Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2024,
13.20

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Matic Ian Guček Neja Filipič atletika Anita Horvat

Torek, 11. 6. 2024, 13.20

1 teden, 1 dan

EP v atletiki, Rim, 5. dan

Anita Horvat izpadla v polfinalu EP, Neja Filipič 18. v kvalifikacijah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
Anita Horvat | Horvatova je ostala brez finala. | Foto Reuters

Horvatova je ostala brez finala.

Foto: Reuters

Anita Horvat je na rimskem evropskem prvenstvu v atletiki polfinalni tek na 800 metrov končala s časom 2:04,30 in dosegla skupno 16. izid. S tem je bronasta na lanskem dvoranskem EP ostala brez finala. Z 18. izidom kvalifikacij je brez finala v skoku v daljino ostala tudi Neja Filipič, sprinterska štafeta pa nastopa ni končala.

Anita Horvat, slovenska rekorderka na 400 metrov je sicer zelo dobro začela nastop in bila po startu kmalu na čelu kolone, a sta jo že pred začetkom zadnjega kroga prehiteli dve tekmovalki, nato se je znašla sredi skupine popolnoma zaprta. Nedolgo zatem se je znašla na repu tekačic in končala daleč od boja za najvišja mesta.

"Začela sem se spotikati, posebej v prvem zavoju zadnjega kroga, ko sem se desetkrat spotaknila, tekmica za mano me je večkrat pohodila. Potem sem se priključila skupini. Pozneje se je še ena tekmovalka postavila pred mano in sem se morala ustaviti, drugače bi padla, ter izgubila stik s skupino," je odločilni drugi krog strnila Hrovatova.

V tej sezoni na prostem je tekla le na treh tekmah, v zimski pa ni tekmovala. "Ponavadi je velika tekma avgusta, ko je za nami že vsa sezona. Poleg tega sem imela v začetku sezone še zdravstvene težave in bi bilo zame bolje, da bi bilo EP pozneje. Tako se zdaj usmerjam v olimpijske igre avgusta v Parizu," je še povedala Horvatova.

Filipičeva nastopila že drugič, štafeta brez rezultata

Neja Filipič je zasedla 18. mesto. | Foto: Peter Kastelic/AZS Neja Filipič je zasedla 18. mesto. Foto: Peter Kastelic/AZS Neja Filipič je po sedmem mestu v troskoku nastopila še v skoku v daljino in 6,53 metra je bilo dovolj za končno 18. mesto. "Vesela sem, da sem presegla 6,50 metra in se spomnila svojih mlajših let. Končno sem to daljino dosegla tudi na EP. Zadnjič sem v skoku v daljino skakala januarja letos v dvorani. Tokrat se mi je uspelo ogreti na začetku tekme in sem se tudi spomnila, kako je treba skakati v daljino. Upam, da bom v nadaljevanju sezone bolje začenjala tekme, do zdaj sem najbolje skakala v zadnjih serijah," je povedala Filipičeva.

Slovenska štafeta na 4 x 100 metrov zaradi napake v zadnji predaji ni končala nastopa. Tekli so Anej Čurin Prapotnik, Andrej Skočir, Jernej Gumilar in Matevž Šuštaršič. "Začeli smo dobro kot na balkanskem prvenstvu, s Šuštaršičem imava predajo dobro naštudirano. V Izmirju je napako naredila druga predaja, tokrat je bila uspešna. Nato je Čurin pobegnil ali pa je Skočirja malo zmanjkalo. Bomo morali pogledati posnetek, saj nisem dobro videl, kaj se je zgodilo, ker so mi tekmovalci zakrili pogled. Če bi zadnja predaja stekla, kot bi morala, bi bili blizu državnemu rekordu ali pa bi ga celo tekli," je po nastopu povedal Gumilar.

EP v atletiki, Rim, discipline s slovensko udeležbo:

Moški:
4 X 100 m, kvalifikacije:
1. Francija 3:00,77
2. Belgija 3:01,09
3. Nemčija 3:01,44
...
Slovenija odstop zaradi napake v predaji (Anej Čurin Prapotnik, Andrej Skočir, Jernej Gumilar, Matevž Šuštaršič)

Ženske
Daljina, kvalifikacije:
1. Malaika Mihambo (Nem) 7,03
2. Annik Kaelin (Švi) 6,83
3. Hilary Kpatcha (Fra) 6,82
...
18. Neja Filipič (Slo) 6,53

800 m, polfinale:
1. Keely Hodgkinson (VBr) 1:58,07
3. Anais Bouroin (Fra) 1:58,65
2. Majtie Kolberg (Nem) 1:58,74
...
16. Anita Horvat (Slo) 2:04,30

Zvečer še Guček in dekleti na 10 kilometrov

Matic Ian Guček bo po državnem rekordu, ki ga je tekel v polfinalu, nocoj ob 21.05 nastopil v finalu na 400 metrov ovire. V polfinalu je imel tretji dosežek med vsemi.

Proti koncu večernega sporeda bo še tek na 10 kilometrov, kjer ni bilo kvalifikacij in se bodo atletinje takoj pomerile za medalje, med udeleženkami bosta tudi Slovenki Klara Lukan in Liza Šajn.

Matic Ian Guček
Sportal Guček z novim rekordom v finale, odpoved štafete 4 x 400 m
Neja Filipič SP Budimpešta
Sportal Neja Filipič sedma v finalu EP v troskoku, Lia Apostolovski deveta, Rok Ferlan 15. v Evropi
Ne spreglejte