Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 11. 2023,
16.45

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Natisni članek

Mike Elliot Lewis Hamilton Formula 1 Mercedes-AMG F1

Sreda, 1. 11. 2023, 16.45

6 mesecev

Mike Elliot

Odhaja eden od tvorcev Hamiltonovih uspehov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52
Mike Elliot Mercedes Lewis Hamilton Nico Rosberg | Mike Elliot je bil eden od stebrov uspehov Mercedesa med sezona 2014 in 2021. | Foto Guliverimage

Mike Elliot je bil eden od stebrov uspehov Mercedesa med sezona 2014 in 2021.

Foto: Guliverimage

Lewis Hamilton je v Mercedesovi ekipi ostal brez enega od svojih dolgoletnih zaveznikov. Mike Elliot, s katerim sta sodelovala že pri McLarnu, se je odločil za slovo od ekipe in formule 1. Dve leti je bil tehnični direktor Mercedesove ekipe, pol leta pa vodja tehnične ekipe v tovarni v Brackleyju.

VN Mehike Daniel Ricciardo Alpha Tauri
Sportal Spregledani junak VN Mehike, ki želi ukrasti šampionski dirkalnik

Iz Mercedesove ekipe formule 1 so sporočili, da jih po skoraj 12 letih zapušča eden ključnih inženirjev Mike Elliot. Letošnje prvenstvo je začel kot tehnični direktor, a ga je pred šestimi meseci na tem položaju zamenjal James Allison. Odtlej je bil 49-letnik vodja tehničnega oddelka v tovarni v Brackleyju (ni več hodil na dirke) in naj bi postavil novo strategijo razvoja dirkalnikov za naslednjih nekaj sezon, potem ko jim je Red Bull Racing v zadnjih dveh vzel primat v kraljici avtomotošporta. 

"Po enajstih izjemnih sezonah se je vodja tehnične ekipe Mike Elliot odločil, da zapusti ekipo. Mike je bil eden od stebrov naših dosežkov. Zahvaljujemo se mu za vse, kar je dal ekipi. Želimo mu vso srečo v naslednjem poglavju," so sporočili iz Mercedesa. Odhod torej naj ne bi bil povezan s tem, da je po osmih konstruktorskih lovorikah Mercedes v zadnjih dveh sezonah žezlo predal Red Bullu. V tem obdobju so dosegli eno samo zmago (lani George Russell v Interlagosu). Ob koncu letošnje sezone se s Ferrarijem borijo za drugo mesto, imajo 22 točk prednosti. Do konca prvenstva so še tri dirke.

Lewis Hamilton  | Foto: Reuters Lewis Hamilton Foto: Reuters Elliot pravi, da si bo nekaj mesecev vzel prosto in šele nato razmislil, kaj bo počel v prihodnosti. "Najprej potrebujem premor, saj sem bil 23 let povsem osredotočen na delo v tem športu. Potem bom šele poiskal nov izziv." Mercedesovi ekipi se je pridružil leta 2012 kot vodja aerodinamičnega oddelka in se nato prebil v sam vrh tehničnega osebja v Brackleyju. Tehnični direktor je postal julija 2021 in to vlogo opravljal slabi dve leti. Je tudi tesen zaveznik Lewisa Hamiltona. S sedemkratnim svetovnim prvakom sta skupaj delala že pri McLarnu, v sezoni 2007, ko je Hamilton osvojil prvi naslov prvaka, je bil Elliot vodja aerodinamičnega oddelka.

VN Mehike Sergio Perez Red Bull Charles Leclerc
Sportal Trčenja, rdeča zastava, samo prvak je nedotakljiv
Baku šprint Leclerc Perez
Sportal Obrnjen štartni vrsti red in milijon denarne nagrad
VN Mehike  Charles Leclerc Ferrari
Sportal Kvalifikacije presenečenj: Ferrari v prvi vrsti, Ricciardo četrti
Ne spreglejte