Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 9. 2023,
19.00

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

Natisni članek

Andrea Adamo GasGas Honda Tim Gajser Tim Gajser Jaka Peklaj KTM Jan Pancar MXGP motokros

Sobota, 23. 9. 2023, 19.00

7 mesecev, 1 teden

MXGP Velike Britanije, kvalifikacije

Gajser v troboju za zmago na zadnji dirki sezone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23
Tim Gajser Honda Matterley Basin |  Tim Gajser pravi, da mu je proga v Matterley Basinu najljubša. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser pravi, da mu je proga v Matterley Basinu najljubša.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

V Matterley Basinu na jugozahodu Anglije poteka zadnja, 19. dirka letošnjega svetovnega prvenstva v motokrosu. Na kvalifikacijski vožnji razreda MXGP so bili prvi trije, novi prvak Jorge Prado, drugouvrščeni v seštevku Romain Febvre in lanski prvak Tim Gajser, razred zase. V MX2 je bil Jan Pancar 18.

Silvin Vesenjak
Sportal Zgodbe 60 let motokrosa pri nas, ki jim danes komaj verjamemo

Prado, ki je v nedeljo postal svetovni prvak, je kvalifikacije dobil že enajstič letos. | Foto: GasGas Prado, ki je v nedeljo postal svetovni prvak, je kvalifikacije dobil že enajstič letos. Foto: GasGas Lanski svetovni prvak Tim Gajser (Honda) je v vožnji na čas odpeljal kar osem desetink hitreje kot novi prvak Jorge Prado (GasGas). Španec je veliko dela za svojo prvo lovoriko v MXGP naredil na kvalifikacijskih vožnjah, na katerih so letos prvič delili točke (deset za prvo mesto). Dobil jih je namreč kar deset in zdaj še enajstič. Uspel mu je dober štart in v prvi zavoj je zapeljal pred Romainom Febvrom (Kwasaki) in Gajserjem. Ta trojica je na zadnjih dirkah najhitrejša in že do polovice vožnje si je pridirkala več kot deset sekund prednosti pred četrtim Rubenom Fernandezom (Honda). In do konca se vrstni red, po katerem bodo v nedeljo izbirali štartne rampe, pri vrhu ni več spremenil, Ruben je zaostal več kot 20 sekund.

V MX2 na zadnji dirki sezone od Slovencev tekmuje Jan Pancar (KTM). Da je lahko hiter, je potrdil z devetim časom treninga na čas. Nato je bil manj uspešen v kvalifikacijski vožnji, z dobro minuto zaostanka na 18. mestu. Zmagal je vse boljši Simon Längenfelder (GasGas), ki je na zadnjih petih velikih nagradah kvalifikacije dobil še tretjič. Drugi je bil novi svetovni prvak Andrea Adamo (KTM). Njegov mentor in vodja KTM-ove tovarniške ekipe ter devetkratni svetovni prvak Toni Cairoli praznuje 38. rojstni dan.

Zadnjič letos se bodo točke delile v nedeljo popoldne. Štart voženj v MX2 bo ob 14.15 in 17.10, v MXGP pa ob 15.15 in 18.10 po srednjeevropskem času. Gajser je lani v Metterley Basinu zmagal. To je njegova najljubša proga.

Tim Gajser Honda Matterley Basin
Sportal Finale v Matterley Basinu in Orehovi vasi

Peklaj 21. v prvi vožnji EMX250

Jaka Peklaj | Foto: Matej Podgoršek Jaka Peklaj Foto: Matej Podgoršek Jaka Peklaj (Husqvarna), ki je v Turčiji in Maggiori odpeljal prvi dve dirki svetovnega prvenstva MX2, v Matterley Basinu nastopa na svoji prvi dirki evropskega prvenstva EMX250. Torej na enakem motorju, a v malo lažji, a bolj številčni in bolj izenačeni konkurenci. Prvo vožnjo so odpeljali že v soboto popoldne in 16-letnik je bil 21. Druga bo v nedeljo zjutraj.

Jaka Peklaj
Sportal Z le 16 leti bo slovenski talent tekmoval z najboljšimi na svetu
Maggiora Tim Gajser Honda
Sportal Gajser sporoča novemu prvaku: Zagotovo mu ne bo lahko
Maggiora Tim Gajser Honda
Sportal Vrhunska druga vožnja Gajserja, Prado in Adamo pa prvaka
Ne spreglejte