Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
25. 9. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

skok v športno preteklost Kip Keino olimpijske igre Mexico City 1968 Rio 2016 Laurel

Nedelja, 25. 9. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Skok v športno preteklost, Kip Keino (Ciudad de Mexico, 1968)

Zdravniki so mu rekli, da lahko umre, če bo štartal, on pa je osvojil olimpijsko zlato

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Kenijec Kip Keino je veliko več kot le dvakratni olimpijski prvak, čeprav je njegova zgodba z iger v Ciudadu de Mexicu skoraj neverjetna. Danes v svoji domovini skrbi za boljši jutri kenijskih otrok, potrditev za izjemno življenjsko delo pa je prejel na letošnjih olimpijskih igrah v Riu.

Kipchoge Hezekiah Keino oz. Kip Keino je nekdanji kenijski atlet, ki je nastopil na treh olimpijskih igrah. Kot otrok je bosonog dvakrat dnevno tekel v šolo in nazaj, a se po končani šoli ni takoj posvetil teku. To so bili časi, ko Kenija še ni veljala za tekaško velesilo, prav Keino pa je bil eden prvih kenijskih tekačev, ki je dosegel mednarodne uspehe in navdihnil generacije za sabo.

Leta 1964 je nastopil na svojih premiernih igrah v Tokiu in ostal brez medalje, leto pozneje pa je že postavil svetovna rekorda v teku na 3.000 in 5.000 metrov.

Na igrah v Mehiki z žolčnimi kamni, zdravniki so mu nastop odsvetovali

Neverjetno zgodbo je spisal na olimpijskih igrah v Ciudadu de Mexicu, kjer je nastopil z žolčnimi kamni. Zdravniki so Keinu nastop odsvetovali, saj bi si lahko nakopal hude zdravstven težave, v najhujšem primeru bi lahko tudi umrl. A je vseeno nastopil.

Bolečnine so bile tako hude, da se je v teku na 10.000 metrov tri kroge pred ciljem kot vodilni zgrudil. Tekmo je vseeno končal, a bil diskvalificiran, saj je po padcu stopil s steze. Takrat je zmagal njegov rojak Naftali Temu, ki mu je pripadla čast prvega kenijskega olimpijskega zmagovalca.

Dva dneva pozneje je osvojil srebro

Keino ni odnehal. "Prišel sem kot kapetan kenijske ekipe, ne morem se vrniti brez medalje," je dejal vsem, ki so mu nastop odsvetovali. Le dva dneva pozneje je nastopil v finalu teka na 5.000 metrov in osvojil drugo mesto, za zmagovalcem pa zaostal manj kot sekundo. S tem njegovih nastopov še ni bilo konec, saj se je uvrstil tudi v finale teka na 1.500 metrov. Na dan finala se je odločil, da bo nekoliko dlje ostal v postelji, in mnogi so bili prepričani, da bo zaradi zdravstvenih težav nastop izpustil. A uro pred štartom je skočil iz postelje in se odpravil proti štartu.

Z avtobusom bi zamudil, zato je do štadiona kar tekel

Na štadion se je odpravil z avtobusom, a kmalu je ugotovil, da bo zaradi gneče na cesti prepozen. Skočil je z avtobusa in pot proti štadionu nadaljeval s tekom, ob tem pa nosil še vso opremo. Pretekel je tri kilometre in v prijavno sobo prišel 20 minut pred štartom.

Kenijec ni bil prvi favorit, saj je bil na štartu Američan Jim Ryun, svetovni rekorder, ki ni bil premagan že tri leta. Poleg tega je imel Keino za seboj že pet nastopov, Američan pa je na štart prišel povsem svež. To pa mu ni pomagalo, saj je Keino z močnim tempom strl vse tekmece in zmagal z največjo razliko v zgodovini olimpijskega teka na 1.500 metrov. S časom 3:34,9 je postavil tudi olimpijski rekord.

Leta 1972 je nastopil še na igrah v Münchnu, kjer je prav tako osvojil eno srebrno in eno zlato medaljo. Zmagal je v teku na 3.000 metrov z zaprekami, drugi pa je bil v teku na 1.500 metrov. Leto pozneje se je upokojil.


Pretekli skoki v športno preteklost:


Za posebne dosežke v Riu kot prvi prejel olimpijsko lovoriko

Keino, danes predsednik kenijskega olimpijskega komiteja, je na slavnostnem odprtju letošnjih olimpijskih iger v Riu de Janeiru kot prvi v zgodovini prejel olimpijsko odlikovanje. Mednarodni olimpijski komite bo od zdaj priznanje podeljeval ob vsakem odprtju iger, lovorika pa bo romala v roke izjemnim posameznikom za njihove dosežke na področju izobraževanja, kulture, razvoja in miru skozi prizmo športa.

Tako ponosno je prestižno lovoriko nad glavo dvignil na odprtju iger v Riu. | Foto: Getty Images Tako ponosno je prestižno lovoriko nad glavo dvignil na odprtju iger v Riu. Foto: Getty Images

Keino je po končani karieri leta 1973 odprl dom za otroke, kjer danes živi približno sto kenijskih sirot. Leta 1999 sta z ženo v regiji, kjer primanjkuje šol, odprla svojo šolo in na stotine otrokom, starim od šest do 13 let, omogočata izobraževanje. Tri leta pozneje sta odprla še trening center, kjer se urijo najobetavnejši kenijski atleti. "Na svet smo prišli brez vsega in tudi zapustili ga bomo brez vsega. Kar bomo prispevali k skupnosti, bo naša zapuščina," je moto izjemnega človeka, ki skrbi za lepši jutri.

Kip Keino in njegova navdihujoča zgodba:

Ne spreglejte