Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 7. 2022,
7.49

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Yulimar Rojas Eugene svetovno prvenstvo

Torek, 19. 7. 2022, 7.49

1 leto, 9 mesecev

EUGENE, SVETOVNO PRVENSTVO V ATLETIKI, 4. DAN

Tretje zlato za Rojasovo in Barshima, četrti dan SP brez Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Yulimar Rojas | Svetovna rekorderka Rojasova je upravičila vlogo favoritinje. | Foto Reuters

Svetovna rekorderka Rojasova je upravičila vlogo favoritinje.

Foto: Reuters

Venezuelka Yulimar Rojas v troskoku (15,47 m) in Katarec Mutaz Essa Barshim v skoku v višino (2,37 m) sta bila še tretjič najboljša na svetovnih prvenstvih v atletiki. To jima je uspelo v dveh od šestih končnih odločitev četrtega dne SP v Eugenu. Danes ni bilo slovenskega nastopa, trije bodo dan pozneje s favoritom za medalje Kristjanom Čehom.

Poleg Kristjana Čeha, ki bo v boj za zmagovalni oder v metu diska stopil v noči na sredo ob 3.33 po slovenskem času, bo v finalu skoka v višino presenetljivo nastopila debitantka na SP Lia Apostolovski, začela bo ob 2.40. Še pred tem bo ob 2.15 na 400 m ovire v prvem krogu kvalifikacij tekla slovenska rekorderka Agata Zupin.

Etiopijka Gotytom Gebreslase je dosegla izid prvenstev 2:18:11 v maratonu, prvi končni odločitvi četrtega dneva SP. V večernem sporedu je prvo zlato odličje nato po dvodnevni tekmi sedmerobojk osvojila Belgijka Nafissatou Thiam (6947 točk), Maročan Soufiane El Bakkali je najhitreje pretekel 3000 m z zaprekami (8:25,13), na 1500 m pa je bila ob koncu sporeda še drugič na SP prva prva Kenijka Faith Kipyegon (3:52,96).

Svetovna rekorderka Rojasova je bila ena največjih favoritinj prvenstva v svoji disciplini. Olimpijska prvakinja je sicer slabo začela in bila po prvi seriji druga. Nato je drugič skočila skoraj meter več, 15,47 m, šesta najboljša daljava vseh časov, pa je bika tudi najdaljša na tekmi. Za njo sta se na zmagovalnem odru zvrstili Jamajčanka Shanieka Ricketts (14,89 m), vodilna po prvi seriji, in Američanka Tori Franklin (14,72 m).

Mutaz Essa Barshim je kot edini zmogel prek letvice na 2,37 m. | Foto: Reuters Mutaz Essa Barshim je kot edini zmogel prek letvice na 2,37 m. Foto: Reuters

V skoku v višino je bila še peterica tekmovalcev na 2,35 m, a sta to višino preskočila le dva. Barshim je nato edini zmogel še prek letvice na 2,37 m in se veselil zlata tako kot na olimpijskih igrah v Tokiu. Tam si ga je delil z Italijanom Gianmarcom Tamberijem.

Slednji je bil tokrat četrti, 2,33 m je preskočil v drugem poskusu in bil zato šele četrti, ker je Andrej Procenko za prvo ukrajinsko odličje to višino zmogel že prvič. Pred obema je bil srebrn Južnokorejec Sanghyeok Woo, ki je končal tekmo z uspešnim skokom na 2,35 m.

Belgijka do zlata

Nafissatou Thiam je vodila po prvem dnevu, nato pa jo je Nizozemka Anouk Vetter prehitela po izjemni predstavi v metu kopja, z 58,29 m je bila pet metrov in več pred tekmicami. Nizozemka je zato vodila pred zadnjo disciplino. V teku na 800 m bi bilo dovolj z zlato, če bi zaostala za Thamovo za 1,36 sekunde. Belgijka je dva stadionska kroga pretekla z osebnim rekordom, Nizozemka je zaostala več kot sedem sekund in osvojila srebro (6867), bron pa je po zmagi na 800 m pripadel domačinki Anni Hall (6755).

Nafissatou Thiam je slavila v sedmeroboju. | Foto: Reuters Nafissatou Thiam je slavila v sedmeroboju. Foto: Reuters

Sedemindvajsetletna Thiam je lani v Tokiu ubranila olimpijski naslov iz Ria de Janeira 2016, v Eugenu pa osvojila drugo zlato na SP po Londonu 2017. Pred tremi leti je bila v Dohi druga. Na evropskem prvenstvu bo dvakratna evropska dvoranska prvakinja v peteroboju prihodnji mesec v Nemčiji branila naslov v sedmeroboju.

