Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 6. 2024,
23.57

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Gesi Felicitas Krause Wojciech Nowicki Ciara Mageean Karoline Bjerkeli Grovdal Yemaneberhan Crippa Gabriel Tual Dina Asher-Smith Neja Filipič atletika Rok Ferlan Lia Apostolovski

Nedelja, 9. 6. 2024, 23.57

1 teden, 3 dni

Rim, EP v atletiki, 3. dan

Neja Filipič sedma v finalu EP v troskoku, Lia Apostolovski deveta, Rok Ferlan 15. v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
Neja Filipič SP Budimpešta | Neja Filipič je osvojila sedmo mesto na evropskem prvenstvu. | Foto Reuters

Neja Filipič je osvojila sedmo mesto na evropskem prvenstvu.

Foto: Reuters

Tretji dan evropskega prvenstva v atletiki v Rimu so podelili devet kompletov posamičnih medalj, v dveh končnih odločitvah, v skoku v višino in troskoku, je imela predstavnici tudi Slovenije. Krono najhitrejše sprinterke si je z zmago na 100 m nadela Britanka Dina Asher-Smith (10,99). Neja Filipič je v troskoku zasedla sedmo mesto s 14,12 metra. Lia Apostolovski je v finalu skoka v višino končala na devetem mestu z 1,90 metra. Rok Ferlan i je v polfinalu na 400 m zasedel sedmo mesto v skupini in imel skupno 15. izid.

Andrej Skočir
Sportal Skočir na EP izpadel na 200 m, Agata Zupin pa na 400 m ovire

Krono najhitrejše sprinterke si je z zmago na 100 m nadela Britanka Dina Asher-Smith (10,99). Asher-Smith je edina tekla pod 11 sekundami za svoje drugo zlato na 100 m na EP po Berlinu 2018. Ima še dve zlata na 200 m (2016 in 2018) ter še eno v štafeti 4x100 (2018). Le štiri stotinke za njo sta bili Poljakinja Ewa Swoboda (11,03) in Italijanka Zaynab Dosso, prvi je srebro pripadlo po fotofinišu.

Britanka Dina Asher-Smith je bila najhitrejša v ženskem šprintu. | Foto: Reuters Britanka Dina Asher-Smith je bila najhitrejša v ženskem šprintu. Foto: Reuters

Na 1500 m je slavila Irka Ciara Mageean s 4:04,66 pred Britanko Georgio Bell (4:05,33) in Francozinjo Agatho Guillemot (4:05,69). Nemki Gesi Felicitas Krause je z 9:18,06 pripadlo zlato na 3000 m zapreke, srebro je odšlo v Veliko Britanijo z Elizabeth Bird (9:18,39), tretja je bila Romunka Stella Rutto (9:22,36).

Na 800 m je bil prvi v cilju Francoz Gabriel Tual (1:44,87) pred Špancem Mohamedom Attaouijem (1:45,20) in Italijanom Catalinom Tecuceanujem (1:45,40). V metu kladiva je prva trojica presegla 80 m, naslov je po letu 2018 ponovno osvojil Poljak Wojciech Nowicki (80,95 m), trikrat srebrn na SP in enkrat na OI. Sledil mu je Madžar Bence Halasz (80,49 m), tretji je bil Ukrajinec Mihajlo Kočan (80,18 m).

Yemaneberhan Crippa je zmagal za Italijo v polmaratonu. | Foto: Reuters Yemaneberhan Crippa je zmagal za Italijo v polmaratonu. Foto: Reuters

Že zgodaj zjutraj so podelili dva kompleta medalj v najdaljših tekaških disciplinah. V Etiopiji rojen tekač Yemaneberhan Crippa je zmagal za Italijo v polmaratonu (1:01:03). Med atletinjami je bila na 21 km prva Norvežanka Karoline Bjerkeli Grovdal (1:08,09).

