Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 7. 2022,
10.04

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Natisni članek

svetovno atletsko prvenstvo Caster Semenya

Četrtek, 21. 7. 2022, 10.04

1 leto, 9 mesecev

Caster Semenyi se vrnitev ni izšla po željah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Caster Semenya | Južnoafriška atletinja Caster Semenya v kvalifikacijah na 5.000 metrov ni bila konkurenčna. | Foto Reuters

Južnoafriška atletinja Caster Semenya v kvalifikacijah na 5.000 metrov ni bila konkurenčna.

Foto: Reuters

Južnoafriška atletinja Caster Semenya ni bila konkurenčna v današnjih kvalifikacijah svetovnega prvenstva v Eugenu na 5000 metrov. Enaintridesetletna trikratna svetovna prvakinja v teku na 800 metrov je bila prisiljena zamenjati disciplino in je 5-kilometrsko tekmo končala v 15:46,12 minute, kar je pomenilo 28. mesto.

Kristjan Čeh svetovno prvenstvo 2022
Sportal Čeh prejel zasluženo zlato, Maruša Mišmaš Zrimšek 14., Rudolf obstal v kvalifikacijah

Mednarodna atletska zveza IAAF je novembra 2018 uvedla omejitev testosterona za atletinje v nekaterih disciplinah za upravičenost do nastopa v ženski konkurenci. Tudi v tekih na razdalje od 400 do 1000 m.

Semenya se je proti tej odločitvi sicer dolgo neuspešno borila, tudi na mednarodnem razsodišču (Cas) v Lozani, sama pa je ves čas vztrajno zavračala zahtevo, da si na umeten način s tako imenovanim protidopingom znižala vrednost testosterona v telesu.

Mykolas Alekna
Sportal Svetovni prvak Čeh: vesel za zlato, a večji pomen ima nekaj drugega

Nazadnje je na SP nastopila leta 2017 v Londonu, ko je osvojila tretje zlato odličje v teku na 800 m. Leto pozneje je na igrah Commonwealtha osvojila dvojček zmag - na 800 in 1500 m. To je bilo njeno zadnje veliko tekmovanje. Letos pa je bila tako prisiljena zamenjati svojo priljubljeno razdaljo.

"Kuham se!" je danes dejala Semenya po tekmi: "Bilo je vroče, nisem zdržala tempa, poskušala sem vztrajati, kolikor sem lahko. Ampak ... to je vse del igre." | Foto: Reuters "Kuham se!" je danes dejala Semenya po tekmi: "Bilo je vroče, nisem zdržala tempa, poskušala sem vztrajati, kolikor sem lahko. Ampak ... to je vse del igre." Foto: Reuters

"Bilo je vroče, nisem zdržala tempa"

"Kuham se!" je danes dejala Semenya po tekmi: "Bilo je vroče, nisem zdržala tempa, poskušala sem vztrajati, kolikor sem lahko. Ampak ... to je vse del igre."

Kot je po kvalifikacijah še dodala Semenya, je bila vseeno zadovoljna, da je nastopila na prvenstvu. "Mislim, da je super, da lahko tečem tukaj," je menila: "Že zgolj to, da lahko končam 5 kilometrov, je zame blagoslov. Učim se in pripravljena sem se naučiti še več."

Južnoafričanka na petkilometrski razdalji sicer to sezono ni imela dobrega izida; njen najboljši je bil 15:31,50 in je na afriškem prvenstvu končala šele kot šesta, a se je na SP uvrstila zaradi odstopov drugih tekmovalk.

Kristjan Čeh
Sportal Čeh četrti Slovenec s kolajno na SP, Kozmus v zlatem klubu ni več sam
Kristjan Čeh
Sportal Kristjan Čeh svetovni prvak, Lia Apostolovski 12., udarec za rekorderja Warholma
Shelly Ann Fraser-Pryce
Sportal Neverjetna rekordna Jamajčanka: bog mi je dal darilo
Ne spreglejte