Si ne morete privoščiti računalnika? Ekipa Vez-ja vam ga podari.

Na eni strani imamo odslužene računalnike in ljudi, ki ne vedo, kaj bi z njimi, na drugi pa otroke oziroma družine, ki računalnik potrebujejo, a si ga ne morejo privoščiti. Rešitev za njih je Vez-je.

1 / 2

Foto: Matej Leskovšek , Peter Škrlep

2 / 2

Foto: Matej Leskovšek , Peter Škrlep

Vse skupaj se je začelo s tvitom, ki ga je Jan, eden izmed članov ekipe Vez-je, opazil na spletu. Ena od mamic je namreč spraševala, ali kdo podari prenosni računalnik, ker si ga doma ne morejo privoščiti. Ker ima dovolj znanja o popravljanju računalnikov, je prišel na idejo, da bi lahko zbiral stare računalnike, jih popravljal in podarjal.

Svoj načrt je predstavil na Twitterju in kmalu se mu je pridružila ekipa mladih, s katero so začeli delati 17. decembra 2012. Nekaj mesecev pozneje so ustanovili še društvo Vez-je, se začeli oglaševati in zelo hitro dobili tudi prve odzive donatorjev.

Težave z iskanjem mladih Kot je dejal Jan, so bili nad dobrim odzivom donatorjev zelo presenečeni. Kar nekaj računalnikov imajo namreč že na zalogi, najbolj pa potrebujejo mlade, ki bi jim računalnik lahko podarili, čeprav jih je zagotovo veliko.

"Ugotovili smo, da je otroke, ki bi potrebovali računalnik, zelo težko najti, ker jih ni na družbenih omrežjih in na internetu, saj tega ga nimajo. Zdaj se bomo usmerili predvsem na šole, hkrati pa vse pozivamo, naj nas priporočijo ali kontaktirajo, če poznajo mlado osebo, ki nima računalnika," je povedala Katarina.

Ob tem je še zatrdila, da skrbijo za varstvo osebnih podatkov, anonimni pa so tudi prejemniki računalnikov, zato ni skrbi, da bi se pojavljale zlorabe.

Kdo vse lahko daruje? Donatorji so po besedah Jana dveh vrst:

- Denarni donatorji, ki denar nakažejo prek Pay Pala ali neposredno na TRR, ter - donatorji računalniške opreme, ki jih prav tako lahko kontaktirajo prek spletnega obrazca ali jih pokličejo.

Pri tem pa je pomembno to, da je računalnik, ki ga želite podariti, v tako dobrem stanju, da je še za ponovno uporabo, torej mora imeti določene minimalne specifikacije. Kot je povedala Katarina, se na primer izogibajo CRT-zaslonom, saj so ti slabi za oči. Prav tako ne želijo sprejemati 25 let starih računalnikov, saj ti niso več uporabni. "Nočemo postati smetišče," je izpostavil Jan, Katarina pa je ob tem poudarila, da sprejemajo tudi pokvarjeno opremo, saj se jo pogosto da popraviti.

Donator je sicer lahko vsak, posameznik ali podjetje, pa tudi šole, "čeprav so šole bolj ciljni uporabnik", je še pojasnil Tilen.

Dobro delo na dveh področjih Ekipa Vez-ja v vsa popravila in druge obveznosti, povezane z društvom, vlaga svoj prosti čas. To pomeni, da računalnikov ne popravljajo dnevno, ampak se na določen dan dobijo, popravijo pet računalnikov za, na primer, ljubljansko regijo (pokrivajo tudi druge regije po Sloveniji) in jih potem naslednji teden oddajo. "Da bi to delali dnevno, ne bi šlo, saj nimamo dovolj časa," je pojasnil Jan.

Njihova motivacija za prostovoljno delo je predvsem dobro delo na dveh področjih. Eno so ljudje v Sloveniji, ki si zaradi krize ne morejo privoščiti računalnika, drugo pa je okolje, saj se s ponovno uporabo računalnikov zmanjša tudi vpliv odpadkov na okolje.

"Ko daš nekomu računalnik in ko se zave, da ga bo imel čisto zase – to veselje v očeh je nepopisno in v trenutku veš, da delaš prav," je povedala Katarina.

Težko verjeti v takšno dobroto Na začetku pa niso bili vsi tako prepričani, da računalnike zares dajejo zastonj. Sploh v teh kriznih časih je nekako pričakovano, da nič ni zastonj. To je menila tudi ena izmed mamic, ki jih je kontaktirala, saj jih je prosila, ali lahko računalnik plačuje po obrokih. "Komaj sem jo prepričal, da računalnike dajemo zastonj," je povedal Jan.

Junaki v očeh mnogih si med drugim želijo k projektu pritegniti tudi druge prostovoljce, ki bi želeli pomagati na tem področju, saj bi tako lahko popravili več računalnikov naenkrat. Trenutno zaradi pomanjkanja časa ne morejo popraviti toliko računalnikov, kot bi si želeli.

Njihov cilj je tudi ozaveščati ljudi, predvsem mlade, in jim pomagati, da bi dobili potrebna znanja, s katerimi bi tudi sami lahko popravili kakšno napako na svojem računalniku in jim ne bi bilo treba plačevati dragih popravil.

Ekipo sestavljajo: Jan Ferme, Katarina Pirš, Tilen Držan, Peter Pečenko, Matjaž Gerčar, Ana Colja in Samo Čeh. Jan, Peter, Matjaž in Samo so zadolženi za zbiranje in popravljanje računalnikov, Katarina za koordinoacijo in odnose z javnostmi, Tilen za oblikovanje (predvsem spletne strani, plakatov, vizitk …), Ana pa predvsem za razpise, saj drugi z birokracijo nimajo veliko izkušenj.
Kriteriji za prejem računalnika • v družini je vsaj en šolajoči se otrok ali mladostnik, • ta je mlajši od 25 let in • ima stalno prebivališče v Sloveniji. Če želite predlagati nekoga drugega, se mora ta oseba strinjati z oddajo prijave v njegovem imenu, interna komisija pa preverja primernost glede na prejemanje socialne pomoči in druge dejavnike Sebe ali koga drugega lahko predlagate na spletni strani Vez-ja .
Ni res, da Slovenci nimamo junakov. Veliko jih je, le poiskati jih je treba. V težkih časih je to izziv. A vsak dan pišemo zgodbe o pogumu in uspehih. Junaki so včasih znana imena, drugič pa povsem vsakdanji in preprosti ljudje, sosedje iz vaše ulice. V rubriki Junaki za jutri predstavljamo ljudi s pogumom in dosežki. Želimo pokazati, da je mogoče tudi v Sloveniji nekaj doseči, da imamo zmagovalce in prvake. Poskrbeli bomo, da zgodbe, ki si zaslužijo pohvalo, pridejo do naših bralcev. Če imate sami predlog za kakšno osebo, ki bi si po vašem mnenju zaslužila pozornost v tej rubriki, pišite na naslov newsdesk@tsmedia.si.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano