Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
28. 8. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

tenis skok v športno preteklost

Nedelja, 28. 8. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

SKOK V ŠPORTNO PRETEKLOST

Kljub rasističnim opazkam ni bil kaznovan: Spravi ga z igrišča #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Zdaj že nekdanji teniški igralec Lleyton Hewitt nikoli ni blestel po lepem izrazoslovju. To ga je zaradi rasističnih izjav na račun temnopoltega linijskega sodnika leta 2001 na OP ZDA skoraj odneslo s turnirja. Tistega leta je Avstralec prvič in zadnjič zmagal na OP ZDA.

V ponedeljek ponoči po slovenskem času se začenja OP ZDA, zadnji turnir za grand slam, kjer se bodo zbrali najboljši igralci in igralke sveta. V 135-letni zgodovini tega turnirja se je zgodilo veliko takšnih in drugačnih pripetljajev. Eden, ki zagotovo ne bo šel v pozabo, je dogodek iz leta 2001, ko se je na teniškem igrišču omenjalo rasizem.

Lleyton Hewitt je bil precej razburjen ob sodniški odločitvi. | Foto: Lleyton Hewitt je bil precej razburjen ob sodniški odločitvi.

Zahteval je, da ga spravi z igrišča

Neprimerne besede si je privoščila nekdanja številka ena svetovnega tenisa Lleyton Hewitt. Ta se je leta 2001 v drugem krogu pomeril s temnopoltim Američanom Jamesom Blakom. Dvoboj je bil tesen, šele po petih nizih pa se je končal v prid Hewitta.

Težava je nastala, ko je linijski temnopolti sodnik v ključnih trenutkih tretjega niza zapiskal prestop Avstralca pri izvajanju servisa. Res je, da se to pri tenisu redko zgodi. To je Hewitta tako razjezilo, da je po končani igri pristopil h glavnemu sodniku Andresu Egliju. "Zamenjaj ga, zamenjaj ga," se je pritoževal sodniku. "Poglej ga," je pokazal na linijskega sodnika. "In poglej njega," je mislil na svojega nasprotnika Jamesa Blaka. "Povej mi, kakšna je podobnost med njima. Spravi ga z igrišča," je še zbrusil glavnemu sodniku.

Temnopolti linijski sodnik je dvakrat videl prestop Hewitta. | Foto: Temnopolti linijski sodnik je dvakrat videl prestop Hewitta.

"Lahko si mislite, kar si hočete"

Seveda je po dvoboju na novinarski konferenci beseda tekla tudi o tem. Lleyton je menil, da ni storil nič narobe, in vsa namigovanja zanikal. "Mislim, da na igrišču nisem rekel nič napačnega. Šlo je za pogovor med mano in sodnikom. Prihajam iz multikulturne države in definitivno nisem rasist. Ljudje imajo lahko svoje mnenje. To je bil pogovor med mano in sodnikom in ni šlo za rasizem. Lahko si mislite, kar si hočete," se je branil danes 35-letni Avstralec.

Pozneje je komisija preučevala primer, a so se na srečo Hewitta odločili, da ga ne bodo kaznovali. Igralec, ki se je rodil v Adelajdi, je pozneje celo zmagal na turnirju v New Yorku. To je bil njegov prvi od dveh osvojenih turnirjev za grand slam. Naslednjo leto je slavil še na sveti travi v Wimbledonu.

James Blake: Upam, da ni mislil ničesar slabega, vendar ne morem govoriti v njegovem imenu. | Foto: James Blake: Upam, da ni mislil ničesar slabega, vendar ne morem govoriti v njegovem imenu.

Tudi Blaka je malce zmotila izjava

James Blake ni hotel obtoževati svojega nasprotnika, čeprav je dobro slišal besede Hewitta. "Rekel je, da obstaja podobnost med linijskim sodnikom in mano. Odzval sem se tako, da sem poskušal zmagati v dvoboju. Malo me je zmotilo, ampak mislim, da je bilo to izrečeno v afektu. Upam, da ni mislil ničesar slabega, vendar ne morem govoriti v njegovem imenu. Upam, da ni imel v mislih nič rasističnega," je takrat po dvoboju povedal Blake.

Bi Hewitt tudi danes ušel kazni?

Letos aprila so na turnirju serije Challenger (Savannah Challenger) zaradi prav tako domnevno rasistične izjave s turnirja izključili mladega ruskega igralca Daniila Medvedeva, ko je igral proti temnopoltemu ameriškemu igralcu Donaldu Youngu. V prvem nizu je bil Medvedev prepričan, da je dobil točko in nasprotniku odvzel servis. Temnopolta sodnica Sandy French je pozneje ugotovila, da je bila žogica zunaj igrišča, in točko prisodila Youngu. Rus ji je po tej odločitvi namenil besede: "Vem, da sta prijatelja. O tem sem prepričan."

Po končani igri je Sandy French poklicala nadzornika turnirja Keitha Crosslanda, ki se je odločil, da Medvedeva izključi. Ob tem je bilo šokirano tudi občinstvo ob igrišču.
Ne spreglejte