Sedemindvajsetletni Crippa je italijanski par posvojil pri petih letih in je Italiji priboril drugo zlato na EP, pred tem je že zmagal na 10.000 m na prvenstvu v Münchnu leta 2022. Njegov moštveni kolega Pietro Riva je osvojil srebro z le sekundo zaostanka, medtem ko so še trije Italijani, Pasquale Selvarolo, Eyob Faniel in Yohanes Chiappinelli, končali med deseterico najboljših ter tako svoji državi priborili tudi ekipno zmago. Tretji je bil v Eritreji rojeni Nemec Amanal Petros, ki je kot begunec prišel v Nemčijo pri 17 letih, za Crippo je imel le štiri sekunde zaostanka.

Bjerkeli Grovdal je vsestranska 33-letna norveška tekačica. | Foto: Reuters Bjerkeli Grovdal je vsestranska 33-letna norveška tekačica. Foto: Reuters

V ženskem polmaratonu je zmagala Grovdal, vsestranska 33-letna tekačica, ki je leta 2016 že osvojila evropski bronasti kolajni na 10.000 metrov in leta 2018 na 3000 metrov z zaprekami. Na evropskih prvenstvih v krosu je osvojila tudi rekordnih devet posamičnih kolajn. Romunka Joan Chelimo Melly, rojena v Keniji, je le osem dni po tem, ko je postala upravičena do nastopa za vzhodnoevropsko državo, osvojila srebro (1:08,55). Bron je pripadel Britanki Calli Hauger-Thackery, rojeni v Avstraliji, ki je zaostala le tri sekunde. Ekipno so zmagale Britanke.

Neja Filipič zaostala le za šestimi

Neja Filipič je najdlje skočila v šesti seriji. | Foto: Peter Kastelic/AZS Neja Filipič je najdlje skočila v šesti seriji. Foto: Peter Kastelic/AZS Neja Filipič je tretji dan evropskega prvenstva v atletiki v Rimu v troskoku zasedla sedmo mesto s 14,12 metra. Zlato je osvojila Španka Ana Peleteiro Compaore (14,85 m), bronasta na OI v Tokiu, srebro s turškim rekordom Tugba Danismaz (14,58 m), lanska evropska dvoranska prvakinja, bron pa Francozinja Ilionis Guillaume (14,43 m).

Filipičeva je v prvi in drugi seriji ostala brez izida, v tretji pa je pod pritiskom skočila 13,85 m. To ji je prineslo osmo mesto, s tem pa tudi zadnje, ki je še zagotavljalo preostale tri poskuse v finalu.

Članica ljubljanskega Massa je nadaljevala s 13,72 m in tretjim prestopom, zadnjo, šesto serijo pa je zaključila s 14,12 m in pridobila eno mesto. S tem je končala slovenske nastope dneva.

"Letos sem zelo stabilna pri daljavah okrog 14,10 in komaj čakam, da se mi posreči preskok še na večje daljave. Letos sem imela obenem že nekaj tekem, ko sem imela v prvih serijah prestope in sem se rešila v tretji. Tudi tokrat sem ostala zbrana. Uspelo mi je priti na osmi mesto, a sem skakala peta po vrsti Zato sem morala kar nekaj časa čakati na ostale, ki pa me niso prehitele. Potem sem imela še tri skoke in sem najboljšega prihranila za konec," je povedala Filipič.

V torek bo nastopila v kvalifikacijah skoka v daljino. "To bo odličen trening za prihode na odrivno desko. Mislim, da bom bolj sproščena kot tekmice. Letos nisem velikokrat skakala daljine in se bom lahko zabavala in le čakala na to, kaj mi bo uspelo. Mislim, da lahko tudi v tej drugi disciplini pridem v finale," je napovedala Filipič.

