (Husqvarna) 496
3. Jago Geerts (Yamaha) 491
...
10. Jan Pancar (KTM) 253

Pancar: Rezultat ni dober, a tak je šport

Težko je bilo prehitevati. | Foto: Matej Podgoršek Težko je bilo prehitevati. Foto: Matej Podgoršek "V prvi vožnji v prvem krogu spet padec in sem se moral prebijati iz ozadja naprej. Na koncu 15. mesto. Vožnja ni bila najboljša. Veliko časa sem izgubljal s prehitevanjem. Bil sem hitrejši, a preprosto nisem mogel priti mimo," pa je za Sportal svoj nastop na Češkem povzel Pancar. "Druga vožnja je bila dosti boljša. Mislim, da sem bil že 11. Ko pa sem hotel enega prehiteti, pa sem imel manjši padec in sem izgubil nekaj mest. Občutek sem imel, da sem obtičal zadaj, ker nisem mogel prehitevati. Na koncu rezultat ni dober, a tak je šport. Ne gre vedno po tvojih načrtih. Gremo naprej. Čez en teden je že Lommel in se lahko tam dokažem." 

Svetovno prvenstvo se res nadaljuje že naslednji konec tedna, ko sledi VN Belgije na globoki mivki. To bo izziv za Pancarja, Gajser pa je tam že zmagoval.

Trije Slovenci na finalu EMX65

Zjutraj so v Loketu odpeljali še drugo vožnjo finala evropskega prvenstva mladih voznikov na 65-kubičnih motorjih. S 15. mestom je bil najboljši Slovenec Alex Novak. Taj Golež je zasedel 19., Leo Gajser pa 28. mesto. V seštevku obeh voženj je 11-letni Brežičan Novak osvojil 18. mesto, Golež pa 19. Leo Gajser je tekmovanje končal na 20. mestu. Evropski prvak je postal 12-letni Italijan Francesco Assini.

Tim Gajser
Sportal "Telo je pripravljeno, jaz sem pripravljen. Komaj čakam!"
Tim Gajser Honda 2023
Sportal Ni več dvoma: zelena luč za Gajserja
Kawasaki Romain Febvre
Sportal Pred vrnitvijo Gajserja drugič zapored slavi Febvre
Ne spreglejte