Olimpijski zmagovalec El Bakkali je v taktični tekmi v finišu strl odpor tekmecev in s slabo sekundo prednosti ugnal Etiopijca Lamecho Girmo (8:26,01), kot se je zgodilo tudi tudi lani na OI.

Tretji je bil tokrat Kenijec Conseslus Kipruto (8:27,92), ki je branil naslov. S tem se je končala petnajstletna prevlada Kenije v tej disciplini na SP, ki se je vlekla od leta 2007, ko je v Osaki zlato osvojil Brimin Kipruto.

Na 1500 m najboljša Faith Kipyegon

Na 1500 m si je vodilna trojica že pred zadnjim krogom pritekla več kot 15 m prednosti. Že po predzadnjem zavoju se je nekoliko odlepila od obeh zasledovalk Faith Kipyegon. Dvakratna olimpijska zmagovalka je ostala prva do konca.

Faith Kipyegon je slavila na 1500 m. | Foto: Reuters Faith Kipyegon je slavila na 1500 m. Foto: Reuters

Etiopijka Gudaf Tsegay je zdržala pritisk tudi v zadnjih metih in osvojila drugo mesto (3:54,52), srebra pa si kljub trudu v zadnjih metrih ni zmogla priteči Britanka Laura Muir (3:55,28).

Sedemindvajsetletna Gebreslase je Etiopiji zagotovila dvojno maratonsko zmago, saj je dan prej zlato osvojil tudi Tamirat Tola. Gotytom Gebreslase je lani zmagala v Berlinu na svojem prvem maratonu v karieri, letos je bila tretja v Tokiu.

Do zlata na prvem velikem tekmovanju je prišla v pospeševanjem v zadnjih dveh kilometrih, ko se je otresla Kenijke Judith Jeptum Korir, ki je bila druga (2:18:20). Bron je osvojila v Keniji rojena Lonah Chemtai Salpeter iz Izraela (2:20:18).

V japonski atletski vrsti izbruh covida-19

Japonsko reprezentanco so na atletskem svetovnem prvenstvu v Eugenu zdesetkale koronske okužbe. Tokrat so v ekipi odkrili še štiri nove pozitivne teste, kar pomeni, da je skupno v japonski ekipi okuženih že 15 oseb, je danes sporočila japonska atletska zveza.

Izbruh covida-19 znotraj reprezentance se je začel konec tedna, ko so v ekipi odkrili sedem pozitivnih primerov, vključno z dvema maratoncema ter podpornim osebjem in glavnim trenerjem.

Število okuženih se od takrat le še viša. Vse pozitivne zdaj čaka petdnevna osamitev. Že v soboto je zaradi pozitivnega kloronskega testa brez nastopa ostala britanska atletinja Morgan Lake. ZDA se sicer ta čas spopadajo z novim valom okužb z novimi variantami covida-19.

Izidi:
Končne odločitve:
moški:
- 3000 m zapreke:

 1. Soufiane El Bakkali (Mar)           8:25,13
 2. Lamecha Girma (Eti)                 8:26,01
 3. Conseslus Kipruto (Ken)             8:27,92

- višina:
 1. Mutaz Essa Barshim (Kat)            2,37
 2. Sanghyeok Woo (JKo)                 2,35
 3. Andrej Procenko (Ukr)               2,33

ženske:
- 1500 m:

 1. Faith Kipyegon (Ken)                3:52,96
 2. Gudaf Tsegay (Eti)                  3:54,52
 3. Laura Muir (VBr)                    3:55,28

- maraton:
 1. Gotytom Gebreslase (Eti)            2:18:11
 2. Judith Jeptum Korir (Ken)           2:18:20
 3. Lonah Chemtai Salpeter (Izr)        2:20:18

- troskok:
 1. Yulimar Rojas (Ven)                 15,47
 2. Shanieka Ricketts (Jam)             14,89
 3. Tori Franklin (ZDA)                 14,72

- sedmeroboj:
 1. Nafissatou Thiam (Bel)              6947 točk
 2. Anouk Vetter (Niz)                  6867
 3. Anna Hall (ZDA)                     6755

Preberite še:

Kristjan Čeh
Sportal Čeh je to načrtoval, ni si pa mislil, da bo šlo tako hitro in tako daleč
Tina Šutej
Sportal Odlična Tina Šutej povsem blizu odličju, Čeh že s prvim metom zanesljivo v finale
Shelly Ann Fraser-Pryce
Sportal Neverjetna rekordna Jamajčanka: bog mi je dal darilo
Ne spreglejte