Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 5. 2023,
21.45

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

Natisni članek

Lewis Hamilton Mercedes-AMG F1 Aston Martin Fernando Alonso Red Bull Racing Max Verstappen Ferrari Charles Leclerc Monte Carlo VN Monaka Formula 1

Sobota, 27. 5. 2023, 21.45

10 mesecev, 3 tedne

VN Monaka v nedeljo ob 15. uri

Kazen za Leclerca, Alonso ima načrt za zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85
Charles Leclerc | Nove težave za Charlesa Leclerca. Po kazni bo štartal s šestega mesta. | Foto Reuters

Nove težave za Charlesa Leclerca. Po kazni bo štartal s šestega mesta.

Foto: Reuters

Na šesti dirki prvenstva formule 1 bosta iz prve vrste štartala Max Verstappen (Red Bull) in Fernando Alonso (Aston Martin). Težko delo čaka domačina Charlesa Leclerca (Ferrari), ki je bil razočaran že nad tretjim dosežkom v kvalifikacijah, nato pa dobil še tri štartna mesta kazni. Štart dirke je v nedeljo ob 15. uri.

Monako Max Verstappen Red Bull
Sportal En Red Bull razbit, drugi v zadnjem zavoju ukradel prvi štartni položaj

Max Verstappen bo dirkal za svojo drugo monaško zmago in 39. v formuli 1. | Foto: Reuters Max Verstappen bo dirkal za svojo drugo monaško zmago in 39. v formuli 1. Foto: Reuters Charles Leclerc (Ferrari) je bil v Monte Carlu, kjer je odraščal, na prvem štartnem mestu lani in predlani, a ni zmagal. To nedeljo mu bo še težje. Po kvalifikacijah, ki jih je z dobro desetinko zaostanka končal na tretjem mestu, je namreč dobil tri štartna mesta kazni. Komisarji so po ogledu podatkov telemetrije ugotovili, da je ob koncu zadnjega dela kvalifikacij v predoru oviral Landa Norrisa (McLaren), ki je bil še v svojem hitrem krogu, medtem ko ga je sam že končal. Tako bo Leclerc štartal še za Estebanom Oconom (Alpine), Carlosom Sainzom (Ferrari) in Lewisom Hamiltonom (Mercedes). Vemo pa, kako težko je prehitevati na ozkih monaških ulicah. Monačan je imel do zdaj v kneževini res ogromno smole, morda se v nedeljo to le obrne. "Upam, da bom imel več sreče v nedeljo. Ne vem, kako bo z vremenom. Najprej je kazalo, da bo morda nekaj dežja. Potem je vse mogoče." Kakšna popoldanska ploha je res mogoča, a v Monaku je dirkač, ki je bil na štartu slabši kot tretji, nazadnje zmagal leta 1996 (Oliver Panis z Ligierjem).

Fernando Alonso svojo 33. zmago čaka že od Barcelone 2013. | Foto: Reuters Fernando Alonso svojo 33. zmago čaka že od Barcelone 2013. Foto: Reuters V prvi vrsti bosta na šesti dirki sezone Max Verstappen (Red Bull) in Fernando Alonso (Aston Martin). Za Nizozemca je to sploh prvi "pole position" v Monte Carlu, Španec pa se je v prvo vrsto v kneževini vrnil po 16 letih. Razlika med njima v kvalifikacijah je bila vsega 84 tisočink, najmanjša letos. "Zadnji sektor je na tej progi naša šibkost," je priznal Alonso. Res je, še po drugem vmesnem času je bil pred Verstappnom. "Ampak bomo videli, kaj lahko na dirki naredimo s strategijo. Morda bo pomagalo še vreme. Poskušali bomo zmagati." To bi bila za Alonsa 33. zmaga v karieri, a prva po desetih letih. Na zadnjih sedmih VN Monaka je največkrat zmagal prav dirkač z drugega štartnega položaja (trikrat). Španec svojo priložnost vidi že na štartu: "Prvi zavoj je sicer zelo blizu, a letos imam dobre štarte, Max pa je manj konstanten. Če se eden njegovih slabših zgodi jutri ..." Štart dirke je ob 15. uri.

McLaren 60 let Monako
Sportal McLaren v Monte Carlu slavi 60 let, Haas 150. dirko
Monako Lewis Hamilton
Sportal Hamilton o selitvi k Ferrariju: Vam je bilo dolgčas?
Monte Carlo
Sportal Ozke ulice in dež. Španski veteran razmišlja o zmagi.
Monako Carlos Sainz Ferrari
Sportal Razbitine v Monaku, tudi Ferrarijeva. Verstappnov strah odveč.
Monako Charles Leclerc Ferrari
Sportal Ne le Verstappen in Leclerc, še nekdo želi najboljši štartni položaj
Ne spreglejte