Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 5. 2022,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

Monte Carlo VN Monaka Formula 1

Četrtek, 26. 5. 2022, 4.00

1 leto, 10 mesecev

Sezona formule 1 se nadaljuje v Monte Carlu

Komaj čakamo Monako, ker se dirka že v četrtek. Nič več!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62
Monte Carlo formula 1 | Prvič v Monte Carlu motorji dirkalnikov formule 1 ne bodo zarohneli že v četrtek. | Foto Reuters

Prvič v Monte Carlu motorji dirkalnikov formule 1 ne bodo zarohneli že v četrtek.

Foto: Reuters

Monte Carlo se več tednov pripravlja na dirko formule 1. Ulična steza je zdaj pripravljena, dirkači s svojimi ekipami so v sredo prispeli v kneževino. Četrtek je tradicionalno dan za prva prosta treninga. Napaka! Od letos ni več tako.

Miami Bottas Cromwell
Sportal Zadnjica dirkača formule 1 za 50 tisoč evrov

Sezona formule 1 se nadaljuje z najbolj posebno dirko, z veliko nagrado Monte Carla. Na ulicah kneževine se dirka že od leta 1929. Zaradi modernih standardov varnosti in hitrosti, ki so jih sposobni izpolnjevati današnji dirkalniki, je Monte Carlo že leta neprimeren za formulo 1. A je klasika, ki ne bo najverjetneje nikoli izbrisana iz koledarja.

Ta velika nagrada je posebna v več pogledih, tudi zato, ker se je tu dirkaški konec tedna tradicionalno začenjal že v četrtek. A letos ni več tako. Direktor formule 1 Stefano Domenicali je že pred pol leta razkril, da bo odslej VN Monaka tridnevni dogodek kot vse preostale dirke in se bo s treningoma začel v petek.

Praznik razlog, da niso dirkali v petek

In zakaj ob petkih v Monte Carlu niso dirkali? Ker je dirka že tradicionalno v času Jezusovega vnebohoda (40 dni po veliki noči) in to je v Monaku dela prost dan. Zato niso želeli, da bi bile ceste v mestu zaprte tri dni zapored. In tako so imeli treninga v četrtek, v petek pa so nato dirkališče znova odprli za cestni promet. In nato v soboto in nedeljo nadaljevali treninge, kvalifikacije in dirko. Čeprav v zadnjih desetletjih praznik za domače ni bil več tako pomemben kot nekoč, so tradicijo, da ne dirkajo v petek, ohranili.

Spored VN Monaka:

Petek

14.00 1. trening
17.00 2. trening

Sobota
13.00 3. trening
16.00 kvalifikacije

Nedelja
15.00 dirka

Prvi trening šele v petek ob 14.00

Eden od najbolj nepozabnih trenutkov VN Monaka: leta 2018, ko je zmagovalec Daniel Ricciardo "padel" v bazen. | Foto: Reuters Eden od najbolj nepozabnih trenutkov VN Monaka: leta 2018, ko je zmagovalec Daniel Ricciardo "padel" v bazen. Foto: Reuters Spremljevalni dirkaški program se bo v Monte Carlu ta četrtek sicer dogajal, prvi trening formule 1 pa bo prvič na sporedu v petek. A ne dopoldne, kot smo bili navajeni za prvi in tretji trening v preteklih desetletjih. To je še ena novost letošnjega leta, da se na evropskih prizoriščih dirka samo popoldne. Prvi petkov trening v Monte Carlu bo tako ob 14.00, drugi pa ob 17.00. Obe odločitvi sta del strategije novega vodstva tekmovanja, da se ves program formule 1 odvije v čim bolj strnjenem urniku. Popoldanski termini tudi bolj ustrezajo ameriškemu občinstvu, ki je zadnjih nekaj let znova bolj naklonjeno formuli 1. 

Barcelona Red Bull Verstappen Perez
Sportal Napeto v Red Bullu, v Mercedesu pa: "Gremo v boj za naslov!"
Barcelona Verstappen zmaga
Sportal Zaradi sunka vetra v pesku, a po odstopu Leclerca Verstappen vseeno do zmage
Ne spreglejte