Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 9. 2022,
21.30

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

3

Natisni članek

Tina Šutej Anita Horvat Kristjan Čeh Kristjan Čeh met diska diamantna liga atletika

Četrtek, 8. 9. 2022, 21.30

1 leto, 3 mesece

Diamantna liga, Zürich

Čeh za piko na i izjemni sezoni osvojil še diamantni pokal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

3

Kristjan Čeh diamantna liga Zürich | Kristjan Čeh je zmagal na finalu diamantne lige. | Foto Reuters

Kristjan Čeh je zmagal na finalu diamantne lige.

Foto: Reuters

Svetovni prvak v metu diska Kristjan Čeh je v Zürichu na finalu diamantne lige zmagal v metu diska s 67,10 metra in osvojil diamantni pokal. Po drugem mestu lani je dosegel največji uspeh v tem tekmovanju za slovensko atletiko. 

Kristjan Čeh
Sportal Na finalu atletskega pokala v Ljubljani tudi Čeh in Šutejeva

Kristjan Čeh je vodil od prve do zadnje serije in je prepričljivo zmagal ter v diamantni seriji sezone ostal nepremagan. Čeh je v peti seriji vrgel 66,75 m, kar bi bilo že dovolj za zmago, a je tekmovanje v šesti seriji končal z najboljšo daljavo dneva, s 67,10 m. Daniel Stahl iz Švedske, lanski zmagovalec diamantne lige v metu diska, je bil tokrat peti. Zadnjo tekmo sta na stopničkah končala tretji Litovec Andrius Gudžius s 65,28 metra in drugi Avstrijec Lukas Weisshaidinger s 65,79 metra.

"To je moja prva zmaga v finalu diamantne lige in sem zelo zadovoljen. Nisem pa najbolj zadovoljen z meti, saj sem si želel preseči 70 metrov. Nikakor mi met ni uspel, energija je nihala. Toda zmagal sem in to je najbolj pomembno. Dolga sezona je za mano in sem že kar utrujen. Še dve tekmi me čakata konec tedna in potem sledi zaslužen odmor, ko ne bom treniral. Najprej me čaka en teden zasluženih počitnic. Precej sem izboljšal svoj dosežek v tem letu, zmagal na vseh diamantnih tekmah. Seveda razmišljam tudi o svetovnem rekordu, a bomo videli. Moja tehnika je kar dobra, vendar jo bom moral še malo izboljšati, kot tudi moč," je po zmagi povedal Čeh.

Poleg diamantnega pokala si je atlet s Ptuja prislužil še 30 tisoč ameriških dolarjev in si je priboril povabilo za nastop na svetovno prvenstvo prihodnje leto v Budimpešti, za kar pa je tako ali tako že osvojil mednarodno normo. Triindvajsetletni Čeh je v Eugenu julija osvojil naslov svetovnega prvaka, avgusta pa v Nemčiji še evropskega podprvaka za svoji prvi članski kolajni na velikih tekmovanjih. Na slovitem stadionu Letzigrund je tako samo še potrdil najboljšo sezono v svoji mladi karieri.

Zmagovalci in zmagovalke diamantne lige:

- 100 m: Trayvon Bromell (ZDA); Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jam)
- 200 m: Noah Lyles (ZDA); Shericka Jackson (Jam)
- 400 m: Kirani James (Grn); Marileidy Paulino (DoR)
- 800 m: Emmanuel Korir (Ken); Mary Moraa (Ken)
- 1500 m: Jakob Ingebrigtsen (Nor); Faith Kipyegon (Ken)
- 5000 m: Nicholas Kipkorir (Ken); Beatrice Chebet (Ken)
- 110/100 m ovire: Grant Holloway (ZDA); Tobi Amusan (Nig)
- 400 m ovire: Alison Dos Santos (Bra); Femke Bol (Niz)
- 3000 m zapreke: Soufiane El Bakkali (Mar); Werkuha Getachew (Eti)
- višina: Gianmarco Tamberi (Ita); Yaroslava Mahučik (Ukr)
- palica: Armand Duplantis (Šve); Nina Kennedy (Avs)
- daljina: Miltiadis Tentoglou (Grč); Ivana Vuleta (Srb)
- troskok: Andy Diaz Hernandez (Kub); Yulimar Rojas (Ven)
- krogla: Joe Kovacs (ZDA); Chase Ealey (ZDA)
- disk: Kristjan Čeh (Slo); Valarie Allman (ZDA)
- kopje: Neeraj Chopra (Ind); Kara Winger (ZDA)

