Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2023,
19.25

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

3

Natisni članek

Doha Tina Šutej Maruša Mišmaš Zrimšek Kristjan Čeh Kristjan Čeh diamantna liga

Petek, 5. 5. 2023, 19.25

11 mesecev, 3 tedne

Doha, diamantna liga

Čeh z rekordom mitinga do zmage, izjemni tudi Mišmaš Zrimškova in Šutejeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

3

Kristjan Čeh | Kristjan Čeh je z drugim izidom sezone zmagal na uvodni tekmi diamantne lige v Dohi. | Foto Guliverimage

Kristjan Čeh je z drugim izidom sezone zmagal na uvodni tekmi diamantne lige v Dohi.

Foto: Guliverimage

Svetovni prvak Kristjan Čeh je prepričljivo z drugim izidom sezone na svetu zmagal v Dohi, kjer se je začela atletska diamantna liga v tej sezoni. Disk je vrgel 70,89 metra za rekord mitinga. Tina Šutej je s 4,76 metra izenačila slovenski rekord na prostem in bila druga, Maruša Mišmaš Zrimšek pa je bila peta na tri tisoč metrov zapreke s slovenskim rekordom.

Štiriintridesetletna Tina Šutej je izenačila svoj slovenski rekord na prostem: 4,76 metra je skočila 11. septembra 2021 v Ljubljani. Absolutni državni rekord je s 4,82 m postavila 2. februarja letos v dvorani v Ostravi. S 4,81 m, izidom sezone na svetu, je zmagala Katie Moon, olimpijska in svetovna prvakinja.

Osemindvajsetletna Maruša Mišmaš Zrimšek je s časom 9:13,61 izboljšala svoj slovenski rekord 9:14,84, ki ga je tekla 4. avgusta 2021 v finalu olimpijskih iger v Tokiu, kjer je bila šesta. Z izidom sezone, 9:04,38, je zmagala Winfred Mutile Yavi, ki nastopa za Bahrajn.

Čeh že s prvim metom dotolkel tekmece

Najboljši nastop slovenske atletike na diamantnih tekmah v zgodovini je prvi začel Kristjan Čeh in povsem dotolkel tekmece. Prejšnji rekord mitinga v katarski prestolnici v metu diska je imel Šved Daniel Stahl, olimpijski zmagovalec iz Tokia je bil tokrat drugi s 67,14 metra. Čeh je že v prvi seriji dosegel največjo daljavo tekme. Po neveljavnem drugem metu je nato vrgel še 68,95, 68,46 in 70,70 metra v peti seriji, v zadnji pa je prestopil.

V vseh veljavnih poskusih je tako vrgel več od najboljšega izida preostalih tekmecev. Stahl je svojo najboljšo daljavo za drugo mesto dosegel v tretji seriji, tretji je bil Američan Sam Mattis s 64,69 m. Olimpijski podprvak, Šved Simon Pettersson, je bil šele šesti (64,30 m).

Štiriindvajsetletni Čeh je lani zmagal na vseh mitingih diamantne atletske serije v sezoni in kot prvi Slovenec osvojil skupno zmago v disciplini. Čeh v Dohi ni veliko zaostal za slovenskim rekordom, 71,27 m je vrgel 26. junija lani v Birminghamu.

Največ v tem letu je v metu diska vrgel Mykolas Alekna. Litovec, ki je še na študiju v ZDA in bo pozneje prišel v Evropo, je v kalifornijskem Berkeleyju 29. aprila vrgel točno 71 m. Alekna je lani na evropskem prvenstvu v Nemčiji edini premagal Čeha.

"Potenciala je še kar nekaj"

"S prikazanim sem seveda zadovoljen, saj sem odprl poletno sezono z daljino 70,89 m, kar je po mojem mnenju na zelo visoki ravni. Imel sem kar dva meta čez 70 m, tako da sem res zelo zadovoljen. Sami pogoji mi niso tako ustrezali, pihal je namreč tak veter, ki mi ne odgovarja. Nasploh nimam rad vetra. Prav zaradi tega sem še bolj ponosen, da sem vrgel čez 70 m v takšnih razmerah," je iz Dohe sporočil slovenski rekorder.

Cilje ima v tej sezoni še višje. "Da, potenciala je še kar nekaj. Tudi met z daljino 70,70 m sem pravzaprav zgrešil, tako da je že tam bilo več potenciala. Ampak vseeno, prišli smo s tritedenskih priprav s Tenerifa in po tretji seriji sem že čutil nekaj utrujenosti. Tako da še toliko boljše, da sem še po tretji seriji vrgel čez 70 m."

Naslednjič bo metal na domačem Ptuju, na prvi tekmi atletske lige Telekom Slovenije, 23. maja. Nato ga 28. maja čaka že druga tekma diamantne lige v Rabatu. "Potem se vračam v Estonijo in junija tekmujem bolj v Skandinaviji," še pravi slovenski orjak, ki bo glavno slovensko orožje tudi na svetovnem prvenstvu v Budimpešti (od 19. do 27. avgusta), kjer bo branil zlato iz lanskega Eugena.

Tina Šutej je s 4,76 izenačila svoj državni rekord na prostem. | Foto: Peter Kastelic Tina Šutej je s 4,76 izenačila svoj državni rekord na prostem. Foto: Peter Kastelic

Šutejeva izenačila rekord

Na uvodni tekmi letošnje serije najprestižnejših mitingov v kraljici športov je od trojice slovenskih predstavnikov zadnja tekmovanje končala Šutejeva in si zagotovila mesto med prvo trojico. V diamantni ligi je bila lani skupno tretja, uvodni diamantni miting sezone je začela z drugim mestom.