"Kljukico sem napravila in zdaj grem sproščeno naprej"

V skoku v višino je zlato osvojila Ukrajinka Jaroslava Mahučik (2,01 m). Ta marca v Glasgowu, kjer je bila tretja Lia Apostolovski, s srebrom ni ubranila zlata na dvoranskem SP, bila pa je tudi srebrna še na SP na prostem v Dohi leta 2019 in bronasta na olimpijskih igrah leta 2021 v Tokiu.

Druga je bila z 1,97 m Srbkinja Angelina Topić, tretja na prejšnjem EP na prostem, bronasta pa tokrat z 1,95 m evropska dvoranska podprvakinja iz leta 2021 Irina Gerašenko iz Ukrajine.

Na olimpijske igre je praktično že uvrščena. | Foto: Reuters Na olimpijske igre je praktično že uvrščena. Foto: Reuters Lia Apostolovski je gladko preskočila začetno višino na 1,82 m in prvič tudi 1,86 m, na 1,90 m pa je bila uspešna drugič in je bila tedaj osma. Na 1,93 m je letvico trikrat podrla in končala nastop.

"Sem zadovoljna, tekmovala sem suvereno, tehnično dobro in sem zadovoljna z napredkom. Sem še na začetku sezone, to je bila moja četrta tekma na prostem, sezona bo še dolga zaradi OI v Parizu, kamor sem praktično že uvrščena. Čeprav je EP zelo zgodaj, sem že zdaj dobro pripravljena in sem tehnično napredovala," je ocenila Lia Apostolovski.

Malo je tekmovalkam ponagajalo vreme in jim otežilo delo na zaletu. "Na višini po 1,90 m je začelo občasno močno deževati. Nekatere so imele s tem malo več sreče, druge malo manj. A so bili za vse enako težki pogoji. Kljukico sem napravila in zdaj grem sproščeno naprej ter gradim sezono na temelju tega EP. Zadovoljna sem s tem, kako sem izpeljala celotno prvenstvo," je dodala Apostolovskijeva, ki je redna finalistka velikih tekem v zadnjih letih.

Ferlanu uspel drugi najhitrejši tek doslej

Rok Ferlan želi letos nastopiti tudi na olimpijskih igrah. | Foto: Peter Kastelic/AZS Rok Ferlan želi letos nastopiti tudi na olimpijskih igrah. Foto: Peter Kastelic/AZS "Zadovoljen sem, uspel mi je drugi najhitrejši tek doslej. Malo več sem pričakoval glede na prvi krog, a noge so bile zaradi drugega nastopa na EP utrujene, tudi druga proga, na kateri sem tekel, ni najboljša. Zavoj je na njej težje izpeljati, tudi pregleda nad hitrejšimi tekmeci nisem imel, videl sem le Švicarja. Na startu sem se spotaknil v prvem koraku, a sem hitro prišel nazaj v ritem. Malo bolj rezervirano sem tekel prvih 200 m, potem pa sem dodajal. Hitrost mi na koncu ni padla in sem lahko zadovoljen," je nastop strnil Rok Ferlan.

Za finale je bilo treba teči 45,28 sekunde. "Dva najhitrejša teka sem pokazal na EP, to bi pred odhodom v Rim takoj sprejel, zdaj pa gledam naprej, nekaj sezone je še in tako tudi čas za popravljanje osebnega dosežka in s tem stopnjevanja za olimpijske igre, kamor se tudi želim prebiti," je dodal Ferlan.

Slovenija ima možnost tudi nastopa v štafeti 4 X 400 m. "Sam bi rad nastopil, vendar nam manjka en mož. Filip Jakob Demšar po prihodu s študija v ZDA ni veliko treniral te razdalje, da bi lahko ustrezno zamenjal poškodovana Luko Janežiča in Lovra Meseca Koširja. Bomo videli, kako se bomo določili mi in tudi vodstvo reprezentance," je pojasnil Ferlan.

