Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 7. 2019,
16.39

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Natisni članek

tekstilna industrija stečaj podjetje Arum Mura

Torek, 30. 7. 2019, 16.39

4 leta, 8 mesecev

Zaposleni v Arumu danes dokončno zaključili z delom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

podjetje mura | Tudi sindikalistka Jolanka Horvat je povedala, da so delavci danes še zadnjič prišli na delo, da bi se lahko na pogorišču Mure še kdaj vzpostavila tekstilna dejavnost, pa sama ne vidi možnosti. | Foto STA

Tudi sindikalistka Jolanka Horvat je povedala, da so delavci danes še zadnjič prišli na delo, da bi se lahko na pogorišču Mure še kdaj vzpostavila tekstilna dejavnost, pa sama ne vidi možnosti.

Foto: STA

Nekaj manj kot 200 zaposlenih v družbi Arum, ki je nastala na pogorišču nekoč tekstilnega velikana Mure in je ta mesec pristala v stečaju, je opoldne po opravljenih zadnjih delih še zadnjič zapustilo svoja delovna mesta. Stečajni upravitelj Igor Bončina in sindikalistka Jolanka Horvat menita, da je s tem konec tekstilne industrije na tej lokaciji.

Bončina je sredi julija odpovedi iz poslovnega razloga izročil vsem 243 delavcem, večina med njimi pa je do danes še opravljala preostale naloge. "Danes smo zaključili še zadnja dela, nato pa si z delavci segli v roke. Tako se je 94-letna zgodba o Muri zaključila," meni stečajni upravitelj.

Možnosti, da bi na tej lokaciji lahko nastala nova, že četrta zgodba, po njegovih besedah ni, saj Arum ni niti lastnik nepremičnine, v kateri se nahajajo stroji. V prihodnjih dneh bodo pričeli z njihovo demontažo in prodajo ter unovčevanjem ostalega premoženja.

zaposlitev zavod za zaposlovanje delo
Novice 243 delavcev Aruma je dobilo odpovedi

Delavci bodo upravičeni do prednostnih terjatev, nazadnje so dobili aprilski del plače, ostali so tudi brez regresa. | Foto: STA , Delavci bodo upravičeni do prednostnih terjatev, nazadnje so dobili aprilski del plače, ostali so tudi brez regresa. Foto: STA , Delavci nazadnje dobili aprilski del plače, ostali tudi brez regresa

Po njegovih besedah je bilo za zaposlene v celoti poskrbljeno tako na zavodu za zaposlovanje in jamstvenem skladu. Predstavniki enih in drugih so se z njimi tudi sestali in jim skupaj s stečajnim upraviteljem pojasnili, kakšne so njihove dolžnosti pri uveljavljanju pravic.

Delavci bodo upravičeni do prednostnih terjatev, nazadnje so dobili aprilski del plače, ostali so tudi brez regresa. Bončina je zagotovil, da jim bo pri prijavi terjatev pomagal, koliko jim bo uspelo zbrati denarja iz stečajne mase, pa za zdaj še ne more napovedati. To je po njegovem odvisno predvsem od uspešnosti prodaje strojev, na katerih pa ima hipoteko Furs.

Ni možnosti, da bi se na pogorišču Mure še vzpostavila tekstilna dejavnost

Tudi sindikalistka Jolanka Horvat je povedala, da so delavci danes še zadnjič prišli na delo, da bi se lahko na pogorišču Mure še kdaj vzpostavila tekstilna dejavnost, pa sama ne vidi možnosti. Težko bo tudi delavkam in delavcem, ki so ostali brez zaposlitve, saj gre pretežno za starejše. "Ne smemo dovoliti, da bi to vplivalo na nas. Moramo iti naprej in iskati delo," je še dodala Horvatova.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je sredi julija v pogovoru za STA sicer povedal, da je država pripravljena priti nasproti, če bi na pogorišču Mure nastala še četrta zgodba. Priložnost vidi npr. v bolj specializirani nišni proizvodnji v tekstilnem sektorju.

Lastnik Aruma Dušan Gomboc je stečaj predlagal 1. julija, sklep sodišča o stečaju je bil objavljen 8. julija.

Dnevnik in Večer
Novice Sindikat novinarjev nasprotuje odpuščanju v Večeru
Gvido Novak
Novice Predsednik sindikata vojakov zapustil obravnavo #video
Ne spreglejte