Ljubljančanka, ki zadnja leta živi in trenira v Celju, je v drugih poskusih preskočila svoji začetni višini na 4,45 in 4,55 m. Ko je 4,63 m preskočila prvič, je bilo jasno, da bo med prvo trojico, saj so, razen treh, preostale tekmovalke izpadle najpozneje na tej višini.

Poleg članice Kladivarja sta bili v igri za zmago le še Američanki Sandi Morris, srebrna na OI v Tokiu na zadnjih treh svetovnih prvenstvih, in Moonova. Obe sta letvico na 4,71 m preskočili v prvih skokih, Šutejeva pa v tretjem. Nato so letvico postavili na 4,76 m.

Na tej višini je bila Šutejeva uspešna drugič in je s tretjega napredovala na drugo mesto. Moonova je namreč letvico preskočila prvič, aktualna dvoranska svetovna prvakinja Morrisova pa je preostala skoka pustila za naslednjo višino, 4,81 m. V drugem skoku je bila uspešna le Moonova in na naslednji višini ni več skakala, saj sta Šutejeva na drugem in Morrisova na tretjem mestu po neuspešnih skokih na 4,81 m že prej končali nastopa.

"Super začetek sezone je za menoj, še posebej zato, ker sem še v bazičnih pripravah, nisem veliko spuščala na treningih vadbe. Lepa tekma je bila, malo je bilo živčnosti zaradi močnega vetra. Na ogrevanju so še kamero postavljali in se je nastop začel z zamikom. Izkoristila sem dobro pripravljenost in bila boljša iz skoka v skok. Zelo dobro uvrstitev sem dosegla, to je obenem moja prva tekma zunanje sezone po več letih, ko sem začela brez bolečin, saj nimam več težav s tetivo," je povedala Tina Šutej.

"Izjemen, fantastičen nastop je imela. Izenačila je državni rekord, enega najboljših skokov doslej je imela. Takoj po marčevskem dvoranskem EP je zbolela za koronavirusom in je priprave začela z zaostankom. Obnoviti je morala potem osnovno pripravo, poskušala sva delati na tehničnih detajlih. Tudi vreme nam ni bilo naklonjeno, vse treninge je imela v dvorani. To ni bilo najbolje, a se je prva tekma razpletla odlično. Sedaj ima še tri tedne časa za priprave, naslednjič bo tekmovala na diamantni ligi v Firencah 2. junija," je povedal trener Tine Šutej Milan Kranjc.

Maruša Mišmaš Zrimšek je bila peta na tri tisoč m zapreke s slovenskim rekordom. | Foto: Anže Malovrh/STA Maruša Mišmaš Zrimšek je bila peta na tri tisoč m zapreke s slovenskim rekordom. Foto: Anže Malovrh/STA

Izjemen tek Maruše Mišmaš Zrimšek in nov državni rekord

Izjemno je nastopila tudi Mišmaš Zrimškova. Poleg v Keniji rojene Yavi, četrte lani na SP, so jo prehitele le še Etiopijka Sembo Almayew (9:05,83), srebrna lani na mladinskem SP, in Kenijki Faith Cherotich (9:06,43), svetovna mladinska prvakinja, ter Beatrice Chepkoech (9:06,90). Zadnja je naslov svetovne prvakinje osvojila leta 2019 prav v Dohi, tega leta in leta 2018 pa je zmagala tudi v seštevku diamantne lige.

"Začela sem v ozadju, rezervirano, kot sva se dogovorila s trenerjem. Potem pa sem šla 'na polno' zadnji krog, v zadnjem kilometru sem prehitevala tekmice. Počutila sem se zelo dobro, imam pa še rezerve. Je še zgodaj v sezoni, čaka me še piljenje forme in veliko tekem bo do SP v Budimpešti. Dosegla sem najboljšo uvrstitev v diamantni ligi, cilj za naprej pa je, da prva dva kilometra tečem hitreje," je povedala Mišmaš Zrimšek.

Kar šest najboljših izidov sezone

V Dohi je bilo na uvodni tekmi 14. sezone diamantne lige doseženih šest najboljših izidov leta.  Na 100 m je Američanka Sha'Carri Richardson tekla 10,76 sekunde, na 1500 m Kenijka Faith Kipyegon 3:58,57, na 3000 m zapreke Winfred Mutile Yavi iz Bahrajna 9:04,38, v skoku s palico je bila pred Tino Šutej le Katie Moon iz ZDA s 4,81 metra. Tudi na 3000 m med atleti je bil dosežen izid sezone, Etiopijec Lamecha Girma je tekel 7:26,18, v metu kopja pa je Indijec Neeraj Chopra dosegel 88,67 metra.

Drugi miting diamantne serije bo 28. maja v Rabatu v Maroku, kjer bo nastopila tudi Anita Horvat v teku na 800 m. Na tej razdalji je bila srebrna na letošnjem dvoranskem evropskem prvenstvu v Istanbulu, kjer je bila druga tudi Tina Šutej.

Preberite še:

Maruša Mišmaš Zrimšek
Sportal "Cirkus se začenja." Na diamantni ligi tudi Kristjan Čeh, Tina Šutej in Maruša Mišmaš Zrimšek.
Torie Bowie
Sportal Atletski svet žaluje: pri komaj 32 je umrla nekdanja olimpijska prvakinja
Ne spreglejte