Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
15. 7. 2012,
8.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

MotoGP VN Italije Dani Pedrosa Honda Jorge Lorenzo Yamaha

Nedelja, 15. 7. 2012, 8.55

8 let

Lorenzo prehodil pot od pekla do nebes

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Yamahin Jorge Lorenzo je v kraljevskem razredu po dveh bolečih porazih v italijanskem Mugellu prišel do ene izmed svojih najslajših zmag v karieri. Hondi pa onemogočil, da bi sestavila serijo zmag.

Španec Lorenzo je na zadnjih treh dirkah šel od pekla do nebes. Najprej je v nizozemskem Assnu doživel prava malo nočno moro, potem ko ga je že v prvem ovinku torpediral Hondin poltovarniški dirkač Alvaro Bautista. Ker je takrat njegov največji rival v prvenstvu, Hondin Casey Stoner zmagal, sam pa je zabeležil ničlo, je to pomenilo, da je Lorenzo v trenutku izgubil vso svojo prednost in sta se fanta poravnala po točkah. Sledil je Sachsenring, kjer je bil najhitrejši še en Hondin dirkač Dani Pedrosa. A bolj zaskrbljujoč je bil Jorgejev zaostanek za rojakom – skorajda 15 sekund. Zdelo se je, da je Pedrosa v naletu, Lorenzo pa v krizi: s prvo letošnjo zmago je Pedrosa postal tudi prvi Lorenzov izzivalec v prvenstvu. Stoner si je v Nemčiji privoščil padec v zadnjem ovinku zadnjega kroga. Na lestvici dirkačev pa strmoglavil na tretjo pozicijo.

Za Lorenza je olajšanje prišlo v Mugellu, kjer je z dominantno predstavo presekal Hondin zmagoviti stampedo in Pedroso postavil na realna tla. Njegova prevlada na italijanski stezi je bila tako strašljiva, da je v zadnjem krogu že mahal navijačem in praznoval svojo slastno zmago. Dani je bil še osmič letos nekonkurenčen in se ga je po Sachsenringu spet prijel vzdevek večno drugi. Yamaha je tako prišla do svoje pete letošnje zmage, Honda ostaja pri štirih. Lorenzo je torej v prvenstvu 2012 zmagal večkrat kot Stoner (3) in Pedrosa (1) skupaj. Jorge je po deveti dirki sezone svoj naskok pred Pedroso s 14 točk povečal na 19, pred Stonerjem, ki je danes zaradi izleta v pesek zmogel vsega osmo osmo, pa na gromozanskih 37 točk. Avstralec je bil po kolapsu na Sachsenringu, ko je šel na vse ali nič, v Mugellu povsem zgubljen. Njegovo prebijanje iz ozadja in dueli z drugoligaškimi dirkači so ga drago stali. Branilec naslova svetovnega prvaka se lahko potolaži z dejstvom, da je mimo šele polovica sezone. In da bo še devet priložnosti za popravke.

V Italiji je svoj zdaj že zlati abonma na zmagovalnem podiju podaljšal Yamahin poltovarniški dirkač Andrea Dovizioso, ki si je še tretjič zapored pridirkal tretjo stopničko in bil v družbi najboljših. S svojo vrhunsko formo si tako odločno tlakuje pot k tovarniški Yamahi, kjer bi v naslednji sezoni lahko zamenjal Američana Bena Spiesa, ki je v Mugellu znova razočaral – enajsto mesto. Dovizioso si je lahko od navdušenja po dirki polizal vseh deset prstov, saj je iz petereboja (Dovizioso, Bradl, Rossi, Crutchlow, Hayden) za zadnjo, tretjo stopničko izšel kot veliki zmagovalec. Kaj lahko bi bil tudi samo sedmi, saj je tretjega in sedmega ločevala pičla sekunda in pol! Kljub bolečemu porazu – do prvega podija v karieri kraljevskega razreda mu je zmanjkalo vsega 46 tisočink sekunde - je Hondin poltovarniški dirkač Stefan Bradl prišel do svoje najboljšega rezultata letos – do četrtega mesta. Z izkupičkom je lahko zadovoljen tudi tovarniški Ducati, saj je Valentino Rossi s petim mestom dosegel svoj najboljši letošnji rezultat z Desmosedicijem na suhi stezi. Še bolj obetaven je zaostanek za najhitrejšim dirkačem na dirki: nekaj več kot 11 sekund. To pomeni, da ima italijanski konstruktor pred naslednjo dirko v Laguni Seci (29. julij), ko naj bi Rossi in Hayden dobila na voljo nadgradnjo Ducatijevega motocikla, v povprečju na krog le še pol sekunde primanjkljaja. No, in prav VN ZDA naj bi bila Rossijeva prelomnica v prvenstvu.

Medtem ko so se morali italijanski navijači v kraljevskem razredu na domači stezi v Mugellu zadovoljiti s tretjo stopničko Doviziosa, pa so lahko skakali od veselja po dirki v srednji kategoriji Moto2, kjer jih je v delirij v zadnjem krogu s svojim zmagovitim manevrom spravil Andrea Iannone, ki je v čistem finišu ugnal Pola Espargaroja. V prvenstvu še naprej vodi Marc Marquez, ki je bil tokrat peti.

V kategoriji Moto3 je slavil Maverick Vinales, ki je v epski bitki titanov premagal domačina Romana Fenatija in Nemca Sandra Corteseja. Slednji je obdržal primat v prvenstvu.

V ponedeljek dirkače MotoGP v Mugellu čakajo pomembna testiranja pred potovanjem v ZDA, ko bosta na sporedu VN ZDA in VN Indianapolisa. Po seriji treh aktivnih vikendov (Assen, Sachsenring, Mugello) si bodo lahko vozniki kraljevskega razreda vzeli nekaj dni počitka, nato pa sledi let čez lužo. Dirkači kategorij Moto2 in Moto3 bodo preskočili Laguno Seco in se svojim kolegom iz kraljevskega razreda pridružili v Indianapolisu.

Ne spreglejte