Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
25. 8. 2012,
12.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

reli WRC Ford Citroën Sebastien Loeb

Sobota, 25. 8. 2012, 12.37

7 let, 12 mesecev

Loeba ni zmotil niti dež, Tanak tragični junak

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Niti dež niti izjemno zahtevna proga ne ustavi Sebastiena Loeba, ki ima po drugi etapi relija Nemčija visoko prednost. Tragični junak dneva na deveti dirki sezone je bil Ott Tanak.

Osemkratni prvak Sebastien Loeb (Citroën) je imel po prvem dnevu relija Nemčija, kjer dirka za svojo deveto zmago, 20 sekund prednosti pred Pettrom Solbergom (Ford). V soboto dopoldne pa je dež prinesel kaos. Le Francoza ni zmotil. Na prvi hitrostni preizkušnji je povišal prednost na 40 sekund. Bil je prvi na cesti in ga je naliv ujel šele sredi brzinca, medtem ko so imeli njegovi tekmeci zelo slabe pogoje od štarta do cilja. Na drugem dopoldanskem brzincu je večjo napako naredil Jari-Matti Latvala (Ford) in zdrsnil na peto mesto. Z najboljšim časom se je na tretje mesto prebil Dani Sordo (Mini), Thierry Neuville (Citroën) pa je zadržal četrto mesto.

Nato pa je sledila najdaljša hitrostne preizkušnja na devetem reliju sezone - zloglasni 46-kilometrski Panzerplatte. Loeb in Latvala sta ga prevozila varno. Francozova prednost pred Fincem je pred odmorom za kosilo znašala minuto in pol. Nastradali pa so dirkači, ki so bili pred tem med drugim in četrtim mestom. Solberg je poškodoval zadnji del Forda in moral ustaviti; Sordo je zaradi predrte pnevmatike izgubil dve minuti in pol (padec na šesto mesto); Neuville pa je zletel s ceste. Tako se je torej Latvala prebil na drugo mesto, Mikko Hirvonen (Citroën), ki se na ozkih cestah nad reko Mozelo ne znajde, z dvema minutama zaostanka na tretje, Mads Östberg (Ford) pa z osmega na četrto.

Popoldne so bili na sporedu še trije brzinci, drame pa vnovič ni manjkalo. Brez odstopa na enem od brzincev je ostalo le še prvih pet dirkačev: Loeb je ubranil varno prednost minute in 40 sekund pred Latvalo, temu pa so po koncu drugega dne sledili Hirvonen, Östberg in Atkinson. Tragični junak dneva je Ott Tanak (Ford), ki je dobil 10. in 11. hitrostno preizkušnjo (svoji prvi dve na asfaltu v WRC-ju) in se prebil na četrto mesto, nato pa na 12. odstopil z odletelo zadnjo desno pnevmatiko. Tudi Sordo in Ogier nista dokončala Panzerplatta. Tako sta se v deseterico vrnila Solberg in Neuville, ki sta imela težave že dopoldne, a sta z zaostankom večjim od 20 minut nadaljevala po posebnih pravilih.

Reli se bo z zadnjimi tremi hitrostnimi preizkušnjami končal v nedeljo zgodaj popoldne.

Ne spreglejte