Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 1. 2014,
16.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

natečaj

Petek, 10. 1. 2014, 16.11

8 let

Pravljična Slovenija izpod rok osemletnega Maksa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tokratni junak ni tipičen pravljični junak, ki bi pred zlobnim zmajem rešil princesko, temveč osemletni Maks Lenart Černelč, ki je s svojo risbico prepričal komisijo in bil izbran med prvih 30.

Maks Černelč se je namreč prek Osnovne šole Majde Vrhovnik v Ljubljani prijavil na otroški ustvarjalni natečaj Doodle 4 Google z naslovom Slovenija in jaz. Na natečaju je sodelovalo 3000 otrok iz 220 osnovnih šol, Maksu pa se je uspelo uvrstiti med trideseterico finalistov.

Maks je zaradi spinalne mišične atrofije na invalidskem vozičku Maks se že od rojstva bori s spinalno mišično atrofijo, kar pomeni, da so njegove mišice tako slabotne, da ne opravljajo svoje funkcije. Zaradi tega je vezan na invalidski voziček, bolezen pa je za seboj potegnila kup drugih zdravstvenih težav, od težav z dihanjem do osteoporoze. Njegov vsakdan zajema delovne terapije, fizioterapije, doma dvakrat na dan izvaja respiratorne terapije, enkrat na dan hidroterapijo, enkrat na dan pa mora tudi na "stojko" oziroma na noge.

Maks sicer obiskuje osnovno šolo, a kot je pojasnila njegova mama Mateja, je bil denimo lani zaradi bolezni v šoli prisoten le petdeset dni. V šoli ima spremljevalca Leva "s katerim se super razumeva", sicer pa učiteljica enkrat na teden pride tudi k njemu na dom.

Preplet zgodovine in sedanjosti, zime in poletja, noči in dneva … Že uvrstitev v finale je zanj osebno velik uspeh. "Naslov moje risbe je Pravljična Slovenija, rdeča nit pa so lepote in znamenitosti Slovenije, zgodovina in sedanjost, noč in dan, zima in poletje. Vse se prepleta, vse je povezano med seboj. Na sliki sem tudi jaz z atijem in mamo ter sošolci Urbanom, Svitom, Aljažem, Majem in Ano, s katerimi se igram. Na sliki so tudi Tina Maze, Primož Kozmus, Darko Đurić, Goran Dragić, Robert Kranjec, Anže Kopitar in Petra Majdič," svojo risbico navdušeno opiše Maks.

"Poleg risanja se najraje igram z lego kockami, ko bom velik, pa bi rad postal znanstvenik, morda astronom," pojasni zgovoren mali mož, ki ima tudi simpatijo Ano.

Z veseljem ustreže naši prošnji, da bi kaj narisal, čeprav to pomeni menjavo stola in stalno prisotnost mame, ki mu v roki menjava želene barve flomastrov.

Ker so flomastri za njegove slabotne roke najboljše pisalo, jih uporablja tudi za pisanje v šoli.

Njegova končna uvrstitev na natečaju je zdaj odvisna od spletnega glasovanja, ki poteka do 14. januarja.

Risbice vseh finalistov bodo od 15. januarja razstavljene v Mestnem muzeju v Ljubljani, ko bo potekala tudi podelitev nagrad.

Ne spreglejte