Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
18. 9. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30

Natisni članek

skok v športno preteklost Rosie Ruiz maraton bostonski maraton tek goljufija

Nedelja, 18. 9. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Skok v športno preteklost – Boston 1980

Prevarantka, ki je nekaj dni veljala za rekorderko

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30

V naši redni nedeljski rubriki bomo tokrat skočili v leto 1980, ko se je na bostonski preizkušnji zgodila ena največjih prevar v zgodovini največjih maratonov. Američanka Rosie Ruiz je postala junakinja, čeprav je pretekla le dober kilometer proge.

Rosie Ruiz v cilju bostonskega maratona.

Letošnja sezona štadionske atletike je končana, začenja pa se jesenski del sezone maratonov, zato je pravi čas za eno izmed mnogih maratonskih zgodb. Ta ne bo o kakšnem od številnih junakov, temveč o prevarantki, ki se je okitila z naslovom najboljše tekačice v Bostonu leta 1980, do katerega pa je prišla z goljufijo.

"Zmagala" z najboljšim časov v zgodovini maratona

 | Foto: Bostonski maraton je najstarejši maraton na svetu, leta 1980 pa je potekala že 84. izvedba tega tekaškega spektakla. V ženski konkurenci je s časom 2;31:56 prva v cilj pritekla na Kubi rojena Američanka Rosie Ruiz in postavila nov rekord proge ter tretji rezultat vseh časov. Vsaj tako so vsi mislili, ko je prečkala ciljno črto, na glavo pa so ji posadili lovorov venec.

Prihod v cilj dobro zaigrala, intervju precej slabše

Čeprav je Ruizova precej dobro zaigrala utrujenost in mučenje v zadnjem delu proge (kar je razvidno v videu), pa so se kmalu pojavili skeptiki, saj zmagovalka ni imela ne atletske postave, ni bila prav dosti preznojena, predvsem pa o teku več kot očitno ni imela pojma. Očitno ni predvidela, da bo v primeru zmage morala odgovarjati tudi na novinarska vprašanja.

V prvem intervjuju kmalu po prihodu v cilj, ki si ga lahko ogledate v spodnjem videu, je na vprašanje legendarne tekačice Kathrine Switzer v vlogi novinarke o intervalnih treningih odgovorila s protivprašanjem: "Kaj sploh so intervalni treningi?" Dodala je tudi, da nima trenerja in za treninge skrbi sama, že novinarka pa jo je z besedami označila za  skrivnostno zmagovalko, ki so jo zgrešili na vseh kontrolnih točkah.

Kmalu je postalo jasno, da je goljufala

Dvomov je bilo vse več, indicev, da njena zgodba ne drži, pa prav tako. "Zjutraj sem se zbudila z veliko energije," je bilo njeno pojasnilo, zakaj ni prav nič utrujena, prav tako pa ni znala opisati določenih dogodkov s proge.

Študentov univerze Wellesley, ki tradicionalno vsako leto glasno spodbujajo vodilno tekačico, ko teče mimo kampusa, sama ni omenila, čeprav so jo povprašali o posebnosti teka čez predmestni del Wellesley, tudi druge tekačice pa je na progi niso opazile. Tudi Kanadčanki Jacqueline Gareau so na progi govorili, da vodi, Ruizova pa je ne bi mogla prehiteti, ne da bi bila opažena.

Študenta Harvardske univerze sta dejala, da sta jo videla, kako je na progo stekla iz skupine navijačev le slab kilometer pred ciljem in bolj kot ne je postalo jasno, da je prišlo do goljufije.


Pretekli skoki v športno preteklost:


Sprva so jo diskvalificirali v New Yorku, nato še v Bostonu

Rosie se je na bostonski maraton kvalificirala prek nastopa na maratonu v New Yorku, kjer pol leta prej tekla 2;56,29. A po dogodkih v Bostonu jo je fotografinja Susan Morrow prepoznala in dejala, da sta se med newyorškim maratonom spoznali na podzemni železnici. Skupaj sta odšli do cilja, kjer je prevarantka odigrala poškodbo, se prebila do medicinske pomoči, ob tem pa so ji prostovoljci zabeležili čas, s katerim se je kvalificirala na bostonsko preizkušnjo.

Organizatorji newyorškega maratona so sprožili raziskavo in štiri dni po bostonskemu maratonu tekmovalko diskvalificirali. V Bostonu so odgovorni izvedli svojo preiskavo in prišli do podobnega sklepa. Zmago so ji uradno odvzeli šele osem dni po tekmi, slavje in nov rekord proge (2;34:28) pa sta pripadla Gareaujevi.

Poznejša zmagovalka Jacquelin Gareau posluša pojasnila direktorja maratona.

Pozneje še kradla in prekupčevala drogo

Ruizova, ki se s tekom ni nikoli resneje ukvarjala, za goljufije ni kazensko odgovarjala, a se je na drugi strani zakona znašla v poznejših letih. Leta 1982 je iz nepremičninskega podjetja, kjer je bila zaposlena, ukradla 60 tisoč ameriških dolarjev. En teden je preživela v zaporu, prejela pa je še pet let pogojne zaporne kazni. Leto pozneje je bila aretirana, potem ko jo je detektiv pod krinko prijel z dvema kilogramoma kokaina.

Še leta 2000 je trdila, da je v Bostonu dvajset let pred tem odtekla celotno progo.

Zgodba o goljufivi tekačici v kratkem risanem filmu:

Ne spreglejte