Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2022,
11.40

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

vn Nizozemske Toto Wolff Mercedes-AMG F1 Lewis Hamilton Sergio Perez Ferrari Charles Leclerc Red Bull Racing Max Verstappen Formula 1

Četrtek, 1. 9. 2022, 11.40

1 leto, 7 mesecev

Kdaj lahko Verstappen drugič postane prvak

Bolj verjetno bo prvak odločen štiri dirke pred koncem kot na zadnji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Max Verstappen Red Bull | Max Verstappen je pretekli konec tedna dosegel deveto zmago. Lani jih je imel toliko v vsem prvenstvu. | Foto Reuters

Max Verstappen je pretekli konec tedna dosegel deveto zmago. Lani jih je imel toliko v vsem prvenstvu.

Foto: Reuters

Do konca prvenstva formule 1 je še osem dirk. Max Verstappen je že izenačil lansko število zmag, ob prednosti 98 točk pred Charlesom Leclercom ima odprto pot do svojega drugega naslova svetovnega prvaka. Na voljo je sicer še 216 točk.

Max Verstappen dirka vzvratno DAF
Sportal Verstappen zmaguje tudi, ko dirka 120 kilometrov na uro vzvratno #video

Max Verstappen | Foto: Reuters Max Verstappen Foto: Reuters "Če pogledate celoten konec tedna, je odgovor zagotovo da," je na vprašanje, ali je bila zmaga na nedeljski VN Belgije njegova najbolj prepričljiva v karieri, odgovoril Max Verstappen (Red Bull). Zaradi kazni ob menjavi motorja je sicer štartal s 14. mesta, a bil tako hiter in neustavljiv ob prehitevanjih, da je po 12 krogih dirke že vodil. Tako je na 14. veliki nagradi v letošnjem prvenstvu dosegel še deveto zmago. Skupaj jih ima zdaj v formuli 1 29 (71 uvrstitev na stopničke in 155 odpeljanih dirk). Lani, ko se je o prvaku odločalo na zadnji dirki, je v vsem letu zmagal devetkrat. Do lanskega točkovnega dosežka mu manjka še 111 točk in pol.

Ko je Charles Leclerc (Ferrari) dobil dve od uvodnih treh dirk sezone, se je zdelo, da bo tudi sezona 2022 izenačena kot sezona 2021, zdaj pa ima po tretjini prvenstva Nizozemec pred svojim glavnim izzivalcem za naslov prvaka velikih 98 točk prednost. Vmes je še Sergio Perez (Red Bull), ki zaostaja 93 točk, a vemo, kdo je številka 1 v Red Bullovi ekipi. Ob manj konkurenčnem Mercedesovem dirkalniku so možnosti za Lewisa Hamiltona zbledele že na začetku leta. Sedemkratni prvak ima 138 točk zaostanka. Šef Mercedesove ekipe Toto Wolff je premoč Verstappna, še posebej na zadnjih treh dirkah, komentiral z besedami, da bo prvak znan že ob koncu evropskega dela.

Max Verstappen Belgija
Sportal Verstappen s 14. mesta do zmage, Leclerc že na minus 98!
VN Belgije Verstappen Leclerc Red Bull Ferrari
Sportal Bizaren pripetljaj, kako je Verstappen pokvaril dirko Leclercu

Najmanj tri dirke in Verstappen bo drugič prvak

Lani se je svojega prvega naslova prvaka veselil po zadnji dirki v Abu Dabiju. | Foto: AP / Guliverimage Lani se je svojega prvega naslova prvaka veselil po zadnji dirki v Abu Dabiju. Foto: AP / Guliverimage Kdaj torej Verstappen lahko drugič postane svetovni prvak? Na preostalih osmih dirkah je mogoče osvojiti še 216 točk (po 25 za zmago, po eno za najhitrejši krog na dirki in osem za zmago na šprinterski dirki v Braziliji). Štiri zmage in štirje odstopi bi tako Nizozemcu že prinesli tako želeno lovoriko. Ni pa mogoče, da bi prvak postal že po evropskem delu sezone, kot je dejal Wolff. Na stari celini bosta namreč samo še naslednji dirki, VN Nizozemske (4. september) in VN Italije (11. september). Če bi v Zandvoortu in Monzi Verstappen zmagal in odpeljal najhitrejši krog, Perez in Leclerc pa bi na obeh odstopila, bi imel 145 točk prednosti pred Mehičanom in 150 pred Monačanom. Na preostalih šestih dirkah bi tako ostalo na voljo še 164 točk.

Kdaj bo prvak oziroma kolikšna mora biti Verstappnova prednost:

VN Nizozemske (4. 9.) - ni mogoče
VN Italije (11. 9.) - ni mogoče 
VN Singapurja (2. 10.) - 138 točk
VN Japonske (9. 10.) - 112 točk
VN ZDA (23. 10.) - 86 točk
VN Mehike (30. 10.) - 60 točk
VN Brazilije (13. 11.) - 26 točk
VN Abu Dabija (20. 11.) - 1 točka (ali 0 točk in več zmag)

V najboljšem primeru lahko Verstappen prvak postane po VN Singapurja (2. oktober), torej čez tri dirke, a samo če na vseh treh zmaga, njegova tekmeca pa na vseh treh odstopita. To je malo verjeten scenarij. Bolj verjeten je naslednji (če bi se dirke razpletale podobno kot zadnje): Verstappen dobi naslednje štiri dirke, Perez in Leclerc pa se izmenjujeta na drugem in tretjem mestu. V tem primeru bi bila po VN Japonske (9. oktober) Nizozemčeva prednost pred tekmecema višja od potrebnih 112 točk. A vemo, da je dirkanje zelo nepredvidljivo. Glede na trend letošnje sezone se bo tudi Verstappnu na eni od naslednjih štirih dirk zalomilo. V tem primeru bi prvak postal po VN ZDA (23. oktober), ko bo potreboval samo še 86 točk naskoka pred tekmeci. 

Serena Williams
Sportal Serena Williams presenetila z izborom največjega športnika vseh časov
Ne spreglejte