Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
14. 8. 2022,
16.45

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

12

Natisni članek

Jaka Peklaj Yamaha Jeremy Seewer KTM Jan Pancar Honda Tim Gajser Tim Gajser motokros

Nedelja, 14. 8. 2022, 16.45

1 leto, 8 mesecev

MXGP Finska

Nervozni Gajser šesti, a prvenstvo je odločeno: Tim je petič svetovni prvak!

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

12

TIm Gajser svetovni prvak 2022 Finska | Tim Gajser slavi peti naslov svetovnega prvaka v motokrosu. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser slavi peti naslov svetovnega prvaka v motokrosu.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Luknjasta mivkasta proga in pritisk ob skorajšnji osvojitvi naslova svetovnega prvaka. Tim Gajser je na VN Finske vozil zadržano, nervozno, a vseeno dve dirki (štiri vožnje) pred koncem prvenstva petič postal svetovni prvak. Jeremy Seewer je na 16. dirki sezone osvojil drugo mesto, Gajser pa šesto in tako je razlika med njima v korist slovenskega motokrosista višja od 100 točk, točneje 104 točke.

Švedska Tim Gajser
Sportal Šampionska nedelja z Gajserjem uro prej kot običajno

Tim Gajser Honda Finska | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser (Honda) je na VN Finske lovil svoj četrti naslov svetovnega prvaka v motokrosu v elitnem razredu MXGP (skupno pa peti). Prvenstvo bi bilo namreč odločeno, če bi imel po dirki vsaj 100 točk prednosti (sledita še dirki v Franciji in Turčiji). Pred to dirko je imel 115 točk prednosti pred Jeremyjem Seewerjem (Yamaha), ki je s tremi zmagami na zadnjih šestih dirkah nekoliko zmanjšal svoj sicer visok zaostanek. 

Gajserju je v prvi vožnji uspel dober štart, po prvem krogu je bil tretji. A kmalu ga je prehitel specialist za mivko Brian Bogers (Husqvarna). Pa ne le Tima, tudi Romaina Febvra (Kawasaki) in Seewerja, ki sta se sredi vožnje oba znašla tudi na tleh. Gajser je na zahrbtni progi s številnimi kanali in luknjami vozil previdno, nekoliko počasneje in v zadnjih krogih je izgubil še nekaj mest. Prehitel ga je tudi Seewer. A Švicar je za četrto mesto osvojil le tri točke več od šestega Slovenca. Razlika med njima je pred drugo vožnjo 112 točk.

MXGP Finska:

1. Glenn Coldenhoff (Yamaha) 47 točk
2. Jeremy Seewer (Yamaha) 40
3. Maxime Renaux (Yamaha) 40
4. Brian Bogers (Husqvarna) 40
5. Brent van Doninck (Yamaha) 32
6. Tim Gajser (Honda) 29
7. Romain Febvre (Kawasaki) 29
8. Clavin Vlaanderen (Yamaha) 26

Gajser: Neverjetno. Sem brez besed!

V drugi vožnji slab štart Gajserja, poleg tega so ga tudi zaprli v prvem zavoju. Tako je bil sredi prvega kroga samo 14., Seewer pa tretji. A z odlično kondicijsko pripravo, ko so tekmeci izgubljali moč, je napredoval iz mesta v mesto in kljub zadržani vožnji prišel do sedmega mesta. Vozil je pametno, brez napak. Padcev na Finskem ni manjkalo. Vožnjo je dobil Glenn Coldenhoff (Yamaha), Seewer je bil drugi, Maxime Renaux (Yamaha) pa tretji.

Na Finskem je bil šesti. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Na Finskem je bil šesti. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Veliko nagrado je osvojil Nizozemec Coldenhoff, kar je njegova peta zmaga na MXGP, prva letos. Drugi je bil Seewer in tretji Renaux. Bogers je bil na koncu četrti, Gajser pa je bil v seštevku obeh voženj šesti. Proti Seewerju je tako na Finskem izgubil le 11 točk in potrdil naslov svetovnega prvaka. Ob prihodu skozi cilj je planil v objem dekletu in članom ekipe, vidno pa se mu je odvalil tudi kamen od srca. Na zadnjih dirkah je namreč čutil velik pritisk.

"Neverjetno. Sem brez besed! Da osvojiš en naslov prvaka, je veliko. Da pa jih osvojiš pet ... In to s Hondo. Res smo dobra ekipa. Na zadnjih dirkah je bilo res težko. Bil sem malo nervozen. Vesel sem, da je zdaj vsega konec. Hvala ekipi, dekletu, hvala vsem! Super vesel sem!" je Gajser povedal v prvi izjavi. Na zmagovalnem odru je nato prejel zlato številko, ki pripada svetovnemu prvaku.

Skupni seštevek MXGP (16/18):

1. Tim Gajser* (Honda) 674 točk

2. Jeremy Seewer (Yamaha) 570
3. Glenn Coldenhoff (Yamaha) 525
4. Jorge Prado (GasGas) 517
5. Maxime Renaux (Yamaha) 506
6. Brian Bogers (Husqvarna)  391
7. Ruben Fernandez (Honda) 359
8. Calvin Vlaanderen (Yamaha) 352

* - svetovni prvak

Galerija slavja Tima Gajserja na Finskem (foto: Honda Racing/ShotbyBavo):

Fotogalerija
1 / 10

Pancar na peščeni podlagi do 11. mesta

V razredu MX2 je prvo vožnjo dobil vodilni v prvenstvu Jago Geerts (Yamaha), ki je bil 12 sekund pred svojim tekmecem za prvaka, Tomom Viallom (KTM). Na bolj peščeni podlagi, kot je bila na zadnjih dirkah, Jan Pancar (KTM) ni tako zelo konkurenčen. V prvi vožnji je bil z zaostankom minute in pol 12. Hitrejši je bil v drugi vožnji, ki jo je z minuto zaostanka končal na 10. mestu. Grand prix je končal na 11. mestu. Dobil pa ga je Vialle, ki je bil najboljši v drugi vožnji. Geerts je namreč dvakrat padel in skozi cilj druge vožnje prišel kot sedmi. Tako je bil v skupnem seštevku obeh voženj drugi Kai de Wolf (Husqvarna), Geerts pa tretji. Belgijec ima pred zadnjima dvema dirkama 15 točk prednosti pred Francozom. Pancar ostaja 12., a je samo še 11 točk za enajstim Isakom Giftingom (KTM), ki zaradi poškodbe na zadnjih dirkah ne nastopa.

Peklaj sezono EMX125 končal na 36. mestu

Jaka Peklaj | Foto: Matej Podgoršek Jaka Peklaj Foto: Matej Podgoršek Na Finskem tekmujejo tudi mladi talenti v evropskem prvenstvu. Med njimi je Jaka Peklaj (Husqvarna), ki je vožnji v EMX125 končal na 24. in 27. mestu. To je bila zadnja dirka letošnjega prvenstva. Peklaj, ki nastopa z ekipo nekdanjega svetovnega prvaka v MX3 Klemna Gerčarja, je dirko končal na 36. mestu. Nastopil je na sedmih od devetih dirk in osvojil 22 točk.

TiM Gajser Honda Švedska
Sportal Gajser kljub bolečinam drugi, zlata tablica pa še ni njegova
Ne spreglejte