SiolNET. Novice Svet
5,41

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Napadli hrvaške vojake v Afganistanu, eden umrl

5,41

termometer

Hrvaški vojaki v Afganistanu
Foto: STA

Eden od treh hrvaških vojakov, ki so jih v Afganistan napotili marca, je umrl, potem ko se je samomorilec s trikolesnikom zaletel v njihovo vozilo ravno v trenutku, ko je pri njem razneslo bombo. Dva vojaka sta huje poškodovana. Slovenski vojaki v napadu niso bili udeleženi.

Šlo naj bi za osamljeni napad, preostali vojaki pa so na varnem, je dejal hrvaški obrambni minister Damir Krstičević.

Žrtve so del zavezniških specialnih enot pod britanskim poveljstvom

V napadu je umrl 27-letni vojak, ki je imel hude poškodbe glave, drugi ima zlom stegnenice, tretji, 32-letnik, pa ima poškodovano roko. Na Hrvaškem se pripravljajo na to, da jih bodo čim prej prepeljali v domovino, kjer bodo poškodovana vojaka zdravili naprej.

Vsi trije vojaki, dva od njih sta profesionalna vojaka pet let, so del specialnih enot, dodeljenih zavezniškim specialnim enotama pod poveljstvom Velike Britanije v taborišču Gibson ob kabulskem letališču Kaja. Njihova vloga je svetovalna, sodelujejo predvsem pri urjenju afganistanskih specialcev, pojasnjujejo hrvaški mediji.

Hrvaški vojaki v Afganistanu Foto: STA

Napadeni vojaki so mentorji in svetovalci

Hrvaški mediji poročajo, da to ni prvi primer takšnih osamljenih napadov. V Kabulu so že bili tarča posameznega napadalca, a takrat poškodbe niso bile tako resne.

Tokratni napad se je zgodil le 200 metrov od taborišča Lion, kamor sta se poleg napadenega vozila napotila še dva oklepnika. Ta napad toliko bolj preseneča tako hrvaško vojsko kot vse zavezniške enote v Afganistanu, ker vsi hrvaški vojaki v Afganistanu delujejo kot svetovalci in mentorji, ne pa v neposrednih spopadih z uporniki, je poudaril glavni direktor glavnega štaba hrvaške vojske, viceadmiral Robert Hranj.

Hrvaški vojaki v Afganistanu Foto: STA

Slovenski vojaki v misijah in operacijah po svetu

Slovenska vojska ima osem vojakov v Afganistanu (podatki od 19. junija 2019), njihova vloga je prav tako izključno svetovalna in mentorska. Kot so danes sporočili z obrambnega ministrstva v Ljubljani, se pripadniki devetega kontingenta Slovenske vojske na misiji Odločna podpora v Afganistanu počutijo dobro in opravljajo dodeljene naloge.

"Kontingent ima mandat za naloge usposabljanja, sodelovanja in pomoči afganistanskim varnostnim silam in ustanovam. Delujejo v zahodnem delu Afganistana, in sicer v Poveljstvu za usposabljanje in svetovanje Zahod v Heratu," so sporočili z ministrstva za obrambo.

Slovenija sodeluje tudi v drugih mednarodnih operacijah in misijah kot partnerica in polnopravna članica zavezništva Nato in EU, zato so slovenski vojaki še na Kosovu, v Libanonu, Siriji, Bosni in Hercegovini, Makedoniji, Srbiji, Iraku in Latviji ter v operaciji EUNAVFOR MED Sophia, katerih naloga je sodelovanje pri reševanju problematike tihotapljenja ljudi ter ilegalnih migracij v regiji.

Minister za obrambo Karl Erjavec je hrvaškemu obrambnemu ministru Damirju Krstičeviću ob smrti vojaka izrazil sožalje v imenu Ministrstva za obrambo Republike Slovenije. Hkrati je minister Erjavec zaželel čim prejšnje okrevanje dvema pripadnikoma hrvaškega kontingenta, ki sta bila težko ranjena v današnjem napadu v Kabulu.

Hrvaški vojaki v Afganistanu Foto: STA

Komentarji

12

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • bog1953 / 24.07.2019. ob 16:04 +6 - 1

  V tuji državi si sovražnik in ne moreš pričakovati, da te bodo božali.

  +6 - 1
 • mimi129 / 24.07.2019. ob 15:33 +7 - 3

  LOGIK_69, kaj pravzaprav imajo iskati hrvaški vojaki v Afganistanu ? Kaj imajo tam iskati ZDA in kaj je imela Rusija ? Kaj so imele ZDA s kompanijo l.2003 iskati v Iraku? Nafto, seveda. Torej, kaj je vzrok migracij ? Kdo in kaj je pravzaprav izvirni vzrok islamskih fundamentalistov ? ZDA in nafta.

  +7 - 3
 • uporabnik51 / 24.07.2019. ob 17:08 +4 - 1

  Še biblija pravi, da kdor z mečem maha, bo z mečem pokončan.

  +4 - 1
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin