Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 6. 2023,
9.44

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

atletika diamantna liga Tina Šutej Maruša Mišmaš Zrimšek

Četrtek, 1. 6. 2023, 9.44

11 mesecev

Pred diamantno ligo v Italiji

Na spektaklu v Firencah tudi 15 olimpijskih zmagovalcev in dve Slovenki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Kristjan Čeh | Kristjan Čeh v petek ne bo mogel nastopiti v Firencah, saj njegove discipline ni na programu. | Foto Nik Moder/Sportida

Kristjan Čeh v petek ne bo mogel nastopiti v Firencah, saj njegove discipline ni na programu.

Foto: Nik Moder/Sportida

Tina Šutej in Maruša Mišmaš Zrimšek bosta zastopali slovensko atletiko na diamantni ligi v petek v Firencah. Nastopilo bo 15 olimpijskih zmagovalcev, 31 svetovnih prvakov in skupaj 95 dobitnikov medalj na OI v Tokiu, ter svetovnih prvenstev v dvorani v Beogradu in na prostem v Eugenu, ki so bili zadnji veliki svetovni dogodki v kraljici športov.

Kristjan Čeh
Sportal Kristjan Čeh še sedmič zapored pokoril vso konkurenco v diamantni ligi

Manjkal bo slovenski svetovni prvak Kristjan Čeh, meta diska za atlete na tretjem diamantnem mitingu sezone namreč ni na programu. Ptujčan je zmagal na prvih dveh v Dohi in Rabatu in nadaljeval serijo zmag, ki jo je brez poraza opravil na najvišji seriji mitingov že lani.

Šutejeva nima več težav s tetivo

Na diamantni tekmi v Dohi je Tina Šutej osvojila drugo mesto. | Foto: Peter Kastelic Na diamantni tekmi v Dohi je Tina Šutej osvojila drugo mesto. Foto: Peter Kastelic Med omenjenimi dobitniki medalj na prejšnjih treh velikih svetovnih tekmovanjih je tudi Tina Šutej. Lani je v Beogradu osvojila bron, četrta je bila na SP v ZDA, peta pa predlani na OI v japonski prestolnici. Temu je dodala bron na lanskem EP na prostem ter srebrni medalji na dvoranskih EP letos v Istanbulu in leta 2021 v poljskem Torunu. Na Poljskem je nekdanja mladinska svetovna podprvakinja osvojila svoje prvo člansko medaljo na velikem tekmovanju.

Najboljši nastop slovenske atletike na diamantnih tekmah v zgodovini je bil v Dohi 5. maja. Čeh za zmago orodje vrgel 70,89 metra za rekord mitinga. Štiriintridesetletna Šutejeva je s 4,76 m izenačila svoj slovenski rekord na prostem in bila druga. Osemindvajsetletna Maruša Mišmaš Zrimšek je bila peta na 3000 m zapreke s slovenskim rekordom 9:13,61. Tedaj je izboljšala čas, ki ga je tekla 4. avgusta 2021 v finalu olimpijskih iger v Tokiu, kjer je bila šesta.

"Izkoristila sem dobro pripravljenost in bila boljša iz skoka v skok. Zelo dobro uvrstitev sem dosegla, to je obenem moja prva tekma zunanje sezone po več letih, ko sem začela brez bolečin, saj nimam več težav s tetivo," je po mitingu v katarski prestolnici povedala Tina Šutej.

Maruša Mišmaš Zrimšek bo v petek v Toskani nastopila v njeni paradni disciplini na 3000 m z zaprekami. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Maruša Mišmaš Zrimšek bo v petek v Toskani nastopila v njeni paradni disciplini na 3000 m z zaprekami. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pozneje se je posvetila treningom, nekaj nastopov pa je opravila Mišmaš Zrimšek in med drugim 21. maja v Karlsruheju v Nemčiji zmagala v teku na 5000 m in s časom 15:08,12 izboljšala skoraj četrt stoletja star slovenski rekord. Novo dokazovanje, tokrat v njeni paradni disciplini na 3000 m z zaprekami, jo čaka v Firencah.

Tamkajšnji stadion Luigi Ridolfi bo za Golden Galo, tako kot leta 2021, nadomestil Olimpijski stadion v Rimu. V večnem mestu namreč prenavljajo tekmovališče za 26. evropsko prvenstvo leta 2024, je vzrok za tokratno spremembo prizorišča pojasnil predsednik Italijanske atletske zveze (Fidal) Stefano Mei.

Maruša Mišmaš Zrimšek
Sportal Maruša Mišmaš Zrimšek za manj kot sekundo zaostala za rekordom mitinga
Kristjan Čeh
Sportal Čeh z rekordom mitinga do zmage, izjemni tudi Mišmaš Zrimškova in Šutejeva
Ne spreglejte