Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 8. 2023,
23.59

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,44

Natisni članek

met diska Mykolas Alekna Daniel Stahl Kristjan Čeh Kristjan Čeh SP Budimpešta 2023

Ponedeljek, 21. 8. 2023, 23.59

8 mesecev, 1 teden

Budimpešta, SP v atletiki, Kristjan Čeh svetovni podprvak

Slovenski junak po izjemnem spopadu: Bile so nore daljave, bil je nor finale!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,44
Kristjan Čeh | "O, seveda jo bom proslavil, saj se ne zgodi vsak dan, da dobiš medaljo na svetovnem prvenstvu," je dejal svetovni podprvak v metu diska Kristjan Čeh. | Foto Peter Kastelic/AZS

"O, seveda jo bom proslavil, saj se ne zgodi vsak dan, da dobiš medaljo na svetovnem prvenstvu," je dejal svetovni podprvak v metu diska Kristjan Čeh.

Foto: Peter Kastelic/AZS

"Tekma je bila napeta do konca, bile so nore daljave, bil je nor finale, ne vem, kaj naj rečem," je po razburljivem finalu v metu diska na letošnjem svetovnem prvenstvu v Budimpešti razlagal slovenski junak dneva, svetovni podprvak Kristjan Čeh. Premoč je danes priznal le izjemnemu Švedu Danielu Stahlu. Odločala je zadnja serija že tako razburljivega finala. Čeh je s 70,02 metra prevzel vodstvo, Stahl pa mu je takoj odgovoril z naravnost osupljivih 71,46 metra.

Od našega poročevalca | Foto:

Kristjan Čeh SP Budimpešta 2023
Sportal Izjemni Kristjan Čeh do srebra na svetovnem prvenstvu v Budimpešti!

Finale v metu diska v vročem kotlu osrednjega atletskega stadiona v Budimpešti bi bil le težko bolj dramatičen. Slovenski adut in branilec naslova svetovnega prvaka z lanskega SP v Oregonu v ZDA Kristjan Čeh je tekmo odprl z odličnim metom 68,31 metra, že v drugem poskusu pa je disk iz Ptujčanovih rok poletel še dlje, do 69,27 metra. Njegova najnevarnejša tekmeca, Šved Daniel Stahl in mladi Litovec Mykolas Alekna, sta le počasi stopnjevala daljave, v četrti seriji pa je Stahl z 69,37 metra prevzel vodstvo.

Fantastična zadnja serija

"V četrti seriji me je prehitel za malo, vedel sem, da lahko vodstvo vzamem nazaj brez težav," je o tem povedal 24-letni Ptujčan. V tej seriji je odličen met uspel tudi 20-letnemu Alekni, ki se je z 68,85 metra prebil na tretje mesto, a odločitev o prvaku je padla v zadnji, šesti seriji. Takrat je Čeh z odličnim metom prvi na tekmi presegel 70-metrsko znamko, disk je poletel dva centimetra čez njo in na tribunah, na katerih je bilo danes tudi veliko slovenskih navijačev, je završalo.

"Vedel sem, da bom vrgel 70 metrov. Moji meti so bili dobro opravljeni, tudi ko sem metal 69 in 68 metrov, sem malce zgrešil pri tehniki in bi lahko letelo tudi precej dlje. Ampak ko sem vrgel 70, sem si rekel: 'OK, mogoče bom zmagal.' Obenem sem se zavedal, da Daniel zelo dobro tekmuje, ko je poln stadion, ko je veliko ljudi. Iz tega črpa energijo. Mislil sem, da bom mogoče zmagal, vsekakor pa bom drugi," je napet dvoboj po tekmi opisoval slovenski prvak.

Junaki izjemnega finala v Budimpešti, srebrni Čeh, zlati Daniel Stahl in bronasti Mykolas Alekna. | Foto: Reuters Junaki izjemnega finala v Budimpešti, srebrni Čeh, zlati Daniel Stahl in bronasti Mykolas Alekna. Foto: Reuters

kviz atletika 2023
Sportal Sodeluj v atletskem kvizu in osvoji nagrado

Šved zablestel ob skandiranju: Kdor ne skače, ni Sloven'c

Švedski as se je ob glasnem skandiranju slovenskih navijačev, ki so se drli "Kdor ne skače, ni Sloven'c", zbral in Čehu s svojim zadnjim poskusom odgovoril na epski način. Vrgel je osupljivih 71,46 metra, nov rekord prvenstev, in po letu 2019 osvojil še svoj drugi naslov svetovnega prvaka. Čeh je pošteno stisnil roko danes boljšemu. "Moj zadnji met žal ni bil dovolj, da bi premagal svetovnega prvaka. Zdaj je vzel naslov nazaj, jaz pa mu ga bom poskušal odvzeti prihodnje leto," je še razlagal nasmejani Čeh.

Čeha so danes zvečer v vročo in soparno madžarsko prestolnico prišli podpret številni slovenski ljubitelji atletike, pa tudi njegova družina. Te mu pred tekmo ni uspelo videti, bo pa z njo zdaj proslavil kolajno. "O, seveda jo bom proslavil, saj se ne zgodi vsak dan, da dobiš medaljo na svetovnem prvenstvu," je še povedal in se zahvalil navijačem, katerih glasna podpora ga je dodatno podžgala. Zlato se mu je tokrat izmuznilo, a zaradi tega ne čuti prav nobene grenkobe, nam je še povedal. "To je moje tretje svetovno prvenstvo in druga medalja, drugega kot zadovoljen res ne morem biti. Potrudil sem se po najboljših močeh, vrgel sem čez 70 metrov in prvič v zgodovini svetovnih prvenstev se je zgodilo, da sta dva metala prek te meje. Dal sem vse od sebe, zato sem zadovoljen s srebrom."

