SiolNET. Novice Slovenija
3,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ermenčeva zoper predsednika sindikata uvedla disciplinski postopek

3,76

termometer

Alenka Ermenc | Načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc Gvidu Novaku očita, da je v vlogi predsednika sindikata huje kršil vojaško disciplino. | Foto: STA
Načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc Gvidu Novaku očita, da je v vlogi predsednika sindikata huje kršil vojaško disciplino. Foto: STA

Načelnica generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenka Ermenc je zoper predsednika Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvida Novaka uvedla disciplinski postopek zaradi sindikalnega delovanja, so danes sporočili iz sindikata. Načelnica Novaku očita, da je v vlogi predsednika SVS huje kršil vojaško disciplino. Obravnava v postopku bo v torek.

V sindikatu so sporočilu za javnost priložili sklep o uvedbi disciplinskega postopka. Kot je razvidno iz njega, je predsednik SVS Gvido Novak utemeljeno osumljen, da je od 12. aprila do 7. maja letos brez pooblastila ali soglasja nadrejenega podajal izjave in stališča, ki materialno in moralno škodujejo ali bi lahko škodovale interesom delodajalca.

"Za noben sindikat v nobenem zakonu, tudi v zakonu o obrambi ne, niso določene nikakršne omejitve sindikalnega delovanja, saj bi omejitve pri zastopanju zaposlenih v okviru sindikalnega delovanja bile protiustavne. Kar si je dovolila načelnica generalštaba, je v demokratični državi nedopustno," so se v SVS odzvali na uvedbo disciplinskega postopka.

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvido Novak je zaradi sindikalnega delovanja v disciplinskem postopku. | Foto: STA Predsednik Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvido Novak je zaradi sindikalnega delovanja v disciplinskem postopku. Foto: STA Ob tem so napovedali, da bosta SVS in Novak zoper Alenko Ermenc vložila kazensko ovadbo "zaradi preprečevanja in onemogočanja ter oviranja svobodnega združevanja in izvajanja sindikalne dejavnosti pripadnikov SV". Če bo prišlo do vodenja disciplinskega postopka, bo SVS podal kazensko ovadbo tudi zoper podpolkovnika Tomislava Komca, ki ga je načelnica pooblastila za vodenje odločanja v postopku.

Ermenčevi v SVS tudi očitajo, da poskuša "uvesti nove standarde za sindikalno delovanje v Sloveniji, in sicer da bodo sindikati in njihovi predstavniki pred začetkom stopnjevanja sindikalnih aktivnosti morali pridobiti dovoljenje in pooblastilo delodajalca".

"Razlog za disciplinski postopek zoper Novaka ni v njegovem sindikalnem delovanju"

Disciplinski postopek zoper Novaka je uveden zaradi njegovega delovanja kot pripadnika Slovenske vojske, in ne zaradi njegovega sindikalnega delovanja, so poudarili v generalštabu SV. Pojasnili so še, da obravnava v disciplinskem postopku ne bo javna, pač pa bo javna samo razglasitev odločitve.

Kot so sporočili iz Generalštaba SV, so disciplinski postopek zoper nadporočnika Gvida Novaka uvedli zaradi domnevnih kršitev predpisov, ki urejajo ravnanje vojaških oseb. "Gvido Novak je v prvi vrsti častnik SV, zato je razlog uvedbe disciplinskega postopka zoper njega njegovo delovanje kot pripadnika v SV, in ne njegovo sindikalno delovanje," so še poudarili.

Sindikat že toži ministra Erjavca

Sicer sta SVS in njegov predsednik Novak že junija vložila kazensko ovadbo in zasebno tožbo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca, in to zaradi domnevnih kršitev sindikalnih pravic, zlorabe uradnega položaja in nevestnega dela v službi.

Na obrambnem ministrstvu pa so maja odpovedali pogodbo o zagotavljanju pogojev za delovanje SVS. Sindikatu so med drugim očitali javno pozivanje političnih strank k sklicu nujne seje odbora DZ za obrambo in za vložitev interpelacije zoper Erjavca.

Kot so še spomnili v SVS, zakon o obrambi za vodenje disciplinskih postopkov v SV določa, da se ti vodijo po zakonu o pravdnem postopku. Torej bo po napovedih SVS torkova obravnava v postopku javna in se je bo udeležilo tudi več predstavnikov Konfederacije slovenskih sindikatov.

Tudi policisti v bran Novaku

Podporo Novaku so izrazili tudi v Sindikatu policistov Slovenije (SPS). Prepričani so, da gre v tem primeru za politično motiviran pregon zoper sindikalno svobodo ter za poskus utišanja sindikata, ki aktivno brani interese in pravice svojih članov. To pa po njihovih navedbah pomeni grobo teptanje temeljnih demokratičnih vrednot, tako svobode sindikalnega delovanja kot svobode izražanja.

Sklep generalštaba SV o uvedbi disciplinskega postopka po mnenju sindikata policistov ne vzdrži resne pravne presoje ter pomeni grob in nezakonit poseg v svobodo sindikalnega delovanja. Prepričano so, da bo disciplinska komisija "samo izvršila že dano povelje". Ob tem pa pozivajo odgovorne, "da bodo ob sodni razveljavitvi njihove odločitve sposobni toliko morale in integritete, na katero se radi sklicujejo, in osebno prevzeli odgovornost ter se poslovili s svojih položajev".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin