Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
27. 9. 2016,
3.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Francija hrana živila trgovina socialno podjetništvo okolje okoljevarstvo odpadki recikliranje krožno gospodarstvo

Torek, 27. 9. 2016, 3.50

6 let, 6 mesecev

Iz arhiva – z razlogom

V Franciji nič več odpadne hrane v velikih trgovinah, ji bodo sledile druge države?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Carrefour | Foto Reuters

Foto: Reuters

Francija je kot prva država na svetu prepovedala odmetavanje ali uničevanje neprodanih živil, toda s hrano, ki bi je bili marsikje zelo veseli, smetnjake še vedno najbolj polnimo porabniki.

Francija je letos sprejela zakon, ki trgovinam, katerih površina presega 400 kvadratnih metrov, prepoveduje odmetavanje ali uničevanje neprodanih živil. Zakon jim narekuje podpis pogodbe o darovanju z dobrodelno ustanovo, v nasprotnem primeru jim grozi kazen 3.750 evrov.

Nekateri so zavržena živila celo uničevali, da jih ne bi kdo nabiral

Pred sprejemom tega zakona so trgovine neprodana živila metale stran, velikokrat pa so jih polivale s strupenimi snovmi ali do odvoza s smetarskimi tovornjaki zaklepale v skladišča, saj se tako bojevale proti vedno večjem številu ljudi, ki so večinoma v nočnih urah iskali zavržena, a še vedno uporabna živila.

Pred sprejemom tega zakona so trgovine neprodana živila metale stran, velikokrat pa so jih polivale s strupenimi snovmi ali do odvoza s smetarskimi tovornjaki zaklepale v skladišča, saj se tako bojevale proti vedno večjem številu ljudi, ki so večinoma v nočnih urah iskali tako zavržena, a še vedno uporabna živila. | Foto: Reuters Pred sprejemom tega zakona so trgovine neprodana živila metale stran, velikokrat pa so jih polivale s strupenimi snovmi ali do odvoza s smetarskimi tovornjaki zaklepale v skladišča, saj se tako bojevale proti vedno večjem številu ljudi, ki so večinoma v nočnih urah iskali tako zavržena, a še vedno uporabna živila. Foto: Reuters

Porabniki ustvarimo največ zavržene hrane

Francija je prva država na svetu, ki je sprejela ta ukrep, toda trgovine prispevajo le dobro desetino vse zavržene hrane. Še vedno več kot dve tretjini zavržemo porabniki sami, večji del preostanka pa prispevajo restavracije.

Nov francoski zakon je podarjanje živil tik pred potekom priporočenega datuma uporabe olajšal tudi proizvajalcem v tej državi.

Vsak dan v smetnjaku konča povprečno pol kilograma živil na vsakega Zemljana

Zgolj v Franciji vsako leto v smeteh konča sedem milijonov ton živil, enako tudi v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, po vsem svetu pa neverjetnih 1,3 milijarde ton ali skoraj pol kilograma na prebivalca dnevno!

Odkar je ta francoski zakon začel veljati, so tamkajšnje dobrodelne ustanove razdelile več milijonov obrokov tistim, ki si sami ne morejo zagotoviti redne in urejene prehrane. Pobudniki tega zakona si želijo, da bi enak predpis sprejela tudi Evropska unija.

Francija je prva država na svetu, ki je sprejela ta ukrep, toda trgovine prispevajo le dobro desetino vse zavržene hrane. | Foto: Reuters Francija je prva država na svetu, ki je sprejela ta ukrep, toda trgovine prispevajo le dobro desetino vse zavržene hrane. Foto: Reuters

V nekaterih državah Evropske unije pa nastajajo socialne trgovine, kjer živila tik pred potekom prodajajo po bistveno nižjih cenah kot v redni prodaji. Ponudba v teh trgovina ni popolna in niha od dneva do dneva, a je tudi to pomemben korak pri zmanjševanju nepotrebno zavrženih živil.

Kako ravnamo z neporabljeno hrano pri nas?

Na uredništvu Siol.net smo že pred petimi leti temeljito preučili, kako je z zavrženo hrano pri nas. Preberite, kaj smo takrat odkrili in zapisali:

Kaj se zgodi z zavrženo hrano v Sloveniji?

Kam gre odvečna hrana iz restavracij in trgovin?

Od smetnjaka do energije

Kako uporabiti ostanke hrane?

Z nekaj dobre volje lahko odvečna hrana pride v prave roke

"Jedel sem isto kot moji prašiči"

Kuhar: Odnos do hrane je treba graditi

 

Ne spreglejte