Švedski as je bil danes razred zase. | Foto: Reuters Švedski as je bil danes razred zase. Foto: Reuters

Agata Zupin, SP Budimpešta 2023
Sportal Agata Zupin izpadla na SP v atletiki v Budimpešti

Vroče rivalstvo

Bitka z izjemno motiviranim Švedom, ki je vse od lanskega SP v Eugenu v ZDA, kjer je ostal brez odličja, zagotovo premleval dogodke, iz poraza črpal motivacijo in se zavzeto pripravljal na novo priložnost, je bila napeta. Metalci so že po sobotnih kvalifikacijah obljubljali izjemen spopad v finalu, kar se je tudi uresničilo. Pa bi Čeh morda lahko vrgel še malce dlje? "Upal sem, da bom vrgel dlje, sem dobro pripravljen, vedel sem, kje imam rezerve, ampak se ni čisto stoodstotno izšlo, da bi ga premagal. V zadnjem poskusu sem se maksimalno potrudil. Vedel sem, da z 69 metri ne bom zmagal, vrgel sem dlje, nato pa je on še nekoliko dlje in zasluženo zmagal," je novinarjem odgovarjal ptujski hrust.

S trenerjem Gerdom Kanterjem, nekdanjim šampionom v metu diska, je bil v stiku ves čas, sloviti Estonec mu je dajal tehnične nasvete, zdaj pa dvojec že čakajo novi izzivi. Zadnja prvenstva, lansko in letošnje svetovno ter lansko evropsko, ter vse preostale tekme so namreč tudi stopnice proti novemu velikemu cilju. "Seveda, to so lepe stopnice za napredovanje. Drugo leto so olimpijske igre in to bo glavni cilj leta 2024. Tam želim dobro nastopiti in na to se bom vsekakor kar najbolje pripravil," obljublja.

Ptujčan napoveduje še eno izjemno tekmo v Parizu prihodnje leto. | Foto: Reuters Ptujčan napoveduje še eno izjemno tekmo v Parizu prihodnje leto. Foto: Reuters

"Tudi v Parizu bo odlična tekma"

Tudi v Parizu se bo najbrž pomeril z velikim rivalom Stahlom. Šved bo v Parizu branil olimpijski naslov iz Tokia 2021, in kot je Čeh že zagrozil, mu bo tam poskušal vzeti lovoriko. "Upam, da mu jo bom vzel, pripravil se bom maksimalno in verjamem, da bo tudi v Parizu odlična tekma." To rivalstvo postaja izjemno vroče. Izjemna šampiona, med katerima vlada prav tako izjemno spoštovanje, se bosta spopadla že konec avgusta v Estoniji. Kam ju bo ponesla tekmovalna vnema, se bosta borila vse do svetovnega rekorda? "Vem, da je svetovni rekord mogoč. Ne vem sicer, kdaj, ujeti se mora vse. Pogoji, počutje, pripravljenost … Vsekakor pa s Stahlom drug drugega potiskava naprej," priznava slovenski junak Budimpešte.

"To je bila moja najboljša predstava v karieri," pa se je epske zmage veselil 30-letni Šved. "Bil sem neverjetno zbran. Ko sem videl zadnji Kristjanov met, bi rekel, da je bila moja osredotočenost v zadnjem poskusu kar 1.000-odstotna," je razkril, kako ga je podžgal Čehov izjemen zadnji met. Stahl je z 71,46 metra dosegel svoj tretji najboljši izid kariere. Le dvakrat v življenju je disk vrgel dlje, leta 2019, ko je z 71,86 metra postavil švedski rekord, in lani, ko je na mitingu v domači Uppsali vrgel en centimeter dlje od današnjega dosežka.

Matic Ian Guček
Sportal Izjemen debi slovenskega najstnika, za las zgrešil polfinale

Mladi Litovec Alekna postaja vse večja grožnja. | Foto: Reuters Mladi Litovec Alekna postaja vse večja grožnja. Foto: Reuters

Pozor, prihaja še mladi Litovec

A za njima vse boljši postaja tudi mladi Litovec Mykolas Alekna. Lani je bil v ZDA srebrn, danes bronast. Tudi nanj je Čeh pozoren. "Alekna tudi že zbira medalje, je še zelo mlad, tri leta mlajši od mene in to je zagotovo nekaj posebnega tudi zanj," pravi Čeh. Sin litovske legende Virgiliusa Alekne je bil prav tako navdušen nad razburljivim finalom. "Konkurenca je neverjetna. Zadnja meta finala sta bila fantastična, boj med Kristjanom in Danielom fantastičen. Biti priča takšnemu metu, kot je bil zadnji, je pravi privilegij. Sam upam, da se bom kmalu že bolj enakovredno boril z njima," je zagrozil mladi litovski šampion.

Preberite še:

Matic Ian Guček
Sportal Guček z drugim rezultatom kariere ni bil daleč od uvrstitve v polfinale SP
Kristjan Čeh, Budimpešta 2023
Sportal "V finalu bo letelo dlje. Obeta se nam zanimiva tekma."
Kristjan Čeh
Sportal Čeha čaka neizprosen boj za medaljo, že prvi dan padel svetovni rekord

 

Ne spreglejte