Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 2. 2021,
19.10

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

svetovni rekord Grant Holloway

Sreda, 24. 2. 2021, 19.10

3 leta, 1 mesec

Atletski mitingi

Šutejeva druga v Madridu, svetovni dvoranski rekord Američana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Grant Holloway | Grant Holloway je na mitingu svetovne serije v Madridu postavil svetovni dvoranski rekord na 60 m ovire.  | Foto Reuters

Grant Holloway je na mitingu svetovne serije v Madridu postavil svetovni dvoranski rekord na 60 m ovire.

Foto: Reuters

Tina Šutej je bila druga na atletski tekmi svetovne dvoranske serije v Madridu. V skoku s palico je preskočila 4,57 m in zaostala le za Irino Žuk, ki je s 4,67 m postavila beloruski rekord. Neja Filipič, druga Slovenka na tekmi, je bila četrta v troskoku (13,97 m). Grant Holloway iz ZDA je izboljšal 27 let star svetovni rekord na 60 m ovire.

Svetovni prvak Holloway je s časom 7,29 sekunde je za stotinko popravil prejšnji najboljši čas na svetu Britanca Colina Jacksona iz leta 1994. S tem je dobil vseh deset tekem v sezoni 2021 in je na visokih ovirah v dvorani neporažen že 54 tekem; zadnji poraz je doživel leta 2014, ko je imel šestnajst let.

Šutejeva druga, Filipičeva četrta

Šutejeva je 4,32, 4,47 in 4,57 m zmogla v prvih poskusih, na višini 4,67 m pa je letvico trikrat podrla.

Tina Šutej je osvojila drugo mesto. | Foto: Vid Ponikvar Tina Šutej je osvojila drugo mesto. Foto: Vid Ponikvar

V troskoku je slavila Američanka Tori Franklin (14,22 m), druga je bila nekdanja evropska prvakinja Portugalka Patricia Mamona (14,21 m) tretja pa Kubanka Liadagmis Povea (14,02 m). "Pričakovala sem slabši nastop. Še konec prejšnjega tedna sem imela tekmo v Istanbulu, šele včeraj popoldne pa so me španski organizatorji povabili na današnji nastop. Tako nisem veliko pričakovala, saj sem utrujena že od poti v Turčijo, v Madrid pa sem prispela šele popoldne. Poleg tega nisem vajena tako natrpanih urnikov tekmovanj, a sem kljub temu skočila skoraj dvoranski osebni rekord," je bila vesela Filipičeva.

Začela je s 13,95 m, nadaljevala s 13,48, 13,51, po neveljavnem poskusu v četrti seriji pa končala s 13,97 m, svojo največjo daljavo tekme in 13,67 m. "Dva izida sem imela blizu 14 m. Nisem imela težav z odrivno desko, imela sem dober zalet in tudi s skoki sem zadovoljna. Veseli me, da imam tako stabilne dolge skoke na zadnjih tekmah in komaj čakam, da bom preskočila 14 m. To se lahko zgodi že na dvoranskem EP marca v Torunu, mislim, da bom že jutri dobila potrditev nastopa," je dodala Filipičeva.

Apostolovska tretja v Beogradu, še tri četrta mesta

Slovenska skakalka v višino Lia Apostolovski (Mass) je dosegla najboljšo slovensko uvrstitev na sinočnjem mednarodnem dvoranskem atletskem mitingu v Beogradu. Preskočila je 1,86 metra in osvojila tretje mesto. Slovenski predstavniki so dosegli še tri četrta mesta.

Lia Apostolovski je preskočila 1,86 metra. | Foto: Peter Kastelic/AZS Lia Apostolovski je preskočila 1,86 metra. Foto: Peter Kastelic/AZS

Četrti so bili na 60 m Nick Kočevar (Mass) s 6,79, že v kvalifikacijah je s 6,75 dosegel osebni rekord, ter Maja Mihalinec Zidar (Mass) s 7,38 ter na 60 metrov z ovirami Joni Tomičić Prezelj (Olimpija, 8,43).

Vid Botolin (Kladivar) je v teku na 1500 metrov s 3:53,15 osvojil šesto mesto, kar je v skoku v višino uspelo tudi Moniki Podlogar (Mass, 1,70 m).

Robert Renner (Mass) je v skoku ob palici ostal brez izida, ker je trikrat podrl začetno višino na 5,30 m. Z izidom sezone je zmagal Šved Armand Duplantis, ki je preskočil 6,10 metra. Za sedem cm je popravil svoj prejšnji dosežek leta. Letvico na 6,19 m, s čimer bi za centimeter izboljšal svoj lanski rekord, tudi tokrat ni uspel preskočiti.

Preberite še:

Larissa Iapichino
Sportal Svetovni rekord: Italijanska najstnica še naprej hodi po stopinjah uspešne mame
balkansko dvoransko prvenstvo
Sportal Slovenski atleti na balkanskem prvenstvu do kopice kolajn
Blanka Vlašić
Sportal Velika hrvaška športna junakinja pomahala v slovo
Ne spreglejte