Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 11. 2016,
18.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Christian Horner Sao Paulo Brazilija Red Bull Max Verstappen formula1

Ponedeljek, 14. 11. 2016, 18.57

6 let, 6 mesecev

Mladi Nizozemec v Braziliji zasenčil Hamiltona in Rosberga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Max Verstappen formula 1 Brazilija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ob koncu sezone svetovnega prvenstva formule ena bitko za naslov prvaka še bijeta dirkača Mercedesa Nico Rosberg in Lewis Hamilton, a šov je na nedeljski dirki v Braziliji ukradel mladi nizozemski as Max Verstappen.

Medtem ko je Lewis Hamilton z zmago v Interlagosu ohranil upe na naslov svetovnega prvaka in je Nico Rosberg z drugim mestom ohranil vodstvo v skupnem seštevku, je bil zvezda deževnega popoldneva nedvomno dirkač Red Bulla Max Verstappen.

Primerjajo ga s Senno in Schumacherjem

Z junaško vožnjo se je 19-letni Nizozemec prebil s 14. mesta na stopničke, danes pa se v medijih, ki se posvečajo formuli, govori predvsem o njem. Vodja moštva Red Bull Christian Horner je podvig svojega mladega varovanca primerjal kar z dosežki legend, Ayrtona Senne in Michaela Schumacherja, ki sta svojčas veljala za mojstra dežja.

Brazilija 2016 je za Verstappna nekaj takšnega, kot je bil za Senno Monaco leta 1984 in za Schumacherja velika nagrada Španije leta 1996. Tako legendarni Brazilec kot legendarni Nemec sta na omenjenih dirkah v hudem dežju pokazala pogum, ki ju je povzdignil nad vse preostale dirkače formule ena in tudi Verstappnovo nedeljsko dirkanje je bilo nekaj posebnega.

"Kar smo videli, je bilo nekaj izjemnega. Takšne dirke ne vidiš vsak dan," je bil navdušen Horner, dodal je, da je bil Verstappen v nedeljo razred zase. Mlademu asu je mojstrstvo priznal tudi šef Mercedesa Toto Wolf: "To je bil Verstappnov šov! Neverjetna vožnja, odlična zabava. Redefiniral je fiziko."

Pred Verstappnom v nedeljo ni bil varen domala nihče, že v prvem krogu se je sprehodil mimo Kimija Räikkönena.  | Foto: Reuters Pred Verstappnom v nedeljo ni bil varen domala nihče, že v prvem krogu se je sprehodil mimo Kimija Räikkönena. Foto: Reuters V dežju je zablestel

​Verstappen je nedeljsko dirko za VN Brazilije začel s četrtega štartnega mesta, do 42. kroga vozil celo na drugem, po tem, ko je v 37. krogu odločno prehitel Rosberga in se po zdrsu v 38. krogu mojstrsko rešil pred trčenjem v zaščitno ogrado.

Potem so se v Red Bullu odločili za menjavo pnevmatik, Verstappen je moral priti po tako imenovane  gume "intermediate", a se je dež okrepil, zato je moral še na en nenačrtovan postanek in po komplet pnevmatik za ekstremne razmere. Po tem je padel na 14. mesto in s tega je začel neverjetni pohod na stopničke.

"Vem samo to, da je bilo potrebnega kar nekaj prehitevanja, da sem se uvrstil na stopničke," je po dirki povedal 19-letni dirkač.    

Nad sinovo predstavo je bil navdušen tudi Maxov oče Jos Verstappen, ki je pred leti precej manj uspešno nastopal v formuli ena: "Česa takšnega še nisem videl. Popolnoma me je presenetil, pa čeprav ga poznam že zelo dolgo. Spremljal sem ga na številnih dirkah, ampak ta je bila preprosto neverjetna."

Devetnajstletni Nizozemec ima v formuli ena že zdaj zmago in sedem uvrstitev na stopničke za zmagovalce. Do konca sezone ima priložnost v prvenstvu dirkačev prehiteti Sebastiana Vettla na četrtem mestu.  | Foto: Reuters Devetnajstletni Nizozemec ima v formuli ena že zdaj zmago in sedem uvrstitev na stopničke za zmagovalce. Do konca sezone ima priložnost v prvenstvu dirkačev prehiteti Sebastiana Vettla na četrtem mestu. Foto: Reuters

Prihodnost formule ena

Verstappen je v tej sezoni potrdil, da je zvezda prihodnosti formule ena, že na letošnji dirki za veliko nagrado Španije v Barceloni je prišel do prve zmage v karieri in z njo postavil nov mejnik. Takrat je bil star 18 let in 227 dni, s tem pa najmlajši zmagovalec dirke v zgodovini formule ena.

Do konca letošnje sezone je še ena dirka, čez slaba dva tedna v Abu Dabiju, in Verstappen lahko v skupnem seštevku še ulovi končno četrto mesto, ki ga trenutno zaseda nemški voznik Ferrarija Sebastian Vettel. Ta ima pred Verstappnom pet točk prednosti (197:192).       

Ne spreglejte