Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 8. 2022,
21.38

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Shelly-Ann Fraser-Pryce Faith Kipyegon diamantna liga Tina Šutej

Sreda, 10. 8. 2022, 21.38

1 leto, 8 mesecev

diamantna liga, monako

Kenijka blizu svetovnemu rekordu, hiter konec za slovensko rekorderko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Faith Kipyegon | Faith Kipyegon se je povsem približala svetovnemu rekordu. | Foto Reuters

Faith Kipyegon se je povsem približala svetovnemu rekordu.

Foto: Reuters

Kenijka Faith Kipyegon je na atletski diamantni ligi v Monaku s časom 3:50,37 dosegla drugi najboljši čas v zgodovini na 1500 m in je le za tri desetinke zgrešila svetovni rekord. Slovenska rekorderka Tina Šutej je bila v skoku s palico s 4,36 m sedma. Zmagala je Avstralka Nina Kennedy s 4,66 m.

Faith Kipyegon je na stadionu Louis II za las zgrešila najboljši čas v zgodovini v teku na kilometer in pol. Tega je pred sedmimi leti prav v Monaku s časom 3:50,07 postavila Etiopijka Genzebe Dibaba. Osemindvajsetletna Kipyegon je dvakratna olimpijska in svetovna prvakinja na tej razdalji.

Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce je dosegla novo izjemno zmago na 100 m, s časom 10,62 sekunde je petkratna svetovna prvakinja dosegla izid sezone in še tretjič v tednu dni tekla pod 10,70.

Petintridesetletna Fraser-Pryce pa je imela tokrat zelo močne tekmice, njena rojakinja Shericka Jackson, svetovna prvakinja na 200 m, je dosegla osebni rekord z 10,71. Tretja je bila v teku, v katerem so se vse tekmovalke spustile pod 11 sekund, Marie-Josee Ta Lou iz Slonokoščene obale z 10,72.

Nov odličen tek Shelly-Ann Fraser-Pryce. | Foto: Reuters Nov odličen tek Shelly-Ann Fraser-Pryce. Foto: Reuters

Med atleti je na 200 m zmagal Noah Lyles iz ZDA s prav tako izvrstnim časom 19,46 sekunde. Ob zmagi za zlato na SP v Eugenu se je s časom 19,31 približal tudi svetovnemu rekordu Jamajčana Usaina Bolta (19,19).

Venezuelka Yulimar Rojas je za zmago v troskoku znova presegla 15 m (15,01 m), čeprav je v prvih treh serijah zaradi prestopa ostala brez rezultata in sta se ji Shanieka Ricketts (14,91 m) in Američanka Tori Franklin (14,86 m) zelo približali.

Poleg Faith Kipyegon in Fraser-Pryce sta najboljša izida sezone na svetu dosegla še na neolimpijski razdalji 1000 m Britanec Jake Wightman (2:13,88) ter na 3000 m Thierry Ndikumwenayo iz Burundija (7:25,93).

"Težava s tetivo ni bila bistvena"

Šutejeva, četrta na svetovnem prvenstvu prejšnji mesec v Eugenu in bronasta marca na dvoranskem SP v Beogradu, je že začetno višino, 4,36 m, preskočila v drugem poskusu. Tina Šutej je v Monaku končala na sedmem mestu. | Foto: Reuters Tina Šutej je v Monaku končala na sedmem mestu. Foto: Reuters

S Šutejevo je sedmo mesto delila Švicarka Angelica Moser, ki je lani zmagala na dvoranskem evropskem prvenstvu na Poljskem, kjer je bila Šutejeva srebrna.

"Ocenjujem, da težava s tetivo pri Tini Šutej ni bila bistvena, čeprav je trening temu prilagojen in ni optimalen. A s tem je treba delati do konca sezone, pred nami je še evropsko prvenstvo. Ogrevanje danes je bilo normalno, skoki so bili dobri. Na tekmi pa se vse skupaj ni odvijalo po pričakovanju. Mogoče je zmanjkalo energije ali pa je bila preveč v krču. Tekma je bila, lahko rečem, ponesrečena, čeprav je bila zaradi spremenljivega vetra tekma zelo težka. Dovolj pove podatek, da je bilo za zmago dovolj 4,66 m," je povedal trener Šutejeve Milan Kranjc.

Zaradi prilagojenega treninga se je nekoliko porušil ritem skoka

Ocenil je, da se je zaradi prilagojenega treninga nekoliko porušil ritem skoka in se je treba "sestaviti" v zadnjih dnevih pred EP. V četrtek bosta s Šutejevo odpotovala neposredno v bavarsko prestolnico. Tam bosta skušala opraviti pred kvalifikacijami še kakšen tehnični trening. "Je v podobnem položaju, kot je bila pred SP v Eugenu, kjer pa je preskočila 4,70 m," je dodal Kranjc.

Zmaga za Avstralko

Zmagala je Avstralka Nina Kennedy, tretja na SP v Eugenu, ki je 4,66 m preskočila v prvem poskusu, v drugem je to višino za drugo mesto zmogla aktualna svetovna podprvakinja, Američanka Sandi Morris. Tretja je bila s tretjim uspešnim skokom prav tako na 4,66 m Grkinja Ekaterini Stefanidi, nekdanja olimpijska zmagovalka. Slednja bo naslednji teden v Münchnu skušala na EP osvojiti še tretje zlato.

Naslednji miting diamantne serije bo 26. avgusta v Lozani.

Kristjan Čeh
Sportal Super EP je pred vrati: Ne bi bilo presenečenje, če bi bila slovenska odprava najuspešnejša do zdaj
Anita Horvat
Sportal Še en odličen tek Anite Horvat: tretje mesto na diamantni ligi in osebni rekord
Kristjan Čeh, Neja Filipič in Tina Šutej
Sportal Čeh še ni ponotranjil velikega uspeha: Verjetno bo še prišlo za mano
Tina Šutej
Sportal Odlična Tina Šutej povsem blizu odličju, Čeh že s prvim metom zanesljivo v finale
Ne spreglejte