Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 4. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,21

Natisni članek

skok v športno preteklost

Nedelja, 26. 4. 2020, 4.00

3 leta, 12 mesecev

Skok v športno preteklost – Rosie Ruiz

Rosie Ruiz – maratonska "zmagovalka" s črno piko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,21

Američanka Rosie Ruiz je pred 40 leti postala zmagovalka 84. izvedbe slovitega bostonskega maratona, a njeno zadovoljstvo ni trajalo dolgo. Osem dni pozneje so ji organizatorji zmago odvzeli, njeno ime pa je bilo za vse življenje označeno s črno piko. Kaj točno se je 21. aprila 1980 dogajalo na bostonskem maratonu?

Rosie Ruiz, takrat stara 27 let, je v cilj 84. izvedbe bostonskega maratona pritekla kot najhitrejša ženska. Vse lepo in prav, a v oči je bodlo kar nekaj dejstev, ki se niso skladala s podobo nekoga, ki bi pravkar pretekel 42-kilometrsko razdaljo.

Ni bila videti preveč utrujena, niti prepotena, za nameček je dosegla neverjeten čas – 2:31:56 – kar je takrat pomenilo rekord bostonske proge v ženski konkurenci in tretji najboljši ženski maratonski čas v zgodovini.

Da, tudi tukaj vse lepo in prav, če bi šlo za tekačico, ki bi jo poznala širša javnost, ki bi imela atletsko postavo in ki bi dobre rezultate dosegala že prej.

Osebni rekord je izboljšala za kar 25 minut!

Tako pa v cilju ni znala odgovoriti na vprašanje, ali pri treningu izvaja intervale, saj sploh ni vedela, kaj intervali so in kakšen je njihov namen, presenetljiv pa je bil tudi njen napredek v doseženem času. Za kar 25 (!) minut je namreč izboljšala čas, dosežen na maratonu v New Yorku, ki ga je pretekla le šest mesecev prej.

Na vprašanje, kako to, da po tako napornem teku ni utrujena, je odgovorila le, da se je preprosto prebudila z ogromno zalogo energije.

Ruizova po tekmi v pogovoru s Kathrine Switzer, prvo žensko, ki je (s štartno številko na prsih) pretekla bostonski maraton:

Ni se spominjala nobenih podrobnosti s proge, o katerih so ostali tekači tako vzneseno govorili. Niti študentov s kolidža Wellesley, ki na obrobju Bostona, v Wellesleyju, tradicionalno najbolj glasno pozdravijo najhitrejše tekačice.

Presenetljiva zmaga neznane maratonke je zmotila tudi izkušeno kanadsko maratonko Jacqueline Gareau, ki so jo še na 28. kilometru obveščali, da je v vodstvu, in njeno konkurentko Patti Lyons, ki je bila prepričana, da teče drugemu mestu nasproti.

Bostonski maraton že tradicionalno poteka na tretji ponedeljek v aprilu, a tokrat bo zaradi pandemije novega koronavirusa drugače. Bostonske ulice so 20. aprila samevale, bolj živahno bo, če bo vse po sreči, 14. septembra 2020, ko je razpisan nov termin maratona.  | Foto: Getty Images Bostonski maraton že tradicionalno poteka na tretji ponedeljek v aprilu, a tokrat bo zaradi pandemije novega koronavirusa drugače. Bostonske ulice so 20. aprila samevale, bolj živahno bo, če bo vse po sreči, 14. septembra 2020, ko je razpisan nov termin maratona. Foto: Getty Images

Od kod se je potem vzela neznana Ruizova?

Dva študenta Univerze Harvard, John Faulkner in Sola Mahoney, sta se pozneje spomnila, da se je manj kot kilometer pred ciljem iz množice navijačev preprosto prerinila na progo in stekla proti cilju.

Bostonski maraton 2013
Sportal Bostonski maraton: športni dogodek, ki se je sprevrgel v tragedijo #video

Prepoznala jo je tudi fotografinja Susan Morrow, ki je Ruizovo pol leta pred tem srečala na podzemni železnici v New Yorku, ko si je po poškodbi gležnja na 16. kilometru s prevozom krajšala pot do cilja newyorškega maratona.

