Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 7. 2023,
13.58

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

atletika Caster Semenya

Torek, 11. 7. 2023, 13.58

9 mesecev, 2 tedna

Caster Semenya

Dvakratna olimpijska prvakinja dobila pritožbo v Strasbourgu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Caster Semenya | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Dvakratna olimpijska prvakinja v atletiki Caster Semenya je zmagala v boju proti predpisom Svetovne atletske zveze glede testosterona. Tekačica iz Južne Afrike je dobila pritožbo na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP). Sodniki so v Strasbourgu ugotovili več kršitev človekovih pravic, ugotovili so diskriminacijo 32-letnice.

Caster Semenya, dvakratna olimpijska zmagovalka v teku na 800 metrov in trikratna svetovna prvakinja, se je pred tem neuspešno pritožila tudi na Mednarodno športno sodišče Cas in švicarsko zvezno vrhovno sodišče, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Svetovna atletika od Semenye namreč zahteva, da naj jemlje tako imenovani anti-doping oziroma zaviralce testosterona, če še želi tekmovati v ženski konkurenci. Športnica ima po naravi v krvi visoko raven tega hormona, proti zahtevam atletskih oblasti pa se bori že vrsto let. Zdaj ji je pritrdilo evropsko sodišče ESČP.

Za zdaj ni jasno, kakšne učinke bo imela sodba na pravila v športu, piše dpa. Toda to bi lahko prisililo Cas, da pregleda predpise, ki od Semenye in drugih interspolnih športnikov zahtevajo, da umetno znižajo svojo naravno visoko raven testosterona, da lahko tekmujejo na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih.

Novembra 2018 je krovna mednarodna zveza na področju atletike uvedla omejitev testosterona v nekaterih disciplinah za upravičenost do nastopa v kategoriji žensk.

Semenya je javno objavila, da ima visoke naravne ravni testosterona, vendar se ni hotela podrediti novim pravilom. Ni se želela podvreči nikakršnemu zdravljenju, ki bi znižalo njene naravne ravni hormonov pod določeno mejo, da bi lahko tekla na 800 metrov.

Medtem pa se je že odzvala tudi Svetovna atletika, ki kljub sodbi ESČP v prid Semenye za zdaj ne bo spremenila pravilnika o testosteronu.

"Za zdaj ostajajo v veljavi predpisi, ki jih je odobril izvršni odbor marca 2023," so danes zapisali pri zvezi. Mednarodna krovna organizacija meni, da pravila o transspolnosti "še naprej ostajajo nujno, primerno in sorazmerno sredstvo za zaščito poštene konkurence v kategoriji žensk".

Preberite še:

Gabby Thomas
Sportal Američanka in Jamajčan hitra kot še nihče letos
Sydney McLaughlin-Levrone
Sportal Ameriška atletinja poskrbela za najboljši izid sezone
Nika Glojnarič
Sportal Glojnaričeva drugič v karieri pod 13, Ferjan prvič pod 46 sekundami
Ne spreglejte