Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 7. 2022,
5.26

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Eleanor Patterson Jake Wightman svetovno atletsko prvenstvo svetovno prvenstvo Eugene Agata Zupin Lia Apostolovski Kristjan Čeh Kristjan Čeh

Sreda, 20. 7. 2022, 5.26

1 leto, 3 mesece

EUGENE, SVETOVNO PRVENSTVO V ATLETIKI, 5. DAN

Kristjan Čeh svetovni prvak, Lia Apostolovski 12., udarec za rekorderja Warholma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Kristjan Čeh | Kristjan Čeh je svetovni prvak. | Foto Reuters

Kristjan Čeh je svetovni prvak.

Foto: Reuters

Peti dan svetovnega prvenstva v atletiki v Eugenu so podelili štiri komplete medalj. Slovenske ljubitelje atletike je z naslovom svetovnega prvaka v metu diska navdušil Kristjan Čeh, v skoku v višino je zmagala Avstralka Eleanor Patterson. Naslova sta osvojila še Brazilec Alison dos Santos na 400 m ovire, v kateri je konec vladavine Karstena Warholma, ter Britanec Jake Wightman na 1500 m. Slovenska skakalka v višino Lia Apostolovski je bila v finalu 12, tekačica Agata Zupin pa je v kvalifikacijah na 400 metrov z ovirami zasedla 32. mesto.

Kristjan Čeh
Sportal Fantastični Čeh z rekordom prvenstev postal svetovni prvak!

Kristjan Čeh je na svetovnem prvenstvu v atletiki v ameriškem Eugenu v metu diska osvojil zlato medaljo z 71,13 metra, rekordom prvenstev. To je šele druga slovenska zlata medalja in skupno šesta na dosedanjih osemnajstih SP. Doslej je bil zlat le Primož Kozmus v metu kladiva v Berlinu leta 2009.

Na Haywardu Fieldu je bil razred zase. Še najbolj se mu je, tudi za prvo člansko odličje, približal Litovec Mykolas Alekna (69,27 m). Devetnajstletnik in lanski mladinski svetovni prvak je sin nekdanjega dvakratnega olimpijskega in dvakratnega svetovnega prvaka Virgilijusa Alekne.

Tudi bron je šel v Litvo, osvojil ga je nekdanji svetovni prvak in aktualni evropski prvak Litovec Andrius Gudžius (67,55 m). Četrti je bil s 67,10 m branilec naslova Daniel Stahl iz Švedske, tudi olimpijski zmagovalec iz Tokia.

Kristjan Čeh
Sportal Čeh četrti Slovenec s kolajno na SP, Kozmus v zlatem klubu ni več sam

Karsten Warholm je po nizu 18 zmag presenetljivo končal šele na sedmem mestu, slavil je Brazilec Alison dos Santos s tretjim najhitrejšim časom v zgodovini. | Foto: Reuters Karsten Warholm je po nizu 18 zmag presenetljivo končal šele na sedmem mestu, slavil je Brazilec Alison dos Santos s tretjim najhitrejšim časom v zgodovini. Foto: Reuters

Brazilec slavil s tretjim časom v zgodovini, Warholm šele sedmi

Brazilec Alison dos Santos je v teku na 400 m ovire s tretjim najboljšim časom v zgodovini (46,29) na svetovnem prestolu nasledil svetovnega rekorderja in olimpijskega prvaka Norvežana Karstena Warholma. Brazilec je zmago s 46,29 prepričljivo slavil pred dvema Američanoma, Raijem Benjaminom (46,89) ter Trevorjem Bassittom (47,39).

Warholm, ki je lani v Tokiu tekel neverjetnih 45,95 sekunde, nazadnje pa tekmo izgubil leta 2018 v Ostravi, je imel tokrat po izjemnem nizu 18 zmag težave in je zasedel šele sedmo mesto (48,42). V začetku junija se je poškodoval, vendar je vztrajal, da je za Eugene nared.

Jake Wightman je presenetljivi svetovni prvak na 1.500 metrov. | Foto: Reuters Jake Wightman je presenetljivi svetovni prvak na 1.500 metrov. Foto: Reuters

Škot ugnal olimpijskega prvaka

Na 1500 m je zlato presenetljivo osvojil Škot Jake Wightman s časom 3:29,23 minute, kar je bil zanj osebni rekord. Wightman je zmagal pred olimpijskim prvakom Norvežanom Jakobom Ingebrigtsenom (3:29,47).

