Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 2. 2022,
21.31

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Anita Horvat Agata Zupin Sandro Jeršin Tomassini atletika Neja Filipič

Sobota, 19. 2. 2022, 21.31

2 leti, 2 meseca

Atletika, državno dvoransko prvenstvo, Novo mesto

Filipičeva vse bližje 14 m, mlada sprinterja najhitrejša tudi med člani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Neja Filipič | V ženskem troskoku je pričakovano slavila Neja Filipič. | Foto Peter Kastelic/AZS

V ženskem troskoku je pričakovano slavila Neja Filipič.

Foto: Peter Kastelic/AZS

Na državnem dvoranskem prvenstvu v atletiki v Novem mestu so prvi dan podelili po pet naslovov v moški in ženski konkurenci. Nekaj najboljših slovenskih atletov in atletinj pa je tekmovanje v Novem mestu izpustilo.

V teku na 400 metrov ni bilo državnega rekorderja Luke Janežiča (Kladivar), njegovo odsotnost pa je izkoristil Lovro Mesec Košir (Mass), ki se je državnega naslova veselil z odličnim rezultatom 47,04. Z novim dvoranskim osebnim rekordom 47,62 je bil drugi Rok Ferlan (Triglav), tretji pa Gregor Grahovac (Mass) z 48,10.

"Današnji cilj je bil sproščen tek. Raje bi videl, da bi se na semaforju izpisala številka 46, a sem vseeno zadovoljen. V nedeljo me čaka še ena preizkušnja. Škoda, da danes Luka ni nastopil, ker bi si lahko pomagala do dobrih rezultatov, a bo priložnosti še dovolj," je po zmagi za Atletsko zvezo Slovenije dejal Mesec Košir.

Obračunov Horvatove in Zupinove pripadel slednji

V ženskem teku na 400 metrov sta v zadnji skupini tekli Agata Zupin in Anita Horvat (obe Velenje), slednja je na zadnjem mitingu tekla 52,96 in le za nekaj stotink zgrešila normo za SP v Beogradu.

Tek na 400 metrov je dobila Agata Zupin (levo), ki je bila boljša od Anite Horvat (desno). | Foto: Peter Kastelic/AZS Tek na 400 metrov je dobila Agata Zupin (levo), ki je bila boljša od Anite Horvat (desno). Foto: Peter Kastelic/AZS

Obračun klubskih kolegic je s 53,55 dobila Zupinova, ki je hitro začela, prišla ob vstopu v drugi krog v vodstvo, ob tem pa je na zavoju prišlo do dotika obeh tekmovalk ter odstopa Horvatove. Drugo mesto je tako pripadlo še eni članici Velenja Jerneji Smonkar (54,94), bron pa je osvojila mlada Karolina Zbičajnik (Štajerska), s 55,46 je za las zgrešila državni rekord za mlajše mladinke.

"Že na startu sem si rekla, da bom danes nastopila neobremenjena, brez strahu in skrbi, kako mi bo šlo. Želela sem le preveriti, česa sem zmožna. Začela sem sproščeno in prišla po prvem krogu v vodstvo, kjer sva se z Anito rahlo 'zapeli', kar je tudi mene nekoliko vrglo iz tira, a sem nadaljevala in se zelo približala osebnemu rekordu, tako da sem zelo vesela," je dejala državna rekorderka v teku na 400 metrov z ovirami Zupinova.

Pričakovana zmaga Neje Filipič

V ženskem troskoku je pričakovano slavila Neja Filipič (Mass), ki že ima izpolnjeno normo za Beograd, s 13,82 m pa je postavila tudi svoj najboljši izid sezone.

"Z nastopom se zadovoljna, ker gredo skoki v pravo smer." | Foto: Peter Kastelic/AZS "Z nastopom se zadovoljna, ker gredo skoki v pravo smer." Foto: Peter Kastelic/AZS

"Z nastopom se zadovoljna, ker gredo skoki v pravo smer. Zalet je tak, kot mora biti in počasi se bo tudi tehnika skoka ujela s hitrostjo zaleta. Malo težav mi dela drugi skok, a mi je tudi to danes v dveh poskusih že uspelo popraviti, kar se je poznalo tudi pri dolžini, saj sta bila najdaljša," je dejala Filipičeva.

V obeh tekih na 60 metrov sta naslova osvojila mladinca, pri dekletih celo mlajša mladinka Lucija Potnik (Radlje), ki je stara le 16 let, a je ob odsotnosti noseče Maje Mihalinec Zidar trenutno najhitrejša sprinterka v državi. Naslov je osvojila s 7,53, v finalu pa je bila druga. Pred njo je bila Srbkinja Maja Ćirić (7,51), ki tekmuje za ljubljanski Mass.

Tek na 60 m. | Foto: Peter Kastelic/AZS Tek na 60 m. Foto: Peter Kastelic/AZS

"Napredek sem pričakovala, a tolikšen je tudi mene malo presenetil. Tek na 60 metrov mi res ustreza, ker sem dobra na startu in izkoristim svojo eksplozivnost. Nisem še na ravni Maje, a verjamem, da mi v nekaj letih lahko uspe," je uspeh pospremila Potnikova. V moški konkurenci je pričakovano slavil Ptujčan Anej Čurin Prapotnik, ki je s 6,79 za stotinko zaostal za svojim mladinskim državnim rekordom.

Jeršin Tomassini najboljši v skoku v višino

Sandro Jeršin Tomassini je bil najuspešnejši v skoku v višino, preskočil je 2,05 metra, na 2,09 metra pa je bil trikrat neuspešen. "Priznam, da nisem najbolj zadovoljen. Čeprav je bila tekma bolj mišljena kot trening, je bil cilj preskočiti 2,15 metra, kar bi bila izpolnjena norma za mladinsko svetovno prvenstvo na prostem, a mi danes preprosto ni šlo," pa je dejal Tomassini.

V teku na 1500 metrov je državni naslov s 3:52,11 osvojil Vid Botolin (Kladivar), v skoku v daljino pa je Nino Celec (Slovenska Bistrica) v petem poskusu poletel 7,57 metra, kar je njegov osebni rekord v dvorani.

O zmagovalki v teku na 1500 metrov je odločal ciljni sprint, v katerem je bila najmočnejša Hana Grobovšek (Kranj), ki je slavila s 4:31,51. V odsotnosti Tine Šutej, ki tekmuje na mitingu v Franciji, je v skoku s palico slavila Ajda Osolnik (Mass) s 3,40 metra.

Preberite še:

Lia Apostolovski, atletski pokal Slovenije, prvi dan
Sportal Lia Apostolovska do 10. mesta, olimpijska prvakinja šele šesta
Tina Šutej
Sportal Šutejeva z izidom sezone slavila v Franciji
Ne spreglejte