"V naslednji sezoni si želim čim večkrat prek 70"

Kristjan Čeh | Foto: Reuters Kristjan Čeh Foto: Reuters Čeh je zmagal na vseh štirih tekmah v disku na diamantnih tekmah, v Birminghamu, Rabatu, Rimu in tudi Stockholmu, kjer je bila zadnja tekma najvišje serije pred finalom v disciplini 30. junija. Z 32 točkami je bil krepko pred drugim Stahlom, ki je zbral 23 točk. A je moral Čeh za diamantni pokal zmagati na finalni diamantni tekmi. Na njej je manjkal Mykolas Alekna, ki je na evropskem prvenstvu edini letos premagal Čeha. Litovec je namreč že končal sezono, v finale pa se ob le enem nastopu, v Stockholmu je bil drugi, niti ni uvrstil.

"V naslednji sezoni si želim še večje daljave, čim večkrat prek 70 in tudi čim več prek te magične meje. Na SP v Budimpešti bom branil naslov, na to bom osredotočen. To je tudi edina velika tekma na prostem, tako da bo drugi cilj diamantna liga. Leto 2023 bo posledično lažje, kar zadeva načrtovanje forme za velika tekmovanja, kot je bilo to letos," je še pred finalom napovedal Čeh.

Največji uspehi Kristjana Čeha:

OI: 5. mesto, Tokio 2021
SP: 1. mesto, Eugene 2022
EP: 2. mesto, München 2022
Diamantna liga:
- 2021: drugo mesto
- 2022: prvo mesto, vseh pet zmag na posamičnih mitingih

Horvatova šesta na 800 metrov

Anita Horvat je v teku na 800 m zasedla šesto mesto in je znova tekla pod dvema minutama (1:59,25). Zmagala je Kenijka Mary Moraa (1:57,63). Do šestega mesta je prišla s silovitim finišem v drugem delu ciljne ravnine, ko je po vrsti prehitevala tekmice. V sredo je praznovala šestindvajseti rojstni dan. Slovenska rekorderka na 400 metrov je julija v Eugenu na sedmem mestu na svetovnem prvenstvu na dva stadionska kroga dosegla največji uspeh v karieri.

Anita Horvat | Foto: Aleš Fevžer Anita Horvat Foto: Aleš Fevžer Prejšnji mesec se ji nastop na EP, kjer je bila med favoritinjami za medalje, ni posrečil, padla je v začetku ciljne ravnine prvega teka. V diamantnem finalu je tekmovala med deseterico in bila druga Evropejka. Pred njo je bila le Britanka Keely Hodgkinson (1:59,06). Horvatova je dobila povabilo za nastop po odpovedi nekaj tekmovalk. Pred finalom najprestižnejše serije atletskih mitingov je bila na 13. mestu v skupnem seštevku s šestimi točkami, ko je bila tretja šestega avgusta v Šleziji na Poljskem, kar so bile njene edine točke.

Tina Šutej je bila v sredo, prvi dan finala, tretja v skoku s palico, preskočila je 4,61 metra in ponovila lansko uvrstitev.

Drugi dan finala atletske diamantne lige v Zürichu so najboljše dosežke sezone na svetu zabeležili Norvežan Jakob Ingebrigtsen na 1500 m (3:29,02), Marileidy Paulino iz Dominikanske republike na 400 m (48,99) in Kenijec Emmanuel Kipkurui Korir na 800 m (1:43,26). Rekorde mitinga na razprodanem stadionu Letzigrund so dosegli Šved Armand Duplantis v skoku s palico (6,07 m), Nigerijka Tobi Amudsan na 100 m ovire (12,29), Brazilec Alison dos Santos na 400 m ovire (46,98) in Američan Noah Lyles na 200 m (19,52), na 100 m pa ga je izenačila Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce (10,65).
Tina Šutej
Sportal Tina Šutej odlična tudi na diamantni ligi v Zürichu
Ne spreglejte