"Upal sem le, da mi bo uspelo osvojiti kakšno kolajno. Vedel sem, da sem dobro pripravljen. A zlata kolajna, te res nisem pričakoval. Zdi se, kot da sanjam," je dejal škotski atlet, katerega vzornik vse od otroštva je v Somaliji rojeni britanski olimpijski šampion Mo Farah.

Hud boj Ukrajinke in Avstralke pripadel slednji 

V skoku v višino sta dvoranska svetovna prvakinja Ukrajinka Jaroslava Mahučik in Avstralka Eleanor Patterson uprizorili napet dvoboj za zmago. Obe sta zmogli isto višino, 2,02 metra, na koncu pa je naslov osvojila Pattersonova, ki ji je to uspelo v prvem poskusu. Bron je pripadel Italijanki Eleni Vallortigara, ki je edina dva metra zmogla v prvem poskusu.

Eleanor Patterson je po napetem dvoboju slavila v skoku v višino. | Foto: Reuters Eleanor Patterson je po napetem dvoboju slavila v skoku v višino. Foto: Reuters

V tej disciplini ni bilo olimpijske prvakinje iz Tokia 2020 ter trikratne branilke svetovnega naslova Rusinje Marije Lasickene, saj imajo ruski športniki zaradi invazije Rusije na Ukrajino prepoved nastopa na velikih tekmovanjih.

Lia Apostolovski 12.

Med finalistkami je nastopila tudi slovenska debitantka na SP Lia Apostolovski, ki je z 1,89 metra zasedla 12. mesto. Začetno višino 1,84 m je preskočila prvič. Na 1,89 m je prvič za las podrla letvico, v drugem poskusu pa je bila ob glasnem ploskanju stadiona, saj je bil to tedaj edini nastop, uspešna.

Lia Apostolovski je zasedla 12. mesto. | Foto: Reuters Lia Apostolovski je zasedla 12. mesto. Foto: Reuters

Nato so letvico premaknili na višino 1,93 metra, kar bi bil njen osebni in mlajši članski državni rekord. Po dveh neuspešnih skokih je bila dvaindvajsetletna atletinja v tretjem skoku ponovno kot edina nastopajoča na stadionu deležna glasne podpore, a je za las letvico podrla in potem doživela za konec nastopa še glasen aplavz.

"Na prvenstvo sem prišla kot debitantka, nisem imela norme, uvrstila sem se prek svetovne lestvice. Uvrstila sem se med 12 najboljših tekmovalk na svetu. To je zame velik uspeh in motivacija za naprej," je po nastopu za STA ocenila 22-letna slovenska atletinja.

"Naslednji mesec imamo že evropsko prvenstvo. V finalu je bila danes polovica Evropejk, zato bo konkurenca v Nemčiji zelo močna. Če bom izboljšala svoj izid, pa lahko dosežem kar precej. Že na startni listi, ko sem videla, kako potekajo višine, sem videla, da je med njimi tudi 1,93 m. To je višina, ki jo lovim že vso sezono. V zadnjem poskusu sem že mislila, da sem prek letvice, a štejejo malenkosti," je še dodala.

Njen oče Sašo Apostolovski je nekdanji slovenski rekorder v skoku v višino. "Vesela sem, da imam dobre 'skakalne' gene, kot radi rečemo, vendar to ni vse. Za uspeh je potrebno veliko dela, fizičnega in drugega treninga, tudi mentalnega, ter vložiti veliko truda," je končala Lia Apostolovski.

"Naslednji mesec imamo že evropsko prvenstvo. V finalu je bila danes polovica Evropejk, zato bo konkurenca v Nemčiji zelo močna:" | Foto: Reuters "Naslednji mesec imamo že evropsko prvenstvo. V finalu je bila danes polovica Evropejk, zato bo konkurenca v Nemčiji zelo močna:" Foto: Reuters

Brez besed ob metu Čeha

Skoraj hkrati sta potekali dve finalni tekmi s slovensko udeležbo. Ko je Lia Apostolovski končevala, je pot do zlate medalje v metu diska začel Kristjan Čeh. To tekmo je lahko spremljala iz neposredne bližine, na sosednjem delu stadiona.