Četverica v slovenski reprezentanci je nastopila že pred tem. Andrej Skočir je v prvem krogu kvalifikacij v teku na 200 m z 21,08 sekunde zasedel 19. mesto. Slovenska rekorderka Agata Zupin pa je bila 21. v teku na 400 m ovire s 57,83 sekunde. Oba slovenska predstavnika sta s tem izpadla.

Zgodaj dopoldne sta nastopila tudi slovenska maratonca na 21 km, na 52. mestu je polmaraton končal Primož Kobe (1:07:30), Anja Fink je bila 57. (1:16:24).

Izidi, končne odločitve (9):

Moški:
- 800 m:

1. Gabriel Tual (Fra)                          1:44,87
2. Mohamed Attaoui (Špa)                       1:45,20
3. Catalin Tecuceanu (Ita)                     1:45,40
- polmaraton, 21 km:
1. Yemaneberhan Crippa (Ita)                   1:01:03
2. Pietro Riva (Ita)                           1:01:04
3. Amanal Petros (Nem)                         1:01:07
...
52. Primož Kobe (Slo)                          1:07:30
- kladivo:

1. Wojciech Nowicki (Pol)                      80,95
2. Bence Halasz (Mad)                          80,49
3. Mihajlo Kočan (Ukr)                         80,18

Ženske:
- 100 m (+0,7 m/s):

1. Dina Asher-Smith (VBr)                      10,99
2. Ewa Swoboda (Pol)                           11,03
3. Zaynab Dosso (Ita)                          11,03
- 1500 m:
1. Ciara Mageean (Irs)                         4:04,66
2. Georgia Bell (VBr)                          4:05,33
3. Agathe Guillemot (Fra)                      4:05,69
- 3000 m zapreke:
1. Alice Finot (Fra)                           9:16,22
2. Gesa Felicitas Krause (Nem)                 9:18,06
3. Elizabeth Bird (VBr)                        9:18,39
- polmaraton, 21 km:
1. Karoline Bjerkeli Grovdal (Nor)             1:08,09
2. Joan Chelimo Melly (Rom)                    1:08,55
3. Calli Hauger-Thackery (VBr)                 1:08,58
...
57. Anja Fink (Slo)                            1:16:24
- višina:

1. Jaroslava Mahučik (Ukr)                     2,01
2. Angelina Topić (Srb)                        1,97
3. Irina Gerašenko (Ukr)                       1,95
...
9. Lia Apostolovski (Slo)                      1,90
- troskok:

1. Ana Peleteiro Compaore (Špa)                14,85
2. Tugba Danismaz (Tur)                        14,58
3. Ilionis Guillaume (Fra)                     14,43
...
7. Neja Filipič (Slo)                          14,12

Kvalifikacije s slovensko udeležbo:
Moški:

- 200 m, prvi krog:
1. Felix Svensson (Švi)                        20,52
2. Tomaš Nmejc (Češ)                           20,54
3. Erik Erlandsson (Šve)                       20,55
...
19. Andrej Skočir (Slo)                        21,08
- 400 m, polfinale:

1. Charles Dobson (VBr)                        44,65
2. Luca Sito (Ita)                             44,75
3. Alexander Doom (Bel)                        44,87
...
15. Rok Ferlan (Slo)                           45,63

Ženske, 400 m ovire, prvi krog:
1. Nikoleta Jichova (Češ)                      54,88
2. Eileen Demes (Nem)                          55,25
3. Yasmin Giger (Švi)                          55,33
...
21. Agata Zupin (Slo)                          57,83

Yemaneberhan Crippa
Sportal Polmaratonski zmagi v Italijo in na Norveško, Kobe 52., Finkova 57.
Lamont Marcell Jacobs
Sportal Na evropskem prvenstvu dvojno italijansko slavje na 100 m
Rok Ferlan
Sportal Ferlan do osebnega rekorda in polfinala, Demšar finale zgrešil za 15 stotink
Tina Šutej
Sportal Tina Šutej je odpovedala nastop na EP v Rimu
Ne spreglejte