Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Četrtek,
10. 3. 2016,
17.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Telekom Slovenije Makedonija

Četrtek, 10. 3. 2016, 17.40

6 let, 6 mesecev

Telekom Slovenije z boljšim poslovanjem in umikom iz Makedonije do visokega dobička

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Telekom Slovenije je za lani objavil višje število uporabnikov, precej višji EBITDA in najvišji čisti dobiček po letu 2008.

Potem ko je Skupina Telekom Slovenije (Telekom Slovenije je lastnik hčerinske družbe TSmedia, ki je izdajatelj medija siol.net) v letu 2014 poslovala z minimalnim dobičkom, je lani prišlo do preobrata.

Skupina Telekom Slovenije, ki podobno kot njeni tekmeci v širši regiji izgublja prihodke iz osnovne telekomunikacijske dejavnosti, je v letu 2015 ustvarila več kot 68 milijonov evrov čistega dobička. To je nad načrti in sploh največ po predkriznem letu 2008, ko je bil obseg poslovanja našega nacionalnega operaterja precej večji kot danes.

Dogovori s Telekomom Austria Razloga za boljše poslovne rezultate sta dva:

Prvi so dalj časa trajajoča racionalizacija poslovanja in zniževanje stroškov ter s tem povezano donosnejše poslovanje.

Drugi je okoli 30 milijonov evrov visok dobiček, ustvarjen pri konsolidaciji v Makedoniji in z načrtovanim umikom iz združenega podjetja, ki ga je Telekom Slovenije v Makedoniji ustanovil skupaj s Telekomom Austria. Do dogovora o tem je sicer prišlo že konec leta 2014.

Dogovori z Avstrijci so bili eden glavnih razlogov za tako nizek dobiček v letu 2014. Kot je znano, je v tistem času prišlo do pomembnega sporazuma s Simobilom (njegov lastnik je Telekom Austria). Ta je umaknil 283 milijonov evrov vredno odškodninsko tožbo, ki jo je vložil proti Telekomu Slovenije zaradi njegove domnevne zlorabe pri prodaji paketov Itak Džabest. Z dogovorom je imel Telekom Slovenije okoli 30 milijonov evrov stroškov.

EBITDA po treh letih znova navzgor Bolj spodbudna je ponovna rast denarnega toka iz poslovanja (EBITDA). Ta kaže, koliko denarja Skupini Telekom Slovenije ostane za poplačilo dolgov in obresti nanje ter naložbe in izplačilo dividend njenim delničarjem. V primerjavi z letom 2014 se je povečal s 170 na 200 milijonov evrov. To je sicer manj kot v letu 2013, vendar je treba poudariti, da je Skupina Telekom Slovenije končno ustavila trend upadanja EBITDA, ki se je začel z letom 2011. Pri tem je družba Telekom Slovenije uspešnejša od neposrednega tekmeca na slovenskem trgu, družbe Simobil, ki je v letu 2014 dosegel 63,7 milijona evrov EBITDA, v letu 2015, če odštejemo poravnavo s Telekomom Slovenije v višini 30 milijonov evrov, pa 50,9 milijona evrov.

Tri četrt milijarde prihodkov s telefonijo Obseg čistih prihodov od prodaje, ki jih Skupina Telekom Slovenije na domačem in tujem trgu ustvarja s ponujanjem fiksne in mobilne telefonije, širokopasovnim dostopom do spleta in drugimi storitvami, so v letu 2015 znašali nekaj manj kot 730 milijonov evrov. Glede na predlani so se prihodki zmanjšali za štiri odstotke, vendar je pri tem treba upoštevati, da so prihodki makedonske družbe One vključeni le do konca julija 2015.

Pri tem se je nabavna vrednost prodanega blaga in materiala v primerjavi z letom 2014 znižala za deset odstotkov, stroški dela pa še za šest odstotkov oziroma za več kot osem milijonov evrov. Dobiček iz poslovanja (EBIT) se je več kot početveril na 50 milijonov evrov.

Število uporabnikov raste, ne pa tudi prihodki iz klasičnih storitev Telekomunikacijski operaterji sicer večinoma še naprej izgubljajo prihodke iz klasične telekomunikacijske dejavnosti. "V mobilnem segmentu so prihodki nižji zaradi prehoda na nove, za naročnike ugodnejše pakete in posledično manjše uporabe storitev zunaj mobilnih naročniških paketov," so pojasnili v Telekomu Slovenije.

Na fiksnem področju se nadaljuje upad prihodkov klasične govorne telefonije, kar je posledica prehoda na mobilno in spletno (IP) telefonijo. Telekom Slovenije je ta upad že nadomestil z višjimi prihodki na področju storitev IT. Ti so se v primerjavi z letom 2014 podvojili in so v letu 2015 znašali 26,6 milijona evrov.

V primerjavi z letom 2014 je Skupina Telekom Slovenije beležila rast števila uporabnikov. Število mobilnih uporabnikov je bilo lani večje za tri odstotke, število televizijskih priključkov za šest odstotkov, število fiksnih širokopasovnih priključkov pa za štiri odstotke.

Ne spreglejte