Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 7. 2019,
11.44

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,67

25

Natisni članek

Gvido Novak Alenka Ermenc vojaki Slovenska vojska

Torek, 30. 7. 2019, 11.44

4 leta, 8 mesecev

Predsednik sindikata vojakov zapustil obravnavo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,67

25

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvido Novak je današnjo obravnavo v disciplinskem postopku zaradi njegovega domnevnega kršenja vojaške discipline zapustil po vsega nekaj minutah. Kot je pojasnil, v postopku ni želel sodelovati, ker je bila obravnava zaprta za javnost, po njegovi interpretaciji zakonodaje pa bi morala biti odprta.

"Vse, kar želimo, je, da se spoštujejo predpisi in da se dela v skladu s predpisi," je povedal Gvido Novak. Obravnavo je disciplinski organ zaprl za javnost na podlagi pravil službe v Slovenski vojski (SV), vendar pa je Novak prepričan, da je Zakon o pravdnem postopku, po katerem se vodijo disciplinski postopki v SV, nad omenjenimi pravili. "To pa pomeni, da bi bilo vodenje disciplinskega postopka na zaprti obravnavi nezakonito, zato v tem ne želim sodelovati," je dodal.

Alenka Ermenc
Novice Ermenčeva zoper predsednika sindikata uvedla disciplinski postopek

Zato je Novak podal le pisno izjavo oz. zagovor, kjer se je skliceval predvsem na 76. člen ustave, ki opredeljuje sindikalno svobodo. Dodatno pa je pojasnil, da je vse, kar se mu očita, naredil v vlogi predsednika SVS ter na podlagi usmeritev sveta sindikata in sklepov njegovega izvršnega odbora.

V celoti zavrnil očitke

Tudi v pisni izjavi, ki jo je posredoval disciplinskemu organu, je Novak v celoti zavrnil očitke in poudaril, da je bil postopek uveden zaradi izjav, ki jih je podal ob uresničevanju ustavne pravice do sindikalne svobode. "Zato uvedbo in vodenje neupravičenega disciplinskega postopka razumem kot resno oviranje uresničevanja sindikalnih pravic," je navedel.

Pravi, da ni kršil vojaške discipline in da ni škodoval svojemu delodajalcu

Zatrdil je, da z izjavami v člankih in prispevkih ni kršil vojaške discipline in da ni z ničemer moralno in materialno škodoval svojemu delodajalcu. "Popolnoma absurdno bi bilo, če bi za izjave v vlogi predsednika sindikata moral pridobivati soglasje nadrejenega v Slovenski vojski," je pripomnil.

Hrvaški vojaki v Afganistanu
Novice Napadli hrvaške vojake v Afganistanu, eden umrl

Delovanje, ki mu ga očita vrh vojske, se po njegovih navedbah tudi v ničemer ne razlikuje od njegovega delovanja v vlogi predsednika sindikata v zadnjih desetih letih. Tako doslej za izjave, ki jih je podajal pri uresničevanju sindikalnih pravic, ni nikoli pridobival soglasja svojih nadrejenih. To doslej nikoli ni bilo sporno, niti ga na dolžno pridobivanje pooblastila za dajanje izjav za medije nihče ni opozoril.

Sicer pa je načelnica generalštaba SV Alenka Ermenc po njegovi oceni z nekaterimi navedbami okrnila videz nepristranskega odločanja v predmetnem postopku. Kot je navedel, je namreč še pred odločanjem v postopku nakazala, kakšno odločitev bi bilo treba sprejeti.

Podporo SVS je že v ponedeljek izrazil Sindikat policistov Slovenije, danes pa še Sindikat zdravstva Slovenije SPUKC. Po njihovem prepričanju gre za napad na svobodo sindikalnega delovanja in politično motiviran pregon.

Ermenčeva je disciplinski postopek zoper Novaka uvedla zaradi domnevne težje kršitve vojaške discipline. Iz sklepa o uvedbi postopka je razvidno, da naj bi predsednik SVS v času od 12. aprila do 7. maja letos brez pooblastila ali soglasja nadrejenega podajal izjave in stališča, ki materialno in moralno škodujejo ali bi lahko škodovale interesom delodajalca.

V SV so za STA pojasnili, da disciplinskega postopka ne komentirajo, dokler je še v teku. So pa pojasnili, da se je pripadnik obravnave v udeležil in podal pisni zagovor, nato pa jo zapustil. Disciplinski organ bo zadevo nadaljeval v skladu s predpisi in ko bo ugotovil, da ima vse dokaze, tudi sprejel in razglasil odločitev, so še pojasnili v Slovenski vojski.

Ne spreglejte