"Celotna izkušnja tekme je bila zelo dobra, enkratna. Navijala sem za Kristjana v prvi vrsti, spremljala sem ga iz neposredne bližine, saj sem bila poleg metališča. Ponosna sem, da smo osvojili zlato medaljo. Bila sem brez besed, uspel mu je izjemen met. Na drugi strani pa je bil zanimiv tudi boj za zlato medaljo v skoku v višino. Tudi to je dodatna motivacija za naslednja leta."

Zupinova je pričakovala več

Slovenska rekorderka Agata Zupin je v kvalifikacijah teka na 400 m z ovirami na svetovnem prvenstvu v atletiki v Eugenu zasedla skupno 32. mesto (57,12) in se ni uvrstila v polfinale. Zupinova je tekla v četrti od petih kvalifikacijskih skupin, v kateri je imela zadnji izid sezone, a je na predzadnjem mestu prišla v cilj.

Agata Zupin | Foto: Peter Kastelic/AZS Foto: Peter Kastelic/AZS

"Pričakovala sem nekaj več, a to je čas, ki sem ga očitno trenutno sposobna doseči. Že v Novem mestu sem v teku na 200 m pred SP videla, da nisem tako hitra kot sem bila že. Za polfinale je bilo treba teči zelo dober izid, za kaj takega bom morala še precej delati. Po vseh težavah s poškodbami sem vesela, da sem lahko ponovno tekmovala na taki ravni. Do evropskega prvenstva naslednji mesec moram še malo trenirati, predvsem pa pridobiti samozavest," je povedala Zupinova po tekmi.

Prve štiri iz vsake skupine ter še štiri najhitrejše po času so se uvrstile v polfinale. Po času je bilo to 56,09 sekunde, kar je blizu slovenskega rekorda 55,96, ki ga je Zupinova dosegla 22. julija 2017 v Grossetu. Letos je najhitreje tekla 56,84 sekunde.

V skupini Zupinove je bila prva s 54,45 branilka naslova Američanka Dalilah Muhammad, olimpijska zmagovalka iz Ria de Jsaneira ter srebrna lani v Tokiu. Druga je bila še na dveh SP leta 2013 (Moskva) in 2017 (London), vse posamično na visokih ovirah. Ob tem je v Tokiu in Dohi sodelovala tudi v obeh zlatih štafetah ZDA na 4 x 400 m.

Muhammadova je bila skupno v kvalifikacijah tretja, za Nizozemko Femke Bol, bronasto na lanskih OI (53,90), in rojakinjo Sydney McLaughlin (53,95), aktualno olimpijsko zmagovalko in svetovno podprvakinjo.

Izidi, končne odločitve (4):

* moški:

- 1500 m:
 1. Jake Wightman (VBr)                 3:29,23
 2. Jakob Ingebrigtsen (Nor)            3:29,47
 3. Mohamed Katir (Špa)                 3:29,90

- 400 m ovire:
 1. Alison Santos (Bra)                 46,29
 2. Rai Benjamin (ZDA)                  46,89
 3. Trevor Bassitt (ZDA)                47,39

- disk:
 1. Kristjan Čeh (Slo)                  71,13
 2. Mykolas Alekna (Lit)                69,27
 3. Andrius Gudzius (Lit)               67,55

*ženske:

- višina:
 1. Eleanor Patterson (Avs)             2,02
 2. Jaroslava Mahučik (Ukr)             2,02
 3. Elena Vallortigara (Ita)            2,00
...
12. Lia Apostolovski (Slo)              1,89

Kvalifikacije s slovensko udeležbo:

400 m ovire, prvi krog:
 1. Femke Bol (Niz)                     53,90
 2. Sydney McLaughlin (ZDA)             53,95
 3. Dalilah Muhammad (ZDA)              54,45
...
32. Agata Zupin (Slo)                   57,12

Preberite še:

Kristjan Čeh
Sportal Čeh po kolajno: Petega mesta pa res nočem imeti ponovno ob svojem imenu
Yulimar Rojas
Sportal Tretje zlato za Rojasovo in Barshima, četrti dan SP brez Slovencev
Ne spreglejte