Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 6. 2020,
14.23

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

2

Natisni članek

Jernej Vrtovec 2TDK javna naročila

Sreda, 10. 6. 2020, 14.23

3 leta, 10 mesecev

Vrtovec: v igri za gradnjo 2. tira ostajajo predvsem Kitajci in Turki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

2

Jernej Vrtovec | Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec pričakuje, da bo 2TDK sledil časovnici projekta drugi tir. | Foto STA

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec pričakuje, da bo 2TDK sledil časovnici projekta drugi tir.

Foto: STA

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec od družbe 2TDK pričakuje spoštovanje smernic EU na področju javnega naročanja, ko gre za izvajalce iz tretjih držav in kjer obstaja nevarnost socialnega dumpinga. Pričakuje tudi, da bo 2TDK sledil časovnici projekta drugi tir. Razpis za glavna dela je v teku, v 2TDK računajo, da bodo pogodbo podpisali letos.

Minister Jernej Vrtovec je v današnji razpravi na zajtrku AmChama napovedal pospešitev aktivnosti pri projektu drugi tir med Divačo in Koprom. Glavna gradbena dela je treba po njegovih besedah začeti prihodnje leto, kar napovedujejo tudi v 2TDK, poroča STA.

Razpis za glavna gradbena dela je v teku, v 2TDK pa računajo, da bodo pogodbo z izvajalci podpisali v zadnjem letošnjem četrtletju. V igri za glavna dela ostajajo predvsem kitajska in turška podjetja, kjer obstaja tveganje socialnega dumpinga, saj domača in večina evropskih podjetij tako nizkih cen ne more ponuditi. Za preprečevanje tega je EU sprejela smernice na področju javnega naročanja, ki jih je vlada v slovensko zakonodajo prenesla z zakonom za hitrejši zagon strateških investicij.

Po Vrtovčevih besedah je treba te smernice spoštovati tudi pri drugem tiru in v projekt v večji meri vključiti regionalne gradbene igralce, saj bo tako več denarja od njegove izvedbe ostalo v Sloveniji. "Prav je, da pristojni, tudi 2TDK, razmislijo o tem, kako te smernice vključiti v izvedbo projekta," je po poročanju STA dejal minister.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje
Novice Bitka za drugi tir: bo država Turkom in Kitajcem prižgala rdečo luč?

Več medijev je v zadnjih dneh poročalo, da naj bi si ministrstvo prizadevalo za razveljavitev razpisa za glavna gradbena dela, pri čemer pa na ministrstvu poudarjajo, da je za vodenje postopkov javnih razpisov odgovorna uprava družbe 2TDK.

V 2TDK pojasnjujejo, da za zdajt sledijo časovnici gradnje drugega tira med Divačo in Koprom. Poudarili so, da morajo delovati skladno s temeljnimi načeli javnega naročanja ter da so zavezani gospodarni porabi javnega in evropskega denarja.

"Družba je in bo spoštovala vso zakonodajo in ravnala z vso potrebno skrbnostjo, da bo kar najbolj optimalno izpeljala projekt. Zadnje zakonodajne spremembe še niso dokončne, saj vlada še ni določila seznama projektov, za katere zakon velja. Ne glede na to pa zakon preučujemo. V primerih nejasnosti se bomo za pomoč pri tolmačenju obrnili na ustrezne državne organe," so po poročanju STA pojasnili v 2TDK.

Razveljavitev razpisa bi pomenila dodatno zamudo pri projektu

V 2TDK ob tem opozarjajo, da bi razveljavitev razpisa za glavna gradbena dela, ki je trenutno v teku, pomenila dodatno zamudo pri projektu, ki se pripravlja že dobri dve desetletji in pri katerem je bilo med drugim izgubljeno vsaj leto dni zaradi dveh referendumov.

"Časovni zamik bi prav tako pomenil oz. resno ogrozil do pol milijarde evrov načrtovanih sredstev: 250 milijonov evrov evropskih nepovratnih sredstev in do 250 milijonov evrov posojila Evropske investicijske banke (EIB) ter dodatno ogrozil financiranje projekta s strani komercialne banke," so poudarili.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje | Foto: Urad vlade za komuniciranje Foto: Urad vlade za komuniciranje Pokrivanje tako nastalega manjka v finančni konstrukciji bi lahko tudi za več let zavrlo izvajanje projekta, so dodali v projektni družbi. "Vse to bi dodatno pomenilo izgubo podpore projektu pri EU-institucijah, bistveno pa bi okrepilo logistično panogo sosednjih konkurenčnih držav, ki projektu drugi tir ves čas nasprotujejo, saj si v primeru zamika projekta obetajo ogromne koristi za svoje gospodarstvo," po pisanju STA svarijo v 2TDK.

"Drugi tir zapeljan tako daleč, da ga ne more nič več ustaviti"

Vrtovec je po drugi strani danes ob odprtju novega priveza ro-ro v Luki Koper izpostavil, da je drugi tir zapeljan tako daleč, da ga ne more nič več ustaviti. "Tudi če pride morebiti zaradi takšnih in drugačnih razlogov do ponovitve razpisa, to ne bo pomenilo, da bi izgubili finančna sredstva ali da bi se zgodilo kaj drugega. Zaradi tega, ker je projekt predaleč, enostavno," je bil jasen.

Prepričan je, da morebitna ponovitev tudi ne bi pomenila nobenih zamud pri izvajanju projekta. "Zagotovo ima 2TDK te stvari vračunane, če pride do razveljavitve. Saj ni nujno, da pride do razveljavitve zaradi tega. Morebiti pride zaradi kakšnih drugih razlogov in 2TDK zagotavlja, da ima vračunano," je dodal. "Karkoli bo, zagotavljam, da ne bo pomenilo zaostanka pri gradnji drugega tira," je dodal.

"Gledati moramo naprej, ne nazaj"

Že na jutranjem dogodku je Vrtovec poudaril, da bi lahko na primer celoten razpis padel na državni revizijski komisiji. Kot je poudaril, je odgovornost 2TDK, da ne glede na posledice vodi postopek v skladu s časovnico. "Lahko diskutiramo, zakaj smo tisti zid na Štajerskem merili več kot eno leto in še zdaj nismo začeli gradnjde Glinščice," je bil kritičen. Ob tem je izpostavil, da moramo sicer gledati naprej, ne nazaj, 2TDK pa mora delati v časovnem okviru ne glede na to, kaj se lahko zgodi v okviru razpisa, je bil jasen.

2423
Novice Nova velika pridobitev v Luki Koper #video

V Kopru se je minister dotaknil tudi prenosa 2TDK na Slovenske železnice (SŽ). Kot je pojasnil, so že pridobili pravna mnenja. Obstajajo določena tveganja, treba pa se bo usesti tudi s SŽ, spremeniti zakonodajo ter utemeljiti pravne postopke, šele potem lahko pride do prenosa, je pojasnil.

Vrednost projekta, v katerem naj bi se okoli 700 milijonov evrov vredna glavna gradbena dela začela prihodnje leto, je v tekočih cenah brez DDV ocenjena na skoraj 1,2 milijarde evrov.

Ne spreglejte