Prebrisana Ruizova se je v cilju odpravila proti prostoru za prvo pomoč, eden od prostovoljcev pa je medtem po pomoti označil, kot da je maraton opravila. Z odličnim rezultatom 2:56:29, kar je pomenilo 11. mesto v ženski konkurenci na newyorškem maratonu, se je zlahka kvalificirala na bostonski maraton.

Kanadski tekačici Jacqueline Gareau so organizatorji bostonskega maratona leta 2005 omogočili, da je prva pritekla v cilj, tako kot bi se to moralo zgoditi leta 1980.  | Foto: Reuters Kanadski tekačici Jacqueline Gareau so organizatorji bostonskega maratona leta 2005 omogočili, da je prva pritekla v cilj, tako kot bi se to moralo zgoditi leta 1980. Foto: Reuters

Ko se je klobčič prevar začel razpletati, so Ruizovo najprej diskvalificirali z maratona v New Yorku (pozneje se je izkazalo, da so njeno prijavo na maraton po preteku roka sprejeli samo zato, ker se je izgovarjala, da ima možganski tumor in da umira), nato je sledila še diskvalifikacija v Bostonu.

Takrat je Ruizova za ameriško tiskovno agencijo Associated Press povedala, da je to drugi najbolj žalosten dan v njenem življenju, po tem, ko je kot majhna deklica morala zapustiti očeta na rodni Kubi. 

V Bostonu že odštevajo ...  | Foto: Getty Images V Bostonu že odštevajo ... Foto: Getty Images

Resnična zmagovalka: Ne čutim zamere, samo pomilovanje

Za zmagovalko so osem dni po tekmi okronali pravo tekaško kraljico, in sicer kanadsko maratonko Gareaujevo, ki je maratonsko razdaljo pretekla v času 2:34:28, kar je bil do takrat rekord bostonske proge v ženski konkurenci. Pozneje je povedala, da do Ruizove ne čuti zamer in jeze, ampak se ji gospa celo smili. Po poročanju The New York Timesa je Ruizova medaljo za zmago obdržala, za Gareaujevo pa so izdelali novo.

Ruizova je pozneje na novinarski konferenci priznala, da se je kot zmagovalka počutila eno samo minuto, vse od takrat pa je vse skupaj ena sama nočna mora.

Stephen England
Sportal Nora ideja: kar na strehi je pretekel maratonsko razdaljo #video

Goljufala, a ne namerno

Kljub temu, da Ruizovi praktično nihče ni verjel, da je pretekla bostonski maraton, je uradno vse življenja vztrajala pri svoji zgodbi, zareklo se ji je le v zasebnem življenju. Svojemu zagovorniku Stevu Mareku je nekaj mesecev po tekmi priznala, da je goljufala, a ne namerno.

Razložila mu je, da je "iz množice navijačev skočila na progo, ob tem pa ni vedela, da teče pred najhitrejšo maratonko, in je bila v cilju tako šokirana kot vsi drugi".

Od ponarejanja do preprodaje kokaina

Nečednosti so Ruizovo, ki je po kratkem zakonu z Aicardom Vivasom spremenila ime in se predstavljala kot Rosie M. Vivas, spremljale tudi pozneje v življenju. Tako so jo leta 1982 ujeli pri ponarejanju denarja v nepremičninski agenciji v New Yorku, v kateri je bila zaposlena, za kar je morala za teden dni za zapahe, obsojena pa je bila tudi na pet let pogojne kazni. Leto pozneje so jo na Floridi ujeli pri prekupčevanju s kokainom (dva kilograma kokaina je želela prodati detektivu pod krinko), kar ji je prineslo nova tri leta pogojne kazni.

Več sreče je imela v ljubezni. S partnerico Margarito Alvarez, mamo treh otrok, sta bili v zvezi dolgih 26 let. Vse do smrti Ruizove, ki je julija lani umrla v starosti 67 let.

Po desetih letih jo je premagal rak.

